Knjiga

Grem

Grem

Jean Echenoz»

prevod in spremna beseda: Suzana Koncut

naslovnica: Davor Grgičević, Branka Smodiš in Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 184

vezava: trda, ščitni ovitek

izid: 2008

ISBN: 978-961-241-203-6

Osrednja tema vseh Echenozovih romanov je odhod, potovanje junakov, ki hočejo ubežati teži določenega kraja. A premik se vedno izkaže za neuspešnega, saj se izteče v vrnitev k enakemu ali v tavanje. V daljnih deželah ni nič eksotičnega, polne so enakega in običajnega, drugost je povsod in nikjer: skratka, nikjer ni kaj videti.
Takšen je tudi Félix Ferrer, junak romana Grem, v katerem se prepletata policijska in pustolovska intriga. Ferrer je nosilec pustolovskega romana, ki se počasi izkaže za prav nič pustolovskega. Potovanje na daljni sever je monotono, dolgočasno, polno banalnih nevšečnosti, belina ledene plošče je turobna, izničujoča in prav nič spektakularna. Odkritje zaklada zamrznjenih antikvitet pa vzbudi komaj kaj razburjenja. Baumgartner/Delahaye je nosilec detektivske intrige, v kateri ni skoraj nobenega suspenza, policijska razrešitev primera se z velikanskimi elipsami niti najmanj ne trudi biti verjetna in razplet je le eden od enakih momentov v pripovedi. In za tema ne zares obstoječima romanesknima intrigama se zarisujejo finančni, erotični in eksistencialni problemi, o katerih se Ferrer ali tudi druge osebe sprašujejo le v trenutkih mrtvega teka, ta vprašanja pa največkrat prekrije osredotočanje na podrobnosti v opisih predmetov, najrazličnejših proizvodov sodobnega življenja, znamenj banalnosti našega časa, ki zaustavljajo njegov tok; ali pa opisih okolja dogajanja, ki včasih deluje zgolj kot ustrezna scenografija, poudarjajoča atmosfero dogodkov.
Po vseh na videz izjemnih peripetijah, odhodu od žene, velikem potovanju, ropu, srčnem infarktu, vrnitvi ukradenih antikvitet, po vseh naključnih srečanjih in zapeljivih ženskah, ki se sprehodijo skozi njegovo življenje, se Ferrer na koncu romana morda le nekoliko zadihan znajde v bolj ali manj enakem položaju kot na začetku, krog se zaključi z isto besedo, s katero se je začel: grem.

_______

GONCOURTOVA NAGRADA 1999

Poglejte tudi

na vrh strani

14 »

Jean Echenoz »

Kratki roman 14 govori o prelomnem letu 1914 in o tistem, kar ga je najbolj zaznamovalo – »veliki vojni«. Prva svetovna vojna pa ni zaznamovala samo celotnega toka svetovne zgodovine, ampak hkrati tudi nešteto življenj navadnih ljudi, ki so se znašli v njenem vrtincu. V romanu spremljamo pet moških, poklicanih v vojsko, in žensko, ki čaka, da se dva izmed njih vrneta. Drobci njihovih zgodb prikazujejo vojno od znotraj in od blizu, v človeškem merilu, namesto velikih bitk je v središču boj posameznika, ki se skuša prebiti iz dneva v dan v povsem novih razmerah, ki so grozljivejše, kot si je prej kdorkoli lahko predstavljal.

več »