E-novice

Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

03.06.2015

Najizčrpnejša, najnatančnejša, najbolj dokumentirana biografija Édith Piaf doslej »

Mit, legenda, ikona. Še danes – sto let po rojstvu in dobrega pol stoletja po smrti – oboževana, a kljub številnim biografijam dokaj neznana. Mislite, da poznate njeno zgodbo? Motite se. Poznate vrsto mitov, ki jih je širila sama in so jih ukoreninili in vedno znova povzemali mediji. Piaf je pač rada fabulirala in pretiravala …
Knjiga Piaf, francoski mit (2013), ki jo je napisal priznan francoski biograf Robert Belleret, temelji na dragocenih pričevanjih, doslej neobjavljeni korespondenci in obsežnem arhivskem gradivu. Ruši kar nekaj mitov – v zameno zanje ponuja resnično zgodbo Édithinega fantastičnega, turbulentnega in kaotičnega življenja ter njeno neverjetno mnogoplastno podobo: bila je skrajno tankočutna pa hkrati egocentrična, zahtevna in trmasta; ambiciozna in gospodovalna pa hkrati negotova; velikodušna in pogosto krivična, strastna in zapeljiva pa obenem prestrašena in ljubosumna. Knjiga spremlja pariškega vrabčka od rojstva (ne na ulici, kot govorijo znane zgodbe) skozi otroštvo (ki tudi ni bilo čisto tako, kot smo doslej brali in poslušali – niso je hranili z vinom in ni bila štiri leta slepa …) in skozi obdobje uspehov, ekscesov ter burnih ljubezenskih zgodb do mučnih zadnjih let in smrti. Življenje kot napet roman, ki ne potrebuje nobene mitizacije …

objavljeno v rubriki: Novice

13.05.2015

Zgodovina Evrope Normana Daviesa prvič po izidu v Modrijanovi Ponudbi tedna »

9. maj, dan zmage in dan Evrope, je za nami. A pred nami je še večji del leta 2015, leta, ko smo zaokrožili sedem desetletij po koncu druge svetovne vojne. Zmaga nad fašizmom in nacizmom leta 1945 je postavila temelje »nove« Evrope – natanko pet let po njej je francoski zunanji minister Robert Schuman predlagal ustanovitev naddržavne evropske institucije za uskladitev proizvodnje premoga in jekla, leto pozneje pa so Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska podpisale pogodbo o ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), predhodnice sedanje Evropske unije. Evropski parlament je 9. maj uradno razglasil za dan Evrope šele leta 2008.
Druga svetovna vojna je le eden izmed velikih mejnikov evropske zgodovine, a zagotovo eden najmračnejših. Težko ga je razumeti, ne da bi poznali njegovo predzgodovino in njegove posledice. Ta predzgodovina se ni začela z nemškim nacionalizmom in Hitlerjem, rane, ki jih je zapustila vojna, pa se ne bodo zacelile niti v naslednjih sedmih desetletjih.

objavljeno v rubriki: Novice

23.04.2015

23. april – Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, jurjevo, Noč knjige in še kaj »

Pred dvajsetimi leti je UNESCO svetovni dan podelil tudi knjigam in avtorskim pravicam. Izbrani datum, 23. april, ni naključje. Tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. Nekaj pomembnih književnikov se je tega dne rodilo: Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Manuel Mejía Vallejo (1923).
Tega dne goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurij, najbolj znan po upodobitvah z zmajem, naj bi tega dne umrl, leta 303, med Dioklecijanovim preganjanjem kristjanov.

Katalonci imajo navado, da si ta dan izmenjajo vrtnice in knjige – moški ženski podari vrtnico, ženska moškemu pa knjigo. Ali se je ta navada po tistem, ko je 23. april postal svetovni dan knjige, prijela tudi pri nas?

objavljeno v rubriki: Novice

19.04.2015

Noč knjige 2015 v Modrijanovi knjigarni – razglasitev deseterice nominirancev za nagrado kresnik 2015 »

Noč ima svojo moč, in če je zraven knjiga, se moč še podeseteri. »Noč knjige«, v katero se bo prevesil svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, bomo letos v Modrijanovi knjigarni praznovali v družbi pisateljev, urednikov in literarnih kritikov, knjižničarjev in knjigarjev, bralcev in kupcev, posebni gostje pa bodo kresnikovi nagrajenci in nominiranci ter nekateri pisatelji, ki so se s svojim romanom vpisali na seznam izjemne romaneskne bere leta 2014. Skupaj z njimi bomo pričakali odločitev Delove žirije za kresnikaob 19. uri jo bo zbranim sporočila predsednica žirije mag. Gabriela Babnik.

Izvedeli bomo tudi, ali je kateremu izmed strastnih bralcev, ljubiteljev ali poznavalcev sodobnega slovenskega romanopisja na Kresnikovi stavnici uspelo uganiti, kateri romani z letnico 2014 gredo v nadaljnji krog izbiranja proti peterici, ki jo bo Delova žirija objavila čez en mesec. Zmagovalec stavnice prejme za nagrado VSEH DESET NOMINIRANIH ROMANOV, če jih bo pravilno kombinacijo napovedalo več, pa bo o dobitniku nagrade odločil žreb. Nagrado podarja Modrijanova knjigarna.

Pridite v četrtek, 23. aprila, ob 19. uri v Modrijanovo knjigarno!

objavljeno v rubriki: Novice

14.04.2015

Dnevi Modrijanove knjige 2015: Brutnskopija: Nevednost, neznanje in ekstremizem – gre za nas? »

»V kakšnem medsebojnem odnosu sta izobraževanje in državljanstvo? Ali ni prav danes nujno velikopotezno spodbujati humanistične kulture, da bi bilo naše izobraževanje kos problemom, ki se v našem času porajajo v zvezi s sožitjem in državljanskimi pravicami,« zapiše Umberto Galimberti v svoji knjigi Miti našega časa (pri založbi Modrijan je pravkar izšla v ponatisu skupaj s knjigo Grozljivi gost: nihilizem in mladi).
Deli se poudarjeno osredotočata na mlade, vključene v izobraževalne procese in na trg (ne)dela. Galimberti v Mitih v nadaljevanju zapiše: »Filozofsko humanistična vzgoja je danes nujnejša kot kdajkoli ... kot pogoj za uspešno skupno življenje v vedno bolj večnarodnih družbah, v katerih bo brez široke, kritične in zato strpne kulture vedno težje živeti skupaj, če bomo ostali ujeti v obrambo lastnih posebnosti.«

objavljeno v rubriki: Novice