Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

05.04.2015

Dva tekača. Dva pisca. En roman in en dnevniški zapis o teku. – Rugelj in Žiberna tudi v Škofji Loki »

Po zelo uspešnem in odlično obiskanem pogovornem večeru konec marca v ljubljanski Modrijanovi knjigarni se bosta Marjan Žiberna, avtor romana Norma, ki je februarja izšel v Modrijanovi zbirki Bralec, in dr. Samo Rugelj, avtor večkrat ponatisnjene in pred kratkim prenovljene uspešnice Delaj, teci, živi (UMco), srečala še v Modrijanovi knjigarni v Škofji Loki. Pogovarjala se bosta o motivaciji in pripravah na tekaške preizkušnje, tudi na maraton, o lovljenju in doseganju norme, o majhnih in velikih osebnih zmagah nad samim seboj, o radostih in bolečini, o telesu in čustvih, o odnosih, strasti in ljubezni pa tudi o knjigah. Ljubitelji knjige in teka, pritecite v Modrijanovo knjigarno Škofja Loka v ponedeljek, 13. aprila, malo pred 18. uro!

objavljeno v rubriki: Novice

04.04.2015

Dnevi Modrijanove knjige 2015 – književni dogodki, pogovori in »noč knjige« z nagrado Kresnik »

Tisti, ki se s knjigami ne družijo (le) zato, da bi preganjali (dolg)čas, temveč v njih iščejo tudi razodetje (»kot bi odkrival telo lepe neznanke, ginjen in presunjen znova odkrivam to, kar že poznam in česar ne bom nikoli do konca spoznal,« kakor je v knjigi Pridni sinko prelepo zapisal Pascal Bruckner), o knjigah razmišljajo, se pogovarjajo in tudi pišejo. Toda kje najti pravega sogovornika?
V knjigarni. V Modrijanovi knjigarni!

Od ponedeljka, 13. aprila, do sobote, 25. aprila, bodo v Modrijanovih knjigarnah v Ljubljani in Škofji Loki potekali »Dnevi Modrijanove knjige«. Za ogled in nakup bodo na voljo vse knjige iz Modrijanovega knjižnega programa, mnoge bodo imele še posebej ugodne cene. V tem času založba Modrijan organizira tudi več zanimivih književnih dogodkov.

objavljeno v rubriki: Novice

20.03.2015

Dva tekača. Dva pisca. En roman in en dnevniški zapis o teku. – Samo Rugelj in Marjan Žiberna  »

Tekaška sezona se bo uradno začela to nedeljo, 22. marca, ko bo v Sežani potekal že 15. mali kraški maraton. Na štartu bo stal marsikateri tekač in tekačica, ki ima letos namen preteči maraton. V Berlinu, na Dunaju, v Radencih, v Ljubljani ali v katerem drugem večjem mestu. Če ste eden izmed njih in vam sežanska preizkušnja na 8 ali 21 km vliva zaupanje, da je odločitev za 42 km prava, lepo vabljeni na dodatno spodbudo v Modrijanovo knjigarno v Ljubljani. Gostili bomo namreč dva dolgoletna rekreativna tekača, urednika in pisca, Marjana Žiberno in dr. Sama Ruglja. Marjana Žiberno verjetno poznate po številnih poljudnih in poljudno-strokovnih člankih o teku in vzdržljivostnem športu, objavljenih v Vrhunskih dosežkih, Atletiki, Poletu, Športu ..., dr. Sama Ruglja pa kot publicista, odgovornega urednika Bukle, soavtorja knjižne uspešnice Ultrablues, avtorja odmevne esejistične knjige Izgubljeni bralec ...

objavljeno v rubriki: Novice

12.03.2015

Med pacifizmom in patriotizmom – Matevž Košir o prostozidarjih v času velike vojne »

Pri založbi Modrijan izide spomladi monografija Zgodovina prostozidarstva na Slovenskem, ki jo je napisal zgodovinar dr. Matevž Košir. V knjigi je obravnavano prostozidarstvo na Slovenskem v obdobju od 18. stoletja do danes, zajet pa je tudi širši, mednarodni prostor.
V sodelovanju z Zgodovinskim društvom Ljubljana prirejamo v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani predavanje Matevža Koširja »Med pacifizmom in patriotizmom – prostozidarji v času velike vojne (1914–18)«. Zgodovinar bo predstavil vlogo in delovanje prostozidarstva v obdobju prve svetovne vojne. Uvodoma bo obravnaval številčnost, članstvo in delovanje lož leta 1914 ter odnose med nekaterimi velikimi ložami tistega časa (Anglije, Nemčije, Ogrske, Srbije, Veliki francoski orient, Veliki italijanski orient).

objavljeno v rubriki: Novice

05.03.2015

»Pisatelji premoremo to sijajno lastnost, da zmoremo živeti tuja življenja.« – Želimir Periš v Ljubljani »

Lani takle čas pri nas nismo vedeli, kdo je Želimir Periš, in mednarodni dan žensk je šel mimo, ne da bi imeli priložnost brati njegove Mučenice. Mučenice so zbirka kratkih zgodb štiridesetletnega pisatelja iz Zadra, ki so po izidu leta 2013 na Hrvaškem dodobra pretresle literarno sceno, in mnogi poznavalci hrvaške sodobne književnosti pa tudi bralci so se strinjali, da so Mučenice eno izmed najboljših hrvaških literarnih del leta. Le dobro leto pozneje smo knjigo dobili v slovenskem prevodu – za našo založbo ga je pripravila Maja Novak.

Kdo so mučenice?

Eva, Penelopa, Marija, Benvenuta, Johanna, Maria, Kodravka, Irena, Dijana, Sara, Mila, Flora, Lidija, Silvijana in Bauba, mitološke in zgodovinske junakinje ter sodobni (fiktivni) ženski liki, katerih usode Periš reinterpretira in vzporeja tako, da se sporočilo knjige izteče v trpko spoznanje: usoda žensk je pravzaprav ves čas enaka.

objavljeno v rubriki: Novice