Novica

Nikoli sami. – Poletno branje založbe Modrijan in Modrijanove knjigarne

14.06.2017

Poletje je tu (ste ga komaj čakali?), čas težko pričakovanih počitnic in dopustniških dni, dolgi dnevi in poletna senca pa nudijo še več priložnosti za branje. Če pa vas je poletja malo strah, ker se prijatelji, kolegi in sošolci porazgubijo vsak na svoje branje, vam bo dobra knjiga v pravo uteho. Kdor bere, ni nikoli sam, kaj šele osamljen. Zato klobuček na glavo in v senco v družbi s knjigo!

Založba Modrijan in Modrijanova knjigarna vas vabita med svoje knjige s posebej privlačno ponudbo poletnega branja za bralce vseh starosti. Ne pa kakršnihkoli bralnih navad! Kajti če nasedate ponudbam lahkotnega branja, ste prišli na napačen naslov, pri Modrijanu svojih kupcev ne podcenjujemo.
Oglejte si seznam naših knjig, ki vam jih priporočamo za to poletje, in se posebej skrbno ustavite pri prvih dvanajstih – njihove cene smo oklestili za polovico. Če vam bo zanje zmanjkalo poletja, pa si jih lahko prihranite za jesen.

Obiskovalci Modrijanove knjigarne v Škofji Loki (Cankarjev trg 17) lahko izbirate med več kot 100 Modrijanovimi knjigami po ugodnejših, poletno slečenih cenah. Na vas čakajo do 16. septembra.

Vroče vabljeni!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

22.02.2016

Moč čudenja in Kratka luč v temi – avtobiografija Richarda Dawkinsa v prednaročilu »

26. marca bo britanski znanstvenik Richard Dawkins dopolnil 75 let. Lepa starost? Kakor za koga – zdi se, da se znanstveniki Dawkinsovega kova nikoli ne postarajo, še posebej, če so si življenjsko pot tlakovali s tako množico vplivnih knjig, strokovnih in poljudnoznanstvenih člankov ter dokumentarnih filmov. Sebični gen, Bog kot zabloda, Razpletanje mavrice, Največja predstava na Zemlji, Čudoviti svet (prevode zadnjih štirih smo izdali pri Modrijanu) … Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo lotil tudi pisanja avtobiografije. Ne samo da ima Dawkins o svojem življenju in delu povedati ogromno zanimivih reči – o njih tudi zna pisati. To pa je že lastnost, ki jo pogrešamo pri mnogih avtobiografih; že mogoče, da je njihovo življenje silno zanimivo in si želijo svojo zgodbo deliti s čim več bralci, a če jim manjka pisateljskega talenta, bi bilo morda bolje, ko bi molčali.

objavljeno v rubriki: Novice

19.01.2016

Jure Gašparič, Simona Kustec Lipicer in Miran Potrč o knjigi Izza parlamenta – predstavitev za medije »

»Kriza, v kateri sta se znašla parlament kot institucija in parlamentarizem kot politični sistem, ni bila značilna le za čas med obema vojnama in za prvo Jugoslavijo, temveč je bila širši evropski in časovni pojav. Pravzaprav ji še danes ni videti konca,« piše zgodovinar dr. Jure Gašparič v knjigi Izza parlamenta. Zakulisje jugoslovanske skupščine 1919–1941, ki je izšla lani pri založbi Modrijan.
Čeprav knjiga vodi bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta, nekateri zapisi zvenijo zelo sodobno. Najvplivnejši slovenski politik v prvi Jugoslaviji Anton Korošec je razmišljal: »Parola se glasi: za narod, dela pa se: za lastni žep, za svojo ambicijo, za osebno in vsaj strankarsko korist. Idealizem politike je propadel, politični programi so postali velika laž.«

objavljeno v rubriki: Novice

09.11.2015

Božo Repe o biografiji Milan Kučan, prvi predsednik – predstavitev za medije »

»Verjamem, da uporabljeni dokumenti in pričevanja dajejo pripovedi o Kučanovem delu in življenju, kot mi jo je pač uspelo sestaviti, dovolj prepričljivosti in verodostojnosti. Ne nazadnje knjiga izhaja v času, ko je Kučan že presegel sedemdeset let, na vrhuncu političnega dogajanja pa jih je imel komaj petdeset. Od dogajanja je torej preteklo že precej časa, in čeprav so nekateri Kučanovi politični sodobniki še vedno politično aktivni in vplivni, pa na drugi strani današnji tempo življenja in hitre spremembe relativizirajo definicijo tistega, kar označujemo s pojmom zgodovinska distanca. In to tem bolj, kadar so na voljo zgodovinski viri, kot je v tem primeru.«
Tako piše v predgovoru k monografiji Milan Kučan, prvi predsednik njen avtor in eden vodilnih raziskovalcev novejše slovenske zgodovine dr. Božo Repe.

objavljeno v rubriki: Novice

14.09.2015

Modrijanovo poletno branje: Moje življenje Marcela Reich-Ranickega »

Marcel Reich-Ranicki, največji nemški literarni kritik vseh časov, je umrl 18. septembra 2013. Hvalnice in nekrologi, posvečeni temu izjemnemu poznavalcu in ljubitelju literature, so se takrat pojavljali ne le v vseh nemških medijih, pač pa tudi v vseh večjih časnikih čez lužo. Marcelu Reich-Ranickemu je namreč kot kritiku uspelo postati pravi »popstar«, saj je od leta 1988 do 2001 vodil priljubljeno televizijsko oddajo Literarni kvartet. Z njo je v svojem značilnem provokativnem slogu v veliki meri diktiral vsebino in značaj literarnega življenja na Nemškem, zato se ga je prijel vzdevek »literarni papež«. V šestdesetminutni pogovorni oddaji je literaturo umestil v javni prostor, jo populariziral ‒ »pri nas pa se, domnevno zaradi upada gledalčeve koncentracije, televizijci bojijo brez prekinitve predvajati triminutni govor, kot da meritve koncentracije opravljajo na zlatih ribicah«, je v odličnem prispevku v Pogledih o svojem življenju z Reich-Ranickim napisala letošnja Stritarjeva nagrajenka Tanja Petrič.

objavljeno v rubriki: Novice

08.09.2015

Modrijanovo poletno branje: »Če se bodo vsi miti razblinili, bo življenje postalo neznosno« »

Ali se mit znane osebnosti lahko poruši s podrobnostmi iz njenega življenja, kadar jo te razgaljajo tudi v luči, ki izzove neodobravanje? Morda pa je to odvisno od časa, okoliščin in vrste novih informacij. In kako je s tem, kadar znana oseba piše svojo avtobiografijo: se pri pisanju zavestno odloča, ali bo mit o sebi krepila ali izpodbijala? Pa tudi resnično lahko »preračuna«, kakšen bo učinek tistega, kar bo o sebi povedala?
Isadoro Duncan, veliko ikono sodobnega plesa in umetnosti sploh, je ameriški založnik, s katerim se je zaradi dolgov dogovorila za izdajo svojih spominov, menda spodbujal, da bi v besedilo zajela kar čim več ljubezenskih afer in škandalov, v katere se je zapletla, in čim bolj iskreno spregovorila o intimni plati svojega življenja. Danes, ko poznamo integralno verzijo njenega besedila – izšla je šele leta 2013, torej kar 86 let po prvotni izdaji, lani pa je bila kot Moje življenje objavljena tudi v slovenskem prevodu Katarine Mahnič –, lahko sklepamo, da je založnikovo željo izpolnila še preveč vestno.

objavljeno v rubriki: Novice