Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.
(Program in vabilo na 16. slovenske dneve knjige, DSP)

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Novice

Sorodne novice

na vrh strani

02.01.2014

Knjiga mene briga – v zadnjih dveh mesecih kar trikrat Modrijanova knjiga »

Knjiga mene briga, tako rekoč edina oddaja na nacionalki, ki je posvečena zgolj knjigi in samo knjigi, je spomladi skrivnostno izginila s teve zaslonov, in neuradno smo izvedeli, da je vzrok – kaj drugega kot varčevanje. A po nekaj mesecih premora se je oddaja na veselje ljubiteljev knjig vrnila v naše domove, skupaj s prijetnimi voditelji in voditeljicami Tino Košir Mazi, Katjo Šulc, Draženom Dragojevićem in Tadejem Troho, zanimivimi gosti in, seveda, kakovostnimi knjigami, ki jih izdajamo slovenski založniki.
Knjiga mene briga je ponovno na programu RTV Slovenija od začetka novembra 2013. V teh dveh mesecih »se je brigalo« za devet knjig. In kar tri so bile Modrijanove: Tino Košir Mazi sta očarali Starogrška literatura Tima Whitmarsha, o kateri se je pogovarjala s klasično filologinjo Kristino Tomc in literarnim zgodovinarjem Janezom Vrečkom, in Knjiga mojih življenj Aleksandra Hemona, o kateri sta se razgovorili Sanja Grcić in Maja Petrović - Šteger; o avtobiografiji Marcela Reich-Ranickega Moje življenje pa se je z literarnima kritikoma Urbanom Vovkom in Matejem Bogatajem pogovarjal Dražen Dragojević (na sliki).

objavljeno v rubriki: Novice

18.12.2013

Naj bo (tudi letos) knjiga! – Izbirajte med knjižnimi izdajami založbe Modrijan »

Si še vedno razbijate glavo z vprašanjem, kaj naj ob zaključku leta 2013 podarite svojim najbližjim, prijateljem, sodelavcem, poslovnim partnerjem? Naj bo knjiga! Še boljša ideja – naj bo knjiga založbe Modrijan! Prihranili boste čas – vse Modrijanove knjige lahko kupite v naši spletni knjigarni ali v Modrijanovi knjigarni v Ljubljani – in denar ... – kajti knjige so dragocena in hkrati poceni darila.
Naj vam priporočimo sedem odličnih Modrijanovih knjižnih novosti – težko si je predstavljati obdarovanca, za katerega ni prave knjige pod našo streho! A splača se potruditi in prebrskati naš spletni katalog od prve do zadnje knjige.

objavljeno v rubriki: Novice

12.12.2013

Zgodovina Evrope ali kako pisati zgodovino Evrope – predavanje v Modrijanovi knjigarni »

Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino.
(Resolucija Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmu)

»Mnogi poklicni zgodovinarji na vprašanje, kako opredeliti ›evropsko zgodovino‹, ne znajo jasno odgovoriti,« zapiše priznani britanski zgodovinar Norman Davies v svojem delu Zgodovina Evrope. Priznanje Vzhoda kot dela Evrope je bilo težavno in dolgotrajno, čeprav se je meja Evrope že v 18. stoletju na vzhodu zarisala z Uralom. Nejasnost glede tega, kdo vse je del evropske ›celote‹, se vidno odraža v težavah sedanjih zgodovinskih sintez, ki so bolj kot ne pisane s samo enega zornega kota – z Zahoda. V nasprotju z njimi Daviesova Zgodovina prinaša vsevključujočo zgodovinsko obravnavo Evrope: pri svoji sintezi namreč ne poudarja le Zahoda, temveč enakovredno vključuje tudi zgodovino slovanskih narodov.

objavljeno v rubriki: Novice

06.12.2013

Babičina kozmetika – vse, kar potrebuje naše telo, najdemo v naravi »

Katero zelišče je najprimernejše za nego suhe in razpokane kože? Katera so osnovna negovalna olja? Katere sestavine lahko uporabite v kozmetiki? Kateri solni piling bo deloval blagodejno v hladnih zimskih dneh?
Mihaela Pichler Radanov nadaljuje tradicijo svoje babice Miše, tradicijo umetelnosti naravne, domače kozmetike. S svojo babico deli prepričanje, da je narava vedno bila in vedno bo naša najboljša kozmetika – vse, kar naše telo potrebuje, je v naravi. Iz babičine beležnice receptov je skozi leta preizkušanj in ustvarjanj babičinih in novih »maž« nastala knjiga Babičina kozmetika.

Kako naravno negujete kožo v suhem zimskem mrazu in kako jo zaščitite? V četrtek, 12. decembra, se lahko za urico ali dve pred mrazom zatečete v našo knjigarno na Trubarjevi 27 v Ljubljani. Če boste prišli okoli 18. ure, bo to odlična priložnost, da spoznate avtorico te knjige, umetnico naravne kozmetike, in se pustite posvetiti v nekaj njenih skrivnosti. Vse se začne pri osnovnih negovalnih oljih, ki vsebujejo minerale, kisline in vitamine; to je vse bogastvo, ki ga potrebuje naše telo. Oljem dodajamo različne dodatke in barvila, seveda naravne – suho cvetje, zelišča, sol, med, tudi kokos, kavo in čokolado, ki blagodejno vplivajo na naše telo, saj delujejo kot antioksidanti, varujejo našo kožo in zavirajo njeno staranje.

objavljeno v rubriki: Novice

26.11.2013

Predstavitev knjige Ozna in prevzem oblasti 1944–46 dr. Ljube Dornik Šubelj v Arhivu Republike Slovenije »

Razlika pri prevzemu oblasti po končani drugi svetovni vojni med Vzhodom in Zahodom je bila v tem, da je na delu, kjer je nasprotnike povsem ali delno premagala Sovjetska zveza z Rdečo armado, prišlo preko njenih svetovalcev do vzpostavitve enakega ali podobnega sistema kot v Sovjetski zvezi. Tudi na Zahodu je obračun s poraženimi nasprotniki potekal kot del prevzema oblasti, vendar se je dogajal le na vojaškem področju. Po volitvah so namreč spet konsolidirali bolj ali manj demokratični parlamentarni sistem, ki pa se je v strahu pred širjenjem zgledov totalitarnega sovjetskega sistema kmalu obrnil proti prejšnjim vojnim zaveznikom ter s hladno vojno in železno zaveso razdelil Evropo na dvoje za nadaljnjega pol stoletja. Varnostni sistem v Sovjetski zvezi je bil neposredni navdihovalec izgradnje varnostnega sistema v medvojni in povojni socialistični Jugoslaviji – ne le v obravnavanem obdobju, ampak vse do njenega razpada leta 1991.

Pri založbi Modrijan je pred kratkim izšla knjiga Ozna in prevzem oblasti 1944–46, ki jo je napisala zgodovinarka dr. Ljuba Dornik Šubelj.

objavljeno v rubriki: Novice

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.