Avtor

Andrej Inkret

Andrej Inkret

kritik, esejist, raziskovalec in urednik, 1943

Andrej Inkret se je rodil v Celju, kjer je leta 1962 maturiral in se vpisal na dramaturški oddelek Akademije za igralsko umetnost (zdaj Akademija za gledališče, radio, film in televizijo). Po diplomi je delal v Drami SNG in potem deset let v kulturnem uredništvu Dela, hkrati pa objavljal književne in gledališke študije, eseje in kritike. Že med študijem je bil član uredništva študentskega lista Tribuna, revij Perspektive in Problemi; v začetku osemdesetih let je bil med pobudniki in ustanovitelji Nove revije. Leta 1980 je bil na svoji nekdanji šoli, AGRFT, izvoljen za docenta, tam leta 1985 doktoriral s temo »Predmet in princip dramaturgije« ter leto pozneje postal izredni in leta 1991 redni, nazadnje po upokojitvi leta 2006 tudi zaslužni profesor za dramaturgijo; v letih 1991–1999 je bil dekan. Član SAZU je od leta 2003.
Leta 1968 je objavil prvo samostojno delo Esej o dramah Dominika Smoleta, nato pa nadaljeval delo kot urednik knjižnih izdaj, pisec spremnih besedil, esejev in literarnih kritik del svojih sodobnikov, kot so Edvard Kocbek, Dušan Pirjevec, Vitomil Zupan, Pavle Zidar, Marjan Rožanc, Rudi Šeligo, Dušan Jovanović, Drago Jančar, Lojze Kovačič, Ivo Svetina, Bojan Štih … Njegova bibliografija je obsežna zbirka strokovnih, poljudnih in znanstvenih člankov, recenzij, kritik ter strokovnih in znanstvenih monografij. Uredil in komentiral je vseh osem knjig Kocbekovega zbranega dela.

_______

Intervjuji:

Andraž Gombač: V svobodni Sloveniji je Kocbek »tržno nezanimiv«. 7. Val, Primorske novice, 27. 5. 2011
Goran Dekleva: Sobotno branje, Radio Slovenija, 1. program, 2. 4. 2011
Tanja Lesničar - Pučko: Oslič s skrivnostnim križem na hrbtu, Objektiv, Dnevnik, 26. 3. 2011
Alenka Zor Simoniti: Pisave, TV SLO 1, 24. 3. 2011
Ženja Leiler: Verjel je, ker je hotel, ker ni mogel verjeti – verovati! – drugače, Pogledi, 9. 2. 2011

Knjige

na vrh strani

Izgubljeni čas »

Eseji, kolumne, intervjuji

Andrej Inkret »

Izgubljeni čas Andreja Inkreta je dokumentarna knjiga sedmih esejev, 36 »nekih davnih zapisov« (nastalih med jesenjo 1989 in pomladjo 1992) in štirih daljših intervjujev. Eseji pripovedujejo o političnem komisarju Dušanu Pirjevcu - Ahacu in njegovem »hudem slovesu od vsega partizanskega«, o Prešernovem in Smoletovem junaku Črtomiru, o Šeligovem »uslišanem spominu« in Jančarjevi »noči arheologov«. Esejističnim besedilom sledijo aktualistične kolumne o »vmesnem času« – serija sprotnih, zelo osebnih, tako rekoč »literarnih« odzivov na razpad vzhodnoevropskega komunističnega kompleksa (in jugoslovanske politično-zgodovinske konstrukcije skupaj z njo), hkrati pa komentarjev in kritik najzgodnejše dobe slovenske državnosti.

več »

In stoletje bo zardelo »

Kocbek, življenje in delo

Andrej Inkret »

Enfant terrible slovenskega kulturno-političnega življenja. Edvard Kocbek, morda ena najkontroverznejših slovenskih osebnosti 20. stoletja. Bil je človek, besedni umetnik, politik, mislec in, tako kot vse vélike osebnosti, tudi vizionar. Njegova življenjska zgodba je razburljiva še danes, besedila aktualna za vse čase, njegova zapuščina še vedno ne povsem izčrpana, literarna in politična zgodovina pa do danes prav tako nista dali Kocbekove biografije.

več »