Knjiga

SLS pod kraljevo diktaturo

SLS pod kraljevo diktaturo

Diktatura kralja Aleksandra in politika Slovenske ljudske stranke v letih 1929–1935

Jure Gašparič»

naslovnica: Branka Smodiš

format: 155 × 235

strani: 304

vezava: trda

izid: 2007

ISBN: 978-961-241-191-6

razprodano

Avtor Jure Gašparič je v svoji pretehtani študiji zapolnil enega od opaznejših mankov v slovenskem zgodovinopisju, ki zadeva obdobje prve jugoslovanske države, to je vlogo in položaj najmočnejše slovenske politične stranke v prvi Jugoslaviji – katoliške Slovenske ljudske stranke v času po vzpostavitvi diktature kralja Aleksandra leta 1929. Tedaj je prišlo do usodnega posega v vprašanje demokratičnega reševanja temeljnih problemov slovenskega in jugoslovanskega družbenega in političnega razvoja, ki ga je na Slovenskem občutno doživela tudi prepovedana SLS. Knjiga prepričljivo pokaže, da strankina vloga tudi v tem obdobju, ko so bili večino časa na oblasti slovenski liberalci, ni imela majhne teže, in bralcu skozi skrbno zgodovinopisno razčlenitev razkrije pot SLS k vnovični politični moči sredi tridesetih let. Odličen prikaz tedanje jugoslovanske notranjepolitične problematike utemeljuje tudi vrsta novih ugotovitev o pomembni vlogi, ki jo je v tistem času dejansko imel načelnik stranke dr. Anton Korošec v državnem okviru. Avtor podobno ugotavlja tudi glede Koroščevega položaja znotraj SLS, v kateri je kljub vse bolj opaznim idejnim, načelno-političnim in taktičnim razhajanjem ohranil nesporno avtoritativno in simbolno veljavo. Knjiga SLS pod kraljevo diktaturo. Diktatura kralja Aleksandra in politika Slovenske ljudske stranke v letih 1929–1935 je prijetna in pomembna novost v slovenskem zgodovinopisju, saj prinaša vrsto svežih ocen, ki nadgrajujejo dosedanja spoznanja o politični zgodovini Slovencev v prvi jugoslovanski državi. Slovensko politično zgodovinopisje in raziskovanje slovenskih političnih strank v času med svetovnima vojnama je z njo mnogo pridobilo.
dr. Jurij Perovšek

Poglejte tudi

na vrh strani

Izza parlamenta »

Zakulisje jugoslovanske skupščine 1919–1941

Jure Gašparič »

Parlament – ali teater? So tudi poslanci krvavi pod kožo? Mogoče še bolj kot »navadni smrtniki«?
Namen te knjige ni vseobsežna predstavitev poslancev in njihovih strank, ampak ilustracija ravnanj in načina dela v jugoslovanskem parlamentu, pri čemer je posebej poudarjeno tisto, kar je politike razdvajalo. Ni toliko važno, kdo je nekaj storil in kaj je storil, važno je, kako je bilo storjeno, v kakšnem okolju, na kakšnem ozadju …
Knjiga pelje bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta. Najprej skozi stavbo, nato skozi ustavni in politični okvir, vse do razpravne dvorane, kjer so se poslanci pogosto zmerjali, povzročali škandale in delali kravale.

več »