kulinarika

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Kruh, pogače in sladice »

Prlekija, Prekmurje in Porabje

Marija Fras »

Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, ki jo danes nudijo slaščičarne, trgovine in gostilne tako rekoč po vsej Sloveniji, poznajo pa jo tudi onstran naših meja, temveč znajo pripraviti še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših in hitro pripravljenih, kot je različno cvrtje, kakor zahtevnejših, katerih priprava zahteva več časa, spretnosti in znanja. Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke; iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo.

več »

Kruh, pogače in sladice »

Prlekija, Prekmurje in Porabje

Marija Fras »

Tradicionalna peka severovzhodnega konca Slovenije je izjemno bogata in raznolika. Tam ne pečejo le znamenite prekmurske gibanice, ki jo danes nudijo slaščičarne, trgovine in gostilne tako rekoč po vsej Sloveniji, poznajo pa jo tudi onstran naših meja, temveč znajo pripraviti še na desetine drugih pekovskih dobrot, tako preprostejših in hitro pripravljenih, kot je različno cvrtje, kakor zahtevnejših, katerih priprava zahteva več časa, spretnosti in znanja. Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke; iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo.

več »

Z 80 jedmi okoli sveta »

Klasični recepti odličnih svetovnih kuharjev

David Loftus s sodelovanjem Jamieja Oliverja

David Loftus je eden najbolj nadarjenih in cenjenih fotografov na svetu. Je dobitnik številnih nagrad, pred kratkim je bil razglašen za petinšestdesetega najvplivnejšega fotografa vseh časov. Kot fotograf hrane je sodeloval in sodeluje z največjimi današnjimi kuharskimi mojstri, med drugimi z Jamiejem Oliverjem, Alainom Ducassom in Hestonom Blumenthalom, ter z restavracijami, kot so Nobu, The River Café in The Wolseley. Dela tudi v svetu mode, slika krajine in portrete ter režira propagandne in kratke filme. Živi v Londonu in ima dva otroka.
In ne nazadnje – spada med vodilne fotografe hrane na svetu: tristo petdeset dni na leto je na poti, s fotoaparatom v roki, na lovu za posnetki vrhunskih kuharskih mojstrov in njihovih čudovitih izdelkov, od Batterseaja do New Yorka in do Bahamov. V knjigi Z 80 jedmi okoli sveta nam predstavlja najslastnejše jedi, na katere je naletel med svojimi potovanji, uvod k osemdesetim receptom nekaterih najboljših kuharjev sveta, med katerimi so mnogi sodoživljali Davidove pustolovščine, pa je prispeval njegov dobri prijatelj Jamie Oliver.

več »

Zdrava pasja kuharica »

50 receptov za hranljive in okusne jedi, ki se jim pes ne bo mogel upreti

Jonna Anne, Mary Straus, Shawn Messonnier

Vas skrbi, kaj je v industrijsko pripravljeni hrani za psa? Se sprašujete, ali vaš ljubljenec dobi vse potrebne hranljive snovi? Če je tako, lahko začnete pripravljati zdrave obroke kar sami.
Knjiga Zdrava pasja kuharica ponuja 50 receptov za zdrave, hranljive in okusne jedi, primerne za vse pasme in velikosti psov. V njej boste našli tudi recepte za pse, ki imajo alergije ali potrebujejo posebno dieto, na primer prehrano brez pšenice. V knjigi je vse od prigrizkov do slastnih večerij, pripravite pa jih hitro in poceni.

več »

Moja sredozemska dieta »

Najboljši in najbolj zdrav način prehrane v novi dobi medicine

Lejla Kažinić Kreho »

Sredozemska prehrana ni samo hrana, je tudi in predvsem način življenja. Je zdrav izbor jedi in simbol življenja ljudi na mediteranskem prostoru, ki že na stotine let uživajo v svoji kulturi in hrani.
V knjigi Moja sredozemska dieta je predstavljena sredozemska prehranska piramida kot najbolj zdrav način življenja. Prehranska piramida sredozemskih jedcev poleg mnogo svežega sezonskega sadja in zelenjave, gob, polnