Knjiga

Anksioznost in fobije

Priročnik za samopomoč

Edmund J. Bourne»

prevod: Urška Pajer

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 200 × 260

strani: 480

vezava: mehka, zavihi

izid: 2014

ISBN: 978-961-241-844-1

redna cena: 44,90 €

modra cena: 16,00 €

vaš prihranek: 28,90 €

na zalogi

Obsežni priročnik Anksioznost in fobije nam pomaga razumeti in obvladovati marsikatero neprijetno duševno stanje, v katerem se v svojem življenju prej ali slej znajde tako rekoč vsak človek.
Avtor v začetku knjige opredeli vrste anksioznih motenj in vzroke zanje. Ob popisu celostnih psiholoških metod zdravljenja fobij ne prezre niti fizičnih pristopov, usmerjenih predvsem na telo, kot so metode sproščanja in oblik telesnih aktivnosti. Sledi cela vrsta nasvetov, ki naj bi anksioznemu človeku vlili potrebno samozaupanje in mu pomagali prebroditi psihično težavo, s katero se želi spoprijeti. Med temi so tudi nasveti glede primerne prehrane, uporabe zdravil in meditacije oziroma duhovne opore.
S tem je v popis, razlage in tipizacijo anksioznih motenj sistematično vpeto celotno človekovo telo z vsemi fizičnimi plastmi in psihofizičnimi fasetami, hkrati pa je obravnavano tudi človekovo (predvsem neposredno) okolje. To daje posamezniku, ki ga pestijo duševne težave, v roke resnično celosten nabor pripomočkov za njihovo premagovanje. Kljub vsemu pa je ta knjiga priročnik za samopomoč, namenjen torej laičnemu prepoznavanju fobij in samostojni pomoči zanje: od prvega spoznavanja svoje težave do praga psihiatrične svetovalnice. Naslednja stopnja je vsekakor že strokovna pomoč v psihiatrični praksi.

Preberite odlomek

na vrh strani

Agorafobija

Beseda agorafobija pomeni strah pred odprtimi prostori, vendar je bistvo agorafobije strah pred paničnimi napadi. Če trpite za to motnjo, se bojite situacij, iz katerih je umik ob morebitnem napadu panike lahko težaven – ali nemara nemogoč. Morda se izogibate trgovinam ali avtocestam, a ne zaradi njihovih lastnosti, temveč zato, ker so to situacije, iz katerih bi se bilo ob paniki težko ali sramotno umakniti. Strah pred osramočenjem je pri tem ključen. Večina agorafobikov se ne boji samo paničnega napada, temveč tega, kaj si bodo ljudje mislili, če jih bodo videli med tem napadom.
Agorafobiki se izogibajo najrazličnejšim situacijam, na primer:
• natrpanim javnim prostorom, kot so trgovine ali restavracije,
• zaprtim ali omejenim prostorom, kot so predori, mostovi ali frizerski stol,
• javnim prevoznim sredstvom, kot so vlak, avtobus, podzemna železnica ali letalo,
• osami.
Verjetno najpogostejša značilnost agorafobije je strah pred tem, da bi bili daleč od doma ali od ›varne osebe‹ (to so navadno partner, starši ali kak drug človek, s katerim ste ustvarili primarno vez). Morda se v celoti izogibate temu, da bi vozili sami, ali se bojite sami peljati onkraj določene razdalje od doma. Pri hujši agorafobiji se lahko sami odpravite samo nekaj metrov peš od doma ali ste povsem omejeni na hišo. Poznam nekega agorafobika, ki si brez spremstva ni upal iz spalnice.
Če trpite za agorafobijo, se ne bojite samo različnih situacij, temveč ste večino časa anksiozni. Anksioznost izhaja iz pričakovanja, da se utegnete znajti v situaciji, v kateri bi lahko doživeli napad panike. Kaj bi se na primer zgodilo, če bi vas prosili, da odidete na neki kraj, ki se ga navadno izogibate, in bi se morali nekako izgovoriti? Ali če bi vas nenadoma pustili same? Zaradi velikih omejitev v vaših dejavnostih lahko pride tudi do depresije. Depresija izvira iz občutka, da ste v prijemu nekega stanja, nad katerim nimate nobenega nadzora, oziroma ste brez moči, da bi ga spremenili.
Zdi se, da agorafobijo največkrat sproži panična motnja. Najprej preprosto doživljate panične napade, ki se pojavljajo brez očitnega razloga (panična motnja). Čez nekaj časa pa se zaveste, da se napadi pogosteje pojavljajo v utesnjenih situacijah stran od doma ali kadar ste sami. Zato se takih situacij začnete bati. V trenutku, ko se zaradi strahu pred paniko začnete dejansko izogibati takim situacijam, se razvije agorafobija in lahko postane blag, zmeren ali hud problem. Pri blažji agorafobiji vam je v utesnjenih situacijah neprijetno, vendar se jim v resnici ne izogibate. Še naprej delate ali nakupujete sami, le da ne želite oditi daleč od doma. Pri zmerni agorafobiji se začnete izogibati situacijam, kot so potovanje z javnim prevozom, vožnja z dvigalom, dolga vožnja ali obisk restavracije. Vendar so vaši zadržki omejeni in nekatere situacije daleč od doma ali od varne osebe zmorete obvladovati sami, čeprav z nekoliko nelagodja. Hudo agorafobijo označuje vseobsegajoča omejitev dejavnosti, ko ne morete več zapustiti hiše brez spremstva.
Za zdaj še ne vemo, zakaj se pri nekaterih ljudeh s paničnimi napadi agorafobija razvije, pri drugih pa ne. (Pri nekaterih se razvije samo agorafobija brez vsakršnih paničnih napadov.) Prav tako ne razumemo, zakaj so nekateri primeri veliko hujši od drugih. Vemo pa, da agorafobijo povzroča kombinacija dednosti in okolja. Agorafobiki imajo pogosto starše, sorojenca ali drugega sorodnika z enakim problemom. Kadar je en enojajčni dvojček agorafobik, je zelo verjetno, da bo to postal tudi drugi. Predispozicije za agorafobijo lahko ustvarijo tudi razmere v otroštvu. Med njimi so odraščanje s starši, ki so (1) perfekcionistični in preveč kritični, (2) pretirano zaščitniški in/ali (3) sami tako anksiozni, da otroku sporočajo, da je svet nevaren.

