Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.
(Program in vabilo na 16. slovenske dneve knjige, DSP)

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

13.12.2014

O Ruskem diptihu, »miniaturi« iz življenja ruskih emigrantov v Kraljevini SHS, v MMC Kibla »

Zgodovinarka dr. Mateja Ratej se v knjigi Ruski diptih, ki je pred kratkim izšla pri založbi Modrijan, ukvarja s kulturnozgodovinskim vidikom raziskovanja ruske emigracije v Kraljevini SHS. Avtorica je gradivo za študiji, objavljeni v njeni zadnji knjigi, črpala iz sodnih spisov mariborskega Okrožnega sodišča, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Obsežna kazenska spisa Vasilija Černjenka in Venjamina Mihajloviča Svečnikova odkrivata osupljivo mrežo odnosov med stigmatizirano begunsko populacijo in domačini, ki so se tudi sami po prvi svetovni vojni le počasi vračali v urejena medsebojna razmerja.

Prisluhnite avtorici knjige in filozofu dr. Mladenu Dolarju, piscu predgovora, v četrtek, 18. decembra, ob 19. uri v Multimedijskem centru Kibla.

objavljeno v rubriki: Novice

13.12.2014

Kako se povežemo s svojim otrokom? Tudi s knjigo! Vabljeni v Mestno knjižnico Idrija »

Knjige povezujejo! Knjiga nas lahko poveže z otrokom, še preden se sploh rodi. Takšno knjigo sta ustvarili Maša Strobl in Anita Česnik Mažgon. Nadvse toplo Mašino besedilo in prekrasne Anitine fotografije v knjigi Povežimo se s svojim otrokom so dokaz, kako je danes »izkušenima« mamicama uspelo čisto posebne vezi z otroki stkati že pred njihovim rojstvom. Toliko lažje in prisrčnejše je bilo zato povezovanje z njimi tudi pozneje, do prvega zobka, prve besede, prvega koraka ...
Petnajsterica čudovitih srčnih projektov je lahko razburljivo potovanje skozi prva leta otroka, ki ga utegne marsikatera mamica »zamuditi« zaradi napornega vsakdana, pomanjkanja časa, obilice skrbi ... Vse to ni prizaneslo ne Maši ne Aniti, vendar jima je kljub temu uspelo ohraniti najdragocenejše spomine na čas nosečnosti, poroda ter prvih tednov, mesecev in let s svojimi otroki.

objavljeno v rubriki: Novice

05.12.2014

Češka pisateljica Radka Denemarková na Besedni postaji Knjigarne Filozofske fakultete »

Radka Denemarková je bržkone ena redkih, če ne celo edina sodobna češka pisateljica, s katere literarno ustvarjalnostjo se lahko slovenski bralci srečamo v kar treh prevodih, in srečo imamo, da je za vse tri poskrbela ista prevajalka – odlična Tatjana Jamnik. Leta 2010 je pri založbi Modrijan izšel njen roman Denar od Hitlerja (Peníze od Hitlera, 2006; nagrada Magnesia Litera 2007), tri leta pozneje pa še Kobold (2011) in skoraj hkrati Jaz pa vprašam, kdo to tolče (A já pořád kdo to tluče, 2005), ki ga je izdalo KUD Police Dubove. Romani sestavljajo »trilogijo o srednjeevropskem 20. stoletju«.
Denemarková je tudi literarna zgodovinarka, scenaristka, prevajalka in dramaturginja, zato posega po nagradah tudi na drugih področjih: tako je leta 2009 »magnesio« prejela za »faktografski roman« Smrt, ne bo te strah ali zgodba Petra Lébla (Smrt nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla, 2008), nagrajena pa je bila tudi za prevode iz nemščine. Letos je objavila knjigo Prispevek k zgodovini radosti (Příspěvek k dějinám radosti, 2014), v katerih obravnava pereče teme sodobne družbe.

objavljeno v rubriki: Novice

02.12.2014

»Svoboda! Violina! /.../ Zdaj se bo svet sestavil. Odslej vodi pot samo še navzgor.« – Drago Jančar v Ljubljani in Škofji Loki »

Dve francoski literarni nagradi in še dve nominaciji. To je (trenutni) nagradni »izkupiček« Draga Jančarja in njegovega romana To noč sem jo videl, ki je januarja v prevodu Andrée Lück-Gaye izšel pri pariški založbi Phébus. Izjemen dosežek, če pomislimo, da je pisatelj za ta roman – prvič je izšel leta 2010 in bil kar petkrat ponatisnjen – doma prejel samo kresnika. A kaj, ko pri nas kake druge nagrade za romanopisce sploh ne premoremo.
Jančarjeva jesen je bila torej pestra: potovanja in gostovanja, literarni večeri, intervjuji in izjave ... In tudi naporna, če k temu dodamo še to, da je pred tem pisal, septembra izdal svoj deseti roman – Maj, november – in na dan njegovega izida »odprl« še Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki. Zdaj je pred njim še prijetna »dolžnost«, da svoj novi roman prvič predstavi bralcem.

objavljeno v rubriki: Novice

12.11.2014

November je mesec boja proti odvisnosti – v Ponudbi tedna Milivojevićeve Igre, ki jih igrajo narkomani »

Psihoterapevt Zoran Milivojević v priročniku Igre, ki jih igrajo narkomani analizira različne strategije narkomanov, po katerih ti skušajo priti do droge. Pri tem uporabi analogijo iz sveta dramatike oziroma gledališča ter vse odnose med narkomani in njihovo okolico zreducira na arhetipske vloge Preganjalca, Rešitelja in Žrtve. Iz njihovih raznovrstnih interakcij zrase obsežen kompleks ›iger‹ (na način, kot ga razlaga transakcijska analiza), ki jih, mimogrede, vsi neprestano ›igramo‹ tudi v svojih vsakodnevnih medčloveških stikih.
Milivojevićeve Igre so po zaslugi avtorjeve dobro znane komunikacijske spretnosti predstavljene na poljuden način, povsem razumljiv tudi tistim, ki z mamili in narkomanijo nimajo stikov. Kljub temu je v besedilu nenehno navzoč tudi kot strokovnjak, in kjer je to potrebno, bralcu postreže denimo z biokemijsko, psihološko ali kako drugo razlago.

objavljeno v rubriki: Novice

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.