E-novice

R..S

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Anna Seghers »

nemška pisateljica, 1900–1983

Anna Seghers (pravo ime Netty Reiling) se je rodila v Mainzu, v judovski družini. Po višji dekliški šoli je med prvo svetovno vojno pomagala ranjencem, kasneje pa maturirala ter študirala zgodovino, umetnostno zgodovino in sinologijo v Kölnu in Heidelbergu. Leta 1925 se je poročila z madžarskim sociologom Lászlóm Radványijem in v tistem času tudi začela objavljati (pod psevdonimom Anna Seghers).
Že konec dvajsetih let je vstopila v Nemško komunistično partijo ter Zvezo proletarskih in revolucionarnih pisateljev.

več »

Alexandre Seurat »

francoski pisatelj, 1979

Alexandre Seurat, po izobrazbi komparativist, živi v Angersu in poučuje književnost na tamkajšnji univerzi. Leta 2015 je objavil knjižni prvenec Neroda (La maladroite) in z njim pritegnil nemalo pozornosti, saj je pretresljivo in obenem družbeno aktualno temo družinskega nasilja združil z izjemno trezno pisavo. Bralci so ga sprejeli z navdušenjem, bil je med finalisti za Fnacovo nagrado za roman.

več »

Carol Shields »

kanadska pisateljica ameriškega rodu, 1935–2003

Carol Shields je napisala deset romanov, pet zbirk kratkih zgodb ter nekaj dram in pesniških zbirk. Njen najpomembnejši roman je The Stone Diaries (1993); zanj je prejela Pulitzerjevo nagrado ter nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov in bila nominirana za Bookerjevo nagrado. Nadvse jo je zanimala pisateljica Jane Austen, njeno biografijo je objavila dve leti pred smrtjo in zanjo leta 2002 prejela nagrado Charlesa Taylorja za stvarno literaturo.

več »

Vasko Simoniti »

slovenski zgodovinar, 1951

Vasko Simoniti je redni profesor za zgodovino novega veka na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskuje predvsem zgodovino zgodnjega novega veka na Slovenskem in v jugovzhodni Evropi. Teme, ki jih je obravnaval v več knjigah in vrsti razprav, zadevajo zlasti politično in vojaško zgodovino, turške vpade in z njimi povezane mite, Vojno krajino, migracije, pustošenja in množična umiranja, kmečke upore, nastanek zgodnjenovoveške države in kulturno zgodovino.

več »

Iztok Sitar »

slovenski stripar in ilustrator, 1962

Iztok Sitar se že od leta 1992 ukvarja s stripom profesionalno; doslej je izdal trinajst žanrovsko precej različnih albumov, od otroških in najstniških, pa do erotičnih in njemu najljubših družbeno-političnih, v katerih nastavlja ogledalo slovenski (predvsem desničarski) politiki in Katoliški cerkvi. Poleg risanja se ukvarja tudi s stripovsko teorijo, tako da je leta 2007, ob 80-letnici slovenskega stripa, izdal prvo slovensko monografijo Zgodovina slovenskega stripa, v kateri v sliki in besedi predstavi 80 najpomembnejših avtorjev.

več »

Andrej E. Skubic »

slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec, 1967

Andrej E. Skubic se s svojimi deli uvršča med slovenske vrhunske ustvarjalce tako na pisateljskem kot prevajalskem področju, vse bolj pa se uveljavlja tudi kot dramatik. Doslej je poleg številnih prevodov objavil osem proznih in tri dramska dela ter strokovno monografijo Obrazi jezika (2005). Na literarno prizorišče je stopil z romanom Grenki med (1999) in zanj prejel kar dve nagradi: za najboljši prvenec leta in kresnika.

več »

Marko Snoj »

slovenski jezikoslovec in etimolog, 1959

Marko Snoj (rojen v Ljubljani) se je po doktoratu iz indoevropskega primerjalnega jezikoslovja na ljubljanski Filozofski fakulteti (1989) kot Humboldtov štipendist izpopolnjeval na Univerzi v Regensburgu (1991–1992). Je avtor več etimoloških in akcentoloških razprav.

več »

Hjalmar Söderberg »

švedski pisatelj, dramatik, pesnik in časnikar, 1869–1941

Hjalmar Söderberg velja za enega največjih švedskih stilistov. Je eden redkih književnikov s preloma 19. v 20. stoletje, ki s časom pridobiva nove in nove bralce. To dejstvo bi presenetilo njegove sodobnike, saj noben pomembnejši švedski pisatelj ni prejel tako ostrih kritik in povzročil tolikšnega odpora javnosti kakor prav on. Sčasoma, pravzaprav že v času njegovega življenja, pa je kritika le priznala vrhunskost njegovega umetniškega ustvarjanja.

več »

Jonathan Sperber »

ameriški zgodovinar, 1952

Jonathan Sperber je profesor zgodovine na Univerzi v Misuriju. Ukvarja se z raziskavami iz politične, družbene in religijske zgodovine 19. stoletja in je avtor številnih monografij, npr. Popular catholicism in 19th century Germany (1984), Rhineland radicals (1991), The European revolutions, 1848–1851 (2005), Europe 1850–1914 (2008) in Karl Marx: A nineteenth-century life (2013).

več »

Bogdan Suceavă »

romunski pisatelj, 1969

Bogdan Suceavă se je rodil v Curtei de Argeş v Romuniji. Na univerzi v Bukarešti je magistriral, na michiganski univerzi pa doktoriral iz matematike. Živi v ZDA in trenutno predava na kalifornijski univerzi v Fullertonu. Tako v Romuniji kot v Ameriki objavlja znanstvene razprave s področja matematike ter kratke zgodbe, romane in eseje. Po literarnem prvencu, zbirki zgodb in esejev Strah pred mrakom (Teama de amurg), ki je izšel v Romuniji leta 1990, je objavil že več kot deset knjig.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.