Knjiga

Z 80 jedmi okoli sveta

Klasični recepti odličnih svetovnih kuharjev

David Loftus s sodelovanjem Jamieja Oliverja

prevod: Maja Kraigher

fotografije: David Loftus

format: 190 × 245

strani: 288

vezava: trda

izid: 2014

ISBN: 978-961-241-817-5

David Loftus je eden najbolj nadarjenih in cenjenih fotografov na svetu. Je dobitnik številnih nagrad, pred kratkim je bil razglašen za petinšestdesetega najvplivnejšega fotografa vseh časov. Kot fotograf hrane je sodeloval in sodeluje z največjimi današnjimi kuharskimi mojstri, med drugimi z Jamiejem Oliverjem, Alainom Ducassom in Hestonom Blumenthalom, ter z restavracijami, kot so Nobu, The River Café in The Wolseley. Dela tudi v svetu mode, slika krajine in portrete ter režira propagandne in kratke filme. Živi v Londonu in ima dva otroka.
In ne nazadnje – spada med vodilne fotografe hrane na svetu: tristo petdeset dni na leto je na poti, s fotoaparatom v roki, na lovu za posnetki vrhunskih kuharskih mojstrov in njihovih čudovitih izdelkov, od Batterseaja do New Yorka in do Bahamov. V knjigi Z 80 jedmi okoli sveta nam predstavlja najslastnejše jedi, na katere je naletel med svojimi potovanji, uvod k osemdesetim receptom nekaterih najboljših kuharjev sveta, med katerimi so mnogi sodoživljali Davidove pustolovščine, pa je prispeval njegov dobri prijatelj Jamie Oliver.
Med avtorji osemdesetih receptov, ob katerih se vam bodo cedile sline, so mednarodni mojstri in pisci kuharskih knjig Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gennaro Contaldo, Heston Blumenthal in Atul Kochnar. David stopa po sledeh Phileasa Fogga, junaka iz slavnega romana Julesa Verna, in nas tako popelje čez Evropo, Bližnji Vzhod, Azijo in Ameriko ter nam ponudi bogato paleto poslastic s štirih koncev sveta.

David Loftus ni kuhar, je pa velik gurman. In strasten popotnik. Njegovi spomini na dežele in kraje, ki jih je obiskal, so zmerom povezani s spomini na jedi, ki jih je tam okusil, in ljudi, s katerimi je te izkušnje delil. Zato je Z 80 jedmi okoli sveta zelo posebna in zelo osebna kuharska knjiga, obogatena z ljubeznivimi in hudomušnimi utrinki iz avtorjevega spomina in s kratkimi odlomki iz zgodbe, ki mu je rabila kot načrt potovanja: romana Julesa Verna V 80 dneh okoli sveta. Njegov glavni junak Phileas Fogg »namreč ni le uglajen gospod in svetovni pustolovec, ampak tudi pikolovski sladokusec, ki na svoji poti okoli sveta uživaško grizlja, žveči in srka«, zato ni čudno, da se je Loftus spomnil najljubše knjige svoje mladosti in z njo povezal svojo zgodbo. Le da je on vse navdušujoče krožnike, sklede in kozarce ovekovečil tudi z mojstrskimi fotografijami, Fogg pa davnega leta 1872 tega še ni mogel storiti …
Z ljubeznijo sestavljena in z lepimi fotografijami opremljena zbirka receptov, za katerimi stoji množica zgodb, je sanjska antologija tako za izurjene kakor za ljubiteljske kuharje. Če imate radi dobro hrano in potovanja in če ste lačni življenja, segrejte pečico, izberite cilj in se odpravite na svoje lastno kulinarično potovanje.