Avtor

Milan Kundera

francoski pisatelj češkega rodu, 1929

Milan Kundera živi v Franciji že od leta 1975, od leta 1981 je tudi njen državljan. Slovenci ga dobro poznamo, prevedenih imamo veliko njegovih del, na primer Šala (1969), Življenje je drugje (1979), Neznosna lahkost bivanja (1985), Knjiga smeha in pozabe (1987), Nesmrtnost (1991), Počasnost (1995), Istovetnost (2002), Nevednost (2006), Zastor (2008). Od leta 1993 piše v francoščini.

Knjige

na vrh strani

Zastor »

Esej v sedmih delih

Milan Kundera »

Knjiga vsebuje nabor kratkih, duhovitih, jedko-zajedljivih pa hkrati z veliko ljubeznijo do romaneskne forme napisanih esejev o evropskem romanu – tem najodličnejšem izrazu duha novoveške Evrope (rojene iz Descartesove misli in Cervantesove pisateljske domišljije), kot ga pojmuje, zagovarja, hvali in obenem tudi sam ustvarja Milan Kundera.

več »

Slavje nepomembnosti »

Milan Kundera »

Milan Kundera je v mladosti študiral muzikologijo, kar je na njegovem pripovedništvu pustilo neizbrisen pečat: ne le da v svojih romanih in esejih pogosto obdeluje glasbene téme, temveč svojo pripovedno strategijo, strukturo besedila zavestno gradi na načelih glasbene kompozicije. Tako je tudi Slavje nepomembnosti svojevrsten romaneskni scherzo, rokokojsko preciozna glasbeno-literarna šala, pri kateri je v sklepnem rondoju na način fuge prepletel, povzel in strnil poglavitne téme, motive in variacije vsega svojega romanopisnega udejstvovanja.

več »