Avtor

Ernest Renan

Ernest Renan

francoski pisatelj, 1823–1892

Renan je bil francoski filozof, jezikoslovec, član Francoske akademije (od leta 1878), profesor hebrejščine na Collège de France in njen upravitelj od leta 1883, vitez veliki častnik legije časti, predvsem pa velik francoski pisatelj, neštetokrat citiran, a žal vse do zdaj slovenskemu bralcu docela tuj.
Bil je Bretonec, rojen v Tréguieru ob francoski atlantski obali. Zelo zgodaj je zgubil očeta, zato sta njegovo življenjsko pot usmerjali mati in njegova dvanajst let starejša sestra Henrietta, ki mu je omogočila odlično izobrazbo na semenišču in mu stala ob strani vse do svoje smrti. Leta 1945 je Renan zapustil Cerkev, kmalu zatem diplomiral iz filozofije, nato pa se odpravil na dveletno študijsko in raziskovalno potovanje po Italiji. Leta 1852 je doktoriral, leta 1860 je vodil arheološka izkopavanja v Libanonu in Siriji, leta 1862 pa zasedel stolico za semitske jezike na Collège de France. Ena največjih prelomnic njegovega življenja pa je leto 1963, ko je prvič objavil roman Jezusovo življenje.

Knjige

na vrh strani

Jezusovo življenje »

Ernest Renan »

Jezusovo življenje je prva knjiga Renanovega monumentalnega dela Zgodovina izvorov krščanstva (1863–79). Čeprav jo zlasti po znanstveni plati preostale knjige presegajo, ni tolikšne popularnosti doživela nobena: Jezusovo življenje je leta 1867 izšlo že trinajstič.
Skrivnost tega uspeha je preprosta: zgodbo, ki jo večina zahodnih ljudi še danes šteje za največjo zgodbo vseh časov, je Renan povedal na način, ki je natanko ustrezal 19. stoletju. Evangelij po pozitivistično, evangelij kot roman.

več »