Avtor

Vladimir Pištalo

srbski pisatelj, 1960

Vladimir Pištalo se je rodil v Sarajevu, odraščal pa v Mostarju, Kraljevu in Beogradu. Študiral je pravo in doktoriral v ZDA. Leta 1993 je emigriral v ZDA, danes poučuje ameriško zgodovino na Becker Collegeu v Massachusettsu, razpet med ZDA in Beogradom. Je eden najpomembnejših sodobnih srbskih pripovednikov. Njegova dela so bila prevedena v nemški, angleški, bolgarski, češki, danski, francoski, italijanski, japonski, madžarski, makedonski, ruski, slovaški in slovenski jezik.
Med njegova najbolj znana dela sodijo poetična proza Slikovnica, Manifesti in Noći, zbirke zgodb Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta ter romana Milenijum u Beogradu in Tesla, portret med maskami (Tesla, portret među maskama). Pištalo je tudi avtor dveh nenavadnih literarno-biografskih knjig, Aleksandride, pravljične povesti o življenju Aleksandra Makedonskega, in novele Korto Malteze. Leta 2017 je pri zrenjaninski založbi Agora izšel njegov roman Sunce ovog dana. Pismo Andriću.
Za roman Tesla, portret med maskami je dobil NIN-ovo nagrado in nagrado Narodne knjižnice Srbije za najbolj brano knjigo leta 2009. Kot prevajalec je dobil nagrado Miloša Đurića za prevod poezije Charlesa Simića.

_______

Intervjuji:

Melita Forstnerič Hajnšek: Čutim neke vrste optimizem v želodcu, Večer, V soboto, 11. 1. 2014

Luka Hvalc: Nikola Tesla je bil v bistvu anarhist, Val 202, Nedeljski gost, 14. 7. 2013

Goran Tenze: Vladimir Pištalo, Radio Ars, 13. 6. 2013

Agata Tomažič: Imigranti so zanimivi ljudje, ker imajo več kot eno življenje, Pogledi, 12. 6. 2013

Mojca Pišek: Vladimir Pištalo, srbski pisatelj: Mu lahko človeštvo v zameno vsaj plača sobo?, Dnevnik, 1. 6. 2013

Marjan Horvat: Vladimir Pištalo: »Tesla je vse življenje živel s čudežnimi prebliski svetlobe«, Mladina, 31. 5. 2013

Branko Soban: Ljudje brez ljubezni so le maske. Samo ljubezen spreminja maske v ljudi, Delo, Sobotna priloga, 20. 4. 2013

Knjige

na vrh strani

Tesla, portret med maskami »

Vladimir Pištalo »

Roman Tesla, portret med maskami je žanrsko sinkretična literarizirana biografija Nikole Tesle, saga, spletena iz različnih diskurzov – zasebnega in javnega, kolektivnega in individualnega, stvarnega in fikcijskega. Roman s tem naslovom je izšel leta 2008 kot trilogija, katere prvi del Tesla, Mladost je izšel kot samostojna knjiga leta 2006, drugi in tretji del, Amerika in Novo stoletje, pa sta bila v tem romanu objavljena prvič.
Avtor pravi: »Ta knjiga je bila moj vsakodnevni sopotnik najmanj šest let (od 2000 do 2008). Je proizvod večletnega učenja in pozabljanja. S sabo sem jo nosil povsod, kamor sem šel. Pisal sem jo v Beogradu, Worcestru, Bostonu, na Krfu, v Bocvani, na Kubi. Trudil sem se upoštevati kronologijo, razen v redkih primerih, ko sta dramska in poetska logika neprizanesljivo vsilili svojo avtoriteto.«

več »

Aleksandrida »

Vladimir Pištalo »

Aleksandrida Vladimirja Pištala, novela, kot je to besedilo o Aleksandru Velikem sam žanrsko opredelil, je »zgodba o človeku, ki je osvojil ves svet«. Pravzaprav pa gre za sago »o tem, kaj je svet in kaj ni svet, kje se začne in kje se konča« – ne zgolj svet iz časa Aleksandra Velikega, temveč tudi naš svet, predvsem naš notranji svet, tisti, ki ga bodisi obvladujemo bodisi on obvladuje nas, tisti, v katerem smo bodisi zmagovalci bodisi poraženci, svet, ki je lahko labirint, kakršen je bila za Aleksandrove bojevnike Indija.

več »

Tesla, portret med maskami »

Vladimir Pištalo »

Romana Tesla, portret med maskami, ki velja za »najprepričljivejšo biografijo edinega gromovnika med ljudmi«, ni mogoče umestiti med biografske romane. To je nenavadna pripoved o zelo nenavadnem človeku, umetniška upodobitev, ki skozi tri poglavja, Mladost, Amerika in Novo stoletje, odstira in osvetljuje notranji svet genija.
Literarni lik Nikole je postavljen med številne druge literarne like tako, da ga spoznavamo skozi njegove misli, občutja, strahove in zablode, uspehe in neuspehe, vzpone in padce, predvsem pa skozi samoto, osamljenost, to njegovo najvztrajnejšo sopotnico. Dogodki iz resničnosti so samo izhodišče za številne ekskurze v iracionalno in nadrealno.

več »