Knjiga

Žitja

Ervin Fritz»

naslovnica: Vesna Vidmar

ilustracije: Jože Ciuha

format: 150 × 210

strani: 116

vezava: trda

izid: 2012

ISBN: 978-961-241-619-5

redna cena: 21,70 €

modra cena: 2,00 €

vaš prihranek: 19,70 €

na zalogi

Pesmi v zbirki Žitja so nekakšni življenjepisi, zgodbe o različnih usodah, malce posebnih, presenetljivih, celo pretresljivih, kot jih je doživljal avtor sam ali je slišal zanje. Čeprav so zgodbe iz nekaterih pesmi resnične, resničnost in dokumentarnost nista njihov namen. Kot za vso literaturo velja tudi zanje, da so izmišljene, iz domišljijskega sveta, torej take, da bi se lahko zgodile, in niso dokument, ampak dokument časa, poezija.
Večina pesmi je napisana v obliki, ki posnema zgoščeno, sežeto reportažno dokumentarnost. Pri izbiranju zgodb pa je avtorja vodila zlasti želja, da bi prispeval k osvetlitvi zgodovine, časa okrog obeh svetovnih vojn in nenavadnega življenja navadnih ljudi v tem času.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Zapisali so ...

na vrh strani

Z drugega konca zgrabljene zgodbe o ljudeh, take, ki imajo aktualno družbeno konotacijo, so tudi zeitgeistovsko najpomembnejša besedila v zbirki – pri Fritzu je bil družbeni angažma vedno pri vrhu lestvice pesniških vrednot; konotacije levičarskega aktualizma, ki jih je zato moral požirati, so, ker je naša družba pač taka, kot je, žalibog sopotnice nečesa pomembnejšega, za kar gre v njegovi poeziji; a saj veste, humanizem, posebno tak s socialnim čutom in hkrati zabeljen s črnim humorjem ter pikro satiro, se (na srečo) nikoli ni niti mogel niti hotel kosati z na dolgi rok precej bolj cenenim »bivanjskim filozofičnim jamranjem«, ki je že dolgo nekakšna uradna podstat našega sodobnega pesnjenja.

Matej Krajnc, Pogledi, 12. 9. 2012

Preberite odlomek

na vrh strani