E-novice

Avtor

Umberto Galimberti

Umberto Galimberti

italijanski filozof, 1942

Umberto Galimberti je je poučeval filozofijo zgodovine in dinamično psihologijo na beneški univerzi. Potem ko je končal študij filozofije, kulturne antropologije in psihologije, je prevajal dela nemškega filozofa (pa tudi svojega nekdanjega profesorja) Karla Jaspersa. Piše za dnevnik »La Reppublica«. Njegova knjiga Grozljivi gost: nihilizem in mladi (L'ospite inquietante. Il nichilismo e i giovani), ki je v Italiji izšla leta 2007, je izjemen uspeh požela celo med mladimi, kar je verjetno edinstven primer v filozofski esejistiki. Med Galimbertijevimi najpomembnejšimi deli omenimo še Il corpo (1983), La terra senza il male (1984), Psiche e techne – L'uomo nella età della tecnica (1999), Le cose dell amore (2004) in I miti del nostro tempo (2009; prev. Miti našega časa, 2011). Sloviti filozof je že večkrat obiskal Ljubljano, nazadnje je predaval v polno zasedeni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer je na vprašanja publike odgovarjal še dobro uro po koncu predavanja.

_______

Intervjuji:

Janko Petrovec: Prof. Umberto Galimberti, intervju, Radio Slovenija, Prvi program, 30. 4. 2014
Agata Tomažič: Ni rešitve, ljudi je preprosto preveč, Pogledi, 16. 2. 2013
Patricija Maličev: Umberto Galimberti: Tudi ideje lahko zbolijo, Delo, Sobotna priloga, 13. 2. 2013
Matejka Grgić: Dr. Umberto Galimberti: »Sedimo na tempirani bombi.«, Mladina, 31. 8. 2012
Borut Petrović Jesenovec: Mladi živijo le ponoči. Podnevi jih nihče ne potrebuje, Delo, Ona, 13. 10. 2009

Knjige

na vrh strani

Miti našega časa »

Umberto Galimberti »

PREDNAROČILO DO 13. APRILA 2015

»V nasprotju z idejami, ki jih mislimo, so miti ideje, ki si nas lastijo. Ne vladajo nam z razumskimi sredstvi, temveč s pomočjo psiholoških mehanizmov, zasidranih v globini naše duševnosti, kamor žarek razuma težko prodre. Kajti miti so preproste ideje, ki jih povzdignemo v mit, ker so udobne, ne povzročajo težav, omogočajo lažjo presojo, skratka, dajejo nam občutek varnosti in nam odvzemajo dvome o naši podobi sveta, tako da nas nemir spraševanja ne sili več, da bi jo razvijali.«
Tako začenja ugledni italijanski mislec, filozof in psiholog Umberto Galimberti uvod v knjigo Miti našega časa (I miti del nostro tempo, 2009), v kateri kritično pretresa ustaljene predstave o vrsti pomembnih vprašanj in pojavov, ki zaznamujejo naše življenje.

več »

Grozljivi gost: nihilizem in mladi »

Umberto Galimberti »

PREDNAROČILO DO 13. APRILA 2015

Grozljivi gost je lucidna filozofsko-psihološka analiza današnje mladine in vseh pojavov, ki jih povezujemo z njo, predvsem nihilizma, ki je rdeča nit tega dela, razvrednotenja vrednot, relativizma današnjega sveta, čustvene nepismenosti, uniformiranosti, brezbrižnosti, drog, depresije in nevroz, neangažmaja itn. Galimberti je zelo oster in kritičen, vendar ne moralizira, ne krivi mladih samih, temveč skuša bralcu pokazati družbeni kontekst. Vse podkrepi še s citati znanih filozofov in drugih avtorjev (Nietzsche, Heidegger, Hegel, Freud …).
Ko obravnava polje drog, npr. trdi, da jih mladim ne smemo demonizirati samo kot o nečem slabem, temveč tudi o »lepih« občutjih, ki jih mamila vzbujajo. Govori o preveč permisivni družbi, kjer je prepovedano prepovedovati. Analizira depresijo v 20. stoletju, katere vzrok je bil občutek krivde zaradi kršenja norm; to depresijo je potem zamenjala nevroza zaradi nasprotja med dovoljenim in prepovedanim v »družbi discipline«, zdaj, ko smo v času, ko je vse mogoče, pa je nastopila drugačna depresija, in sicer zaradi občutka nezmožnosti in nezadostnosti, ker se bojimo, da ne bomo kos vsem nalogam.

več »

Grozljivi gost: nihilizem in mladi; Miti našega časa »

Umberto Galimberti »

Grozljivi gost in Miti našega časa, knjižni uspešnici italijanskega filozofa Umberta Galimbertija, bosta od 13. aprila 2015 ponovno na naših policah.
Naročite ju do 13. aprila 2015 s 15-odstotnim popustom (ob nakupu posamezne knjige) oz. s 25-odstotnim popustom (ob nakupu obeh hkrati).

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.