Avtor

Agata Tuszyńska

poljska pisateljica, pesnica in publicistka, 1957

Agata Tuszyńska se je rodila v Varšavi. Diplomirala je iz zgodovine gledališča na varšavski akademiji za gledališče, doktorirala pa iz humanističnih znanosti na Inštitutu za umetnost Poljske akademije znanosti. V letih 1987–92 je bila asistentka na Inštitutu za literarne raziskave v Varšavi, v letih 1996–98 je predavala na Centru za novinarstvo v Varšavi, od leta 2001 pa umetnost reportaže in literarnega intervjuja na Univerzi v Varšavi. Od leta 2011 sodeluje z varšavskim Inštitutom za reportažo.
Doslej je objavila 19 knjižnih del, med drugim biografijo poljske igralke s preloma 19. in 20. stoletja Marie Wisnowske (Wisnowska, 1990), spomine poljske pisateljice in feministke Irene Krzywicke Izpovedi pohujševalke (Wyznania gorszycielki, 1992) in njeno biografijo Dolgo življenje pohujševalke: usoda in svet Irene Krzywicke (Długie życie gorszycielki. Losy i świat Ireny Krzywickiej, 1999), biografijo Singer: pokrajine spomina (Singer. Pejsaże pamięci, 1994), reportažo Nekaj portretov s Poljsko v ozadju: izraelske reportaže (Kilka portretów z Polską w tle. Reportaże izraelskie, 1993) in monografijo o Wieri Gran (Oskarżona: Wiera Gran, 2010). Zelo odmevni sta bili tudi njeni knjigi Družinska anamneza strahu (Rodzinna historia lęku, 2005), v kateri je opisala usodo svojih poljskih in judovskih prednikov med drugo svetovno vojno in po njej, ter Vaje iz izgube (Ćwiczenia z utraty, 2007) o zadnjih mesecih življenja njenega moža Henryka Daska, ki je umrl zaradi možganskega tumorja. Objavila je tudi šest pesniških zbirk, skupaj z Jerzyjem Żurkom pa napisala dramo Wiera (2013).
Za svoje delo je prejela številne nagrade, mdr. nagrado Ksaweryja Pruszyńskega, ki jo podeljuje poljski PEN-klub.

Njeno ime pri nas ni povsem neznano. Leta 2000 smo v Novi reviji lahko prebrali odlomek njene biografije o Isaacu Bashevisu Singerju v prevodu Jane Unuk, lani pa je dopisnik Dela Branko Soban objavil poročilo o ameriški izdaji knjige z naslovom The Accused: Wiera Gran in intervju z avtorico knjige, s katero se je srečal med njenim newyorškim postankom v okviru promocije prevoda v ZDA.

Knjige

na vrh strani

Obtožena: Wiera Gran »

Agata Tuszyńska »

Wiera Gran je bila ruska Judinja, rojena kot Weronika Grynberg leta 1916. Med nemško okupacijo je kot znamenita judovska pevka ob klavirski spremljavi Władysława Szpilmana nastopala v kavarni sredi varšavskega geta. Oba sta pekel geta preživela. Na dan, ko je leta 1942 zbežala iz geta, je opazila Szpilmana v uniformi judovske policije, ko je Jude iz geta gnal v konvoj za taborišče, po vojni pa je prav on njo prvi osumil kolaboracije z Nemci in ji s tem uničil življenje. (V znanem filmu Pianist Romana Polanskega je prikazan v povsem drugačni luči!) Obtožbe so se vlekle skozi vse njeno življenje, in čeprav je bila na vseh procesih oproščena, to ni bilo dovolj za tiste, ki so jo obtoževali. Zadnjih trideset, štirideset let življenja je poskušala dokazati svojo nedolžnost in za to porabila vso svojo energijo.

več »