Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.
(Program in vabilo na 16. slovenske dneve knjige, DSP)

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

20.09.2014

Založba Modrijan odpira svojo drugo knjigarno – v Škofji Loki. Zaželite nam srečo in veliko vedoželjnih kupcev »

V petek, 25. septembra 2009, je založba Modrijan na Trubarjevi 27 v Ljubljani odprla svojo knjigarno – Modrijanovo knjigarno. Razlogi za njeno odprtje so bili zelo preprosti in ničkolikokrat pojasnjeni: knjigotrštvo na Slovenskem ne deluje v prid manjšim založbam; večina knjigarn je v lasti večjih založb, zato sta prodaja in promocija v njih prilagojeni skorajda izključno lastnim programom; večina knjig manjših založb, četudi so mnoge kvalitetnejše in komercialno privlačnejše kot knjige »velikih«, je odrinjena na stranski tir, neopažena in omejena zgolj na nekaj knjigarn v večjih mestih; knjige založb brez lastnih knjigarn so kmalu po izidu obsojene na ždenje po skladiščih in pozneje na drastične pocenitve na knjižnih sejmih in razprodajah. In še in še bi lahko naštevali.
V petih letih, kar je zaživela prva Modrijanova knjigarna, se ni veliko spremenilo. Pač, Modrijanova knjigarna je v prestolnico vnesla nekaj knjižne pestrosti, založba je dobila prostor, kjer lahko uspešneje uresničuje svoje poslanstvo in svoje knjige laže približa kupcem in bralcem, »svoj prostor« pa deli tudi z drugimi založniki, jim omogoča knjižne predstavitve in druge dogodke. Medtem je le eno hišno številko naprej založba Sanje odprla knjigarno Hiša sanjajočih knjig, tako da je Trubarjeva cesta v Ljubljani morda edina ulica v vsej Sloveniji, kjer sta v neposredni bližini, »bok ob boku«, dve knjigarni. Medtem je nekaj knjigarn v mestnem središču tudi zaprlo svoja vrata.

objavljeno v rubriki: Novice

18.09.2014

Pazor, na tej knjigi ne boste našli nobeno napako! – Razkrivanje ozadij takšnih in drugačnih napak v knjigah »

»Neverjetno, kakšna površnost!« »Nedopustno!« »Saj to je popolnoma neberljivo!« »Ali sploh vedo, kaj delajo!?« Takole se kdaj zgrozimo ob branju kake knjige – zaradi pravopisnih in stvarnih napak, slogovnih nerodnosti, zgrešenih prevodov, napačnih delitev, »zatipkanin« in najrazličnejših drugih nebodijihtreba, ki smo jih nič hudega sluteč kupili skupaj s potiskanimi listi papirja in obetajočim ovitkom. »Knjige so tako rekoč edino tržno blago brez garancije,« je v uvodu k svojemu »Leksikonu« napak zapisal leksikograf Simon Lenarčič.

Zakaj je v nekaterih knjigah toliko napak in kdo je zanje odgovoren?

objavljeno v rubriki: Novice

16.09.2014

»Od Vardara pa do Triglava, od Jergovića pa do Spahića« – o književnosti držav nekdanje Jugoslavije  »

Leta 2002 so »pisatelji, pesniki in intelektualci iz držav nekdanje Jugoslavije ustanovili kulturno revijo Sarajevski zvezki z enim samim ciljem: obnoviti in vzdrževati intelektualni dialog v regiji, onstran etničnega šovinizma in nasilne izključevalnosti.« (Aleš Debeljak, Balkanska brv – Esej o književnosti »jugoslovanske Atlantide«). In če je »branje in pisanje knjig pogovor z drugimi,« kot zapiše Aleš Debeljak, potem kaj hitro ugotovimo, da je dialoga s prostorom nekdanje skupne domovine premalo – na knjižnih policah vse prepogosto pogrešamo (dobre) prevode knjig avtorjev in avtoric s tega področja. Zato smo v okviru »Poletnega branja 2014 v Modrijanovi knjigarni« zbrali na enem mestu romane, eseje, (avto)biografije in poezijo teh književnikov. Ob nabiranju »bralnega gradiva« so se nam zastavljala številna vprašanja: Ali avtorji berejo drug drugega? Kdaj in zakaj se založnik odloči za prevod kake knjige? Ali lahko govorimo o ideološki »zavori« pri odločanju za prevode? Kako je z avtorji, ki so odšli v tujino in ustvarjajo v tujem jeziku? Katere kultne knjige bi bilo treba še prevesti? ...

objavljeno v rubriki: Novice

14.09.2014

Druženje v Modrijanovi knjigarni – spodbuda k branju in nakupu na Knjigokupu  »

Kaj je najboljša spodbuda k nakupu knjige? Oglas v časopisu? Telefonski klic iz založbe? Elektronsko sporočilo? Akviziter na hišnem pragu? Mnogi bi odgovorili, da nič od tega. Najbolj zaleže, če nam knjigo priporoči prijatelj, sorodnik, učitelj ali pač kdo drug, čigar mnenje cenimo. In če se s kom izmed njih družimo v bogato založeni knjigarni, je pot do knjige še lažja, še posebej če je v njej »knjigokup«.
Tudi peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni poleg kupov knjig za ugodnejši nakup nudi veliko priložnosti za druženje – ob zanimivih pogovorih, branjih, predstavitvah, srečavanjih z avtorji, prevajalci, uredniki, kritiki in bralci.

Knjigokup 2014 se bo začel v ponedeljek, 22. septembra, in bo trajal do sobote, 18. oktobra, a najboljši čas za obisk bodo dnevi, ko bodo v Modrijanovi knjigarni »srečavanja«. Prvo bo že v torek, 23. septembra, ko bomo s pogovorom o književnosti držav nekdanje Jugoslavije »simbolno« sklenili »Poletno branje 2014 v Modrijanovi knjigarni« ter predstavili dva nova prevoda: romana Rezervno življenje Lidije Dimkovske in Božji otročički Tatjane Gromače. Pogovor z Lidijo Dimkovsko, Majo Novak in Alešem Debeljakom bo vodil Goran Vojnović.

objavljeno v rubriki: Novice

10.09.2014

Petintrideset let po knjigi Mi, otroci s postaje Zoo prihaja nadaljevanje zgodbe Christiane F. »

Se je spominjate? Christiane F.? Za generacije najstnikov osemdesetih pa tudi njihove starše je bila kot znanka iz sosednje ulice – najbrž v tistih letih ni bilo najstnika, ki ne bi o njenem življenju bral v knjigi Mi, otroci s postaje Zoo (v slovenščini je prvič izšla kmalu po izidu izvirnika, leta 1980). Za mlade je bila knjiga svarilo, njihovi starši pa so se lahko iz nje bolje kot iz najboljših priročnikov o drogah poučili, kako prepoznati stisko otroka in kako pri njem razbrati že znake prvih poskusov jemanja. Christianina mati ni imela te knjige pa tudi ne filma, ki je bil posnet kmalu po njenem izidu, odličnega nemškega filma, ki svojega naboja ni izgubil niti več kot tri desetletja pozneje.

objavljeno v rubriki: Novice

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.