Avtor

Gary Taubes

ameriški novinar in publicist, 1956

Gary Taubes (1956) je ameriški novinar in publicist. Na Harvardovi univerzi je študiral uporabno fiziko ter na Stanfordovi letalsko in raketno tehniko. Na Univerzi Columbia je dokončal še študij novinarstva in leta 1982 začel delati pri reviji Discover, od leta 1993 je bil dopisnik revije Science, pozneje pa je kot znanstveni avtor sodeloval še z revijami The Atlantic Monthly, The New York Times Magazine, Esquire, Slate in drugimi.

Sprva je pisal pretežno članke in publikacije s področja fizike, pozneje se je začel čedalje več posvečati problemom medicine in prehrane. S teh področij so tudi njegove poljudno-strokovne knjige Nobelove sanje. Moč, prevara in končni eksperiment (1987), Slaba znanost. Kratko življenje in čudni časi hladne fuzije (1993), Dobre kalorije, slabe kalorije. Maščobe, ogljikovi hidrati in kontroverzni pogledi na prehrano in zdravje (2007), Zakaj se redimo. In kaj storimo glede tega (2010) ter Dosje sladkor (2016).

Za svoje raziskovalno in publicistično delo je Taubes prejel več najuglednejših priznanj strokovne javnosti v ZDA, Ameriška zveza znanstvenih piscev mu je trikrat podelila Nagrado za novinarstvo na področju znanosti v družbi, bil je prejemnik štipendije MIT, neodvisni raziskovalec zdravstvene politike pri Skladu Roberta Wooda Johnsona, je tudi soustanovitelj nepridobitne Iniciative za prehranske znanosti (nusi.org).

Knjige

na vrh strani

Dosje sladkor »

Gary Taubes »

Avtor s številnimi primeri utemeljuje spoznanje, da je sladkor postal ›tobak našega tisočletja‹: podpirajo ga močni lobiji, ki so ga vsilili našemu življenjskemu vsakdanu, povzroča pa številne bolezni. Sladkorna bolezen je danes bolj razširjena kot kdajkoli prej; debelost dosega med prebivalstvom skoraj epidemične razsežnosti; skoraj desetina današnjih otrok ima nealkoholno zamaščenost jeter. Osnovni vzrok teh in podobnih kritičnih družbenih problemov, povezanih z zdravjem, je sladkor.

več »

Dobre kalorije, slabe kalorije »

Maščobe, ogljikovi hidrati in kontroverzni pogledi na prehrano in zdravje

Gary Taubes »

Knjiga odpravlja številne predsodke o prehrani, ki se v današnjem času rumenih medijev in družbenih omrežij širijo kot požar, pri tem pa pogosteje sledijo popularnim in komercialnim kakor strokovnim argumentom. Taka trdovratna prepričanja na primer učijo, da so maščobe nekaj slabega, ogljikovi hidrati pa dobri; ali da prehrana z nizko vsebnostjo maščob spodbuja hujšanje in zagotavlja boljše zdravje. Taubes trdi, da za debelost ni kriva količina, temveč kakovost zaužitih kalorij; ogljikovi hidrati (zlasti rafinirani, tisti v belem kruhu in testeninah) pa zvišujejo raven inzulina in spodbujajo kopičenje maščob.

več »