Knjiga

Hotel Grand

Renato Baretić»

prevod: Đurđa Strsoglavec

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 280

vezava: mehka, zavihi

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-504-4

Okvirna zgodba romana pripoveduje o odraščanju v družini, ki se med vojno po razpadu Jugoslavije nekje v Dalmaciji preživlja z vodenjem javne hiše. O tem piše nekdo, ki se z imenom Condoleezo periodično oglaša na literarnem blogu, ki ga piše Julio. Condoleezo si želi komentarjev glede obrtniške izvedbe, ker pa gre za blog, dobi tudi vse kaj drugega (kot je na internetnih forumih pač v navadi).
Takšna struktura pripovednega sveta romana Baretiću med drugim omogoča prepričljive rešitve (ki so razčlenjene in sprejete kot dobre ali ovržene kot slabe v komentarjih), jezikovno raznolikost (jezikovna mimetičnost je stalnica njegove proze; tudi poezije), metabesedilnost in premišljevanje o statusu (virtualnega) literarnega besedila ter literature nasploh, kjer v avtoreferenčnih delih samoironično tematizira recepcijo svoje uspešnice (Osmi poverjenik) in sprejemanje vsakega naslednjega besedila skozi prizmo njenega uspeha.
Condoleezova zgodba o življenju med ukrajinskimi prostitutkami in njihovimi strankami ter telesnimi čuvaji je zgodba o temačni povezanosti kriminalnega podzemlja in politike, zgodba o razmerjih (ne)moči in interesov kapitala, kjer ni prostora za človečnost. Baretić o zapletenih in težkih temah pripoveduje na videz preprosto, hkrati pa intrigantno in humorno.

Izid je finančno podprla Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo – Program kultura.

_________

Renato Baretić v Modrijanovi knjigarni, 2. marec 2011

Multimedija

na vrh strani