Avtor

Sándor Márai

madžarski pisatelj, pesnik in dramatik, 1900–1989

Sándor Márai, rojen kot Sándor Károly Henrik Grosschmied de Mára, je napisal več kot 40 knjig, predvsem romanov, in velja za enega pomembnejših literarnih ustvarjalcev 20. stoletja.
Rodil se je v plemiški družini v Košicah (danes na Slovaškem), nekaj časa študiral ter deloval kot novinar v Nemčiji, nato pa živel v Budimpešti. Po drugi svetovni vojni je ostro nasprotoval komunistični oblasti, zato njegovo ustvarjanje ni bilo več zaželeno in leta 1948 se je odločil zapustiti domovino. Ustalil se je v ZDA, kjer je pisal naprej, novega obdobja politične svobode na Madžarskem pa ni dočakal, saj je leta 1989 storil samomor.
Čeprav so ga v tridesetih letih 20. stoletja cenili tako kritiki kot bralci, je bil v drugi polovici stoletja zaradi politične emigracije skoraj povsem pozabljen in njegovo delo ni bilo širše poznano. V devetdesetih letih pa so njegova dela ponovno odkrili in jih začeli prevajati v francoščino, nemščino, angleščino in številne druge jezike.
Na Madžarskem so mu leta 1990 posthumno podelili tudi državno Kossuthovo nagrado. V slovenščino sta poleg Esterine zapuščine (1939) prevedena še njegova romana Sveče so dogorele (1942) in Ljubimec v Bolzanu (1940).

Knjige

na vrh strani

Esterina zapuščina »

Sándor Márai »

Roman prikazuje odločilni trenutek v Esterinem življenju, ko se nenadoma povežeta sedanjost in preteklost. Po dvajsetih letih se v njeno življenje nepričakovano vrne Lajos, s katerim jo je nekdaj povezovala strastna ljubezen – vse dokler se ni poročil z njeno mlajšo in lepšo sestro Vilmo. Od takrat je Estera živela skromno, a mirno življenje, ki ga zdaj ponovno razburka Lajosev prihod.
Poleg vprašanja, zakaj je sploh prišel, Estero muči tudi vprašanje, ali se je v tem času kaj spremenil. Njegov značaj, ki ga spoznavamo ob njenem spominjanju dogodkov iz preteklosti, je namreč zelo poseben.

več »