E-novice

G..Kh

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Giacomo Galeazzi »

italijanski novinar in pisatelj

Giacomo Galeazzi je ›vatikanist‹, strokovnjak za zgodovino in politiko Svetega sedeža, redni sodelavec enega od vodilnih italijanskih dnevnikov La stampa. Na univerzi v Bologni je diplomiral iz ekonomije podjetij, nato pa kot novinar osrednje informativne oddaje prvega programa italijanske nacionalke Tg1 šest let potoval po tujini ter svoje izkušnje strnil v knjigi Islam od A do Z. Slovar vojne za mirne čase (2001).

več »

Umberto Galimberti »

italijanski filozof, 1942

Umberto Galimberti je je poučeval filozofijo zgodovine in dinamično psihologijo na beneški univerzi. Potem ko je končal študij filozofije, kulturne antropologije in psihologije, je prevajal dela nemškega filozofa (pa tudi svojega nekdanjega profesorja) Karla Jaspersa. Piše za dnevnik »La Reppublica«. Njegova knjiga Grozljivi gost: nihilizem in mladi (L'ospite inquietante. Il nichilismo e i giovani), ki je v Italiji izšla leta 2007, je izjemen uspeh požela celo med mladimi, kar je verjetno edinstven primer v filozofski esejistiki.

več »

Steven Galloway »

kanadski pisatelj, 1975

Steven Galloway je avtor treh romanov. S prvim, Finnie Walsh, ki ga je objavil pri komaj petindvajsetih letih, je bil nominiran za književno nagrado Amazona za prvenec, za drugega, Ascension (»Vnebohod«, 2003), je poleg nominacije za književno nagrado Britanske Kolumbije Ethel Wilson že požel mednarodni uspeh. Sarajevski čelist je bil nominiran za Gillerjevo nagrado.

več »

Jure Gašparič »

slovenski zgodovinar, 1977

Dr. Jure Gašparič, rojen v Mariboru, je višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino, kjer se raziskovalno osredotoča na slovensko in jugoslovansko politično zgodovino ter na zgodovino srednjeevropskega prostora v 19. in 20. stoletju. Posebej se posveča zgodovini parlamentarizma, med drugim je član vodstva mednarodne mreže European Information and Research Network on Parliamentary History. Rezultate svojega dela redno predstavlja v tujem in domačem znanstvenem tisku, sodeluje na znanstvenih simpozijih, pripravlja monografije in občasno predava na fakultetah.

več »

Andrej Gelasimov »

ruski pisatelj, 1965

Andrej Valerijevič Gelasimov, po rodu Sibirec iz Irkutska, je po izobrazbi filolog in gledališki režiser. V letih 1996–1997 je delal kot pripravnik na britanski univerzi Hall, v letih 1988–1998 je bil docent na katedri za angleško jezikoslovje Jakutske univerze, predaval je stilistiko angleškega jezika in analizo leposlovnega besedila. Od leta 2002 živi v Moskvi.
V Rusiji je čez noč postal literarna zvezda: njegova črtica Rosna leta (Nežnyj vozrast), ki jo je leta 2001 objavil na spletu, je bila izbrana za najboljšo kratko zgodbo leta. Najbolj pa je zaslovel z romanom Leto prevar (God obmana), ki je izšel leta 2003 in bil kmalu preveden v številne tuje jezike.

več »

Emilio Gentile »

italijanski pisatelj in zgodovinar, 1946

Ta svetovno priznani znanstvenik je zaslovel predvsem s svojimi študijami o političnih religijah, za katere so mu leta 2003 na univerzi v Bernu podelili nagrado Hansa Sigrista. Deluje kot docent na rimski univerzi La Sapienza, sodeluje s časopisi in revijami ter predava po vsem svetu.

več »

Tine Germ »

slovenski umetnostni zgodovinar, 1967

Umetnostni zgodovinar dr. Tine Germ na Filozofski fakulteti v Ljubljani predava ikonografijo in vodi seminarje iz evropske umetnosti. Raziskuje srednjeveško in renesančno umetnost pa tudi ikonografijo krščanskega naravoslovja – simboliko rastlin, živali, barv in števil.

več »

Thomas Glavinic »

avstrijski pisatelj, 1972

Romanopisec in esejist Thomas Glavinic je eden najuspešnejših avstrijskih pisateljev mlajše generacije. Doslej je objavil sedem romanov, prvega pri komaj šestindvajsetih. Za kriminalni roman Morilec s kamero (Kameramörder, 2001) je prejel nagrado Friedricha Glauserja, z romanoma Kako je treba živeti (Wie man leben soll, 2004) in Delo noči (Die Arbeit der Nacht, 2006) pa se je uvrstil na vrh seznama najboljših romanov po izboru kritikov ORF.

več »

Borut Golob »

slovenski pisatelj, 1973

Borut Golob je nekdaj nesojeni nemcist in rusist in nedavno sojeni novinar in notorični bralec, morda celo notorični Kranjčan. Leta 2009 se je s prvencem SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ kot neznani pojav nenadoma znašel med slovensko literaturo in bralstvom, povzročil kar nekaj prelitega črnila, navdušil na knjižnem forumu in prišel med deseterico za nagrado Kresnik.

več »

Niko Grafenauer »

slovenski pesnik, 1940

Niko Grafenauer je eden najpomembnejših slovenskih pesnikov; deluje tudi kot prevajalec in esejist; od leta 2009 je redni član SAZU. Njegovo ustvarjanje obsega tako poezijo hermetičnega simbolizma in skrajnega modernizma kot otroško in mladinsko poezijo. Prejel je številne nagrade, med drugim Levstikovo nagrado leta 1980 za Nebotičniki, sedite, leta 1987 za Majhnico, leta 2007 za življenjsko delo; Jenkovo nagrado leta 1986 za Palimpseste, leta 1999 za Odtise; Prešernovo nagrado leta 1997.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.