***

Prehranske alergije in anksioznost

Alergijska reakcija se pojavi, kadar telo poskuša zavrniti vdor tuje snovi. Pri nekaterih določena živila vplivajo na telo kot tuja snov in ne povzročijo samo klasičnih alergijskih simptomov, kot so nahod, sluz in kihanje, temveč tudi množico psihičnih in psihosomatskih simptomov, med katerimi so lahko:
• anksioznost ali panika,
• depresija ali nihanje razpoloženja,
• omotica,
• razdražljivost,
• nespečnost,
• glavoboli,
• zmedenost in motena orientacija,
• utrujenost.
Take reakcije se pri mnogih pojavijo samo takrat, kadar pojedo pretirano količino določene jedi, kadar jedo kombinacijo ›nedovoljenih‹ jedi ali kadar je njihova odpornost že manjša zaradi prehlada ali okužbe. Drugi so tako občutljivi, da že majhna količina napačne hrane povzroči hromeče simptome. Pogosto se bolj pritajeni, psihični simptomi pojavijo kasneje, zaradi česar jih je težko povezati z določenim živilom.
V naši kulturi alergijske reakcije povzročata dve pogosti živili: mleko oziroma mlečni izdelki in pšenica. Vzrok za težave sta navadno kazein v mleku in gluten v pšenici. Druga hrana, ki je lahko vir alergijskih reakcij, vključuje alkohol, čokolado, citruse, koruzo, jajca, česen, arašide, kvas, školjke, sojeve izdelke in paradižnik. Eden najprepoznavnejših znakov alergije na hrano je zasvojenost. Običajno ste zasvojeni prav s tistimi živili, na katere ste alergični! Čokolada je najočitnejši primer, zamisliti pa se morate tudi, če se vam dogaja, da si želite kruha (pšeničnega), mlečnih izdelkov ali kake druge hrane. Marsikdo šele po več letih ugotovi, da ima prav hrana, ki si je najbolj želi, pritajen, a toksičen učinek na njegovo razpoloženje in dobro počutje.

***

Iz kazala:
1. Anksiozne motnje
2. Glavni vzroki anksioznih motenj
3. Celostni pristop k zdravljenju
4. Sproščanje
5. Telesna vadba
6. Premagovanje paničnih napadov
7. Pomoč pri fobijah – Izpostavljanje
8. Samopogovor
9. Zmotna prepričanja
10. Osebnostne poteze, ki ohranjajo anksioznost
11. Deset pogostih specifičnih fobij
12. Soočanje s čustvi
13. Razvijanje asertivnosti
14. Samospoštovanje
15. Prehrana
16. Zdravstvena stanja, ki lahko prispevajo k anksioznosti
17. Zdravila za anksioznost
18. Meditacija
19. Anksioznost z razdalje
20. Osebni cilji
Dodatek 1: Dodatne hierarhije
Dodatek 2: Ustavljanje obsesivnih misli
Dodatek 3: Afirmacije za premagovanje anksioznosti

© Modrijan založba, d. o. o., 2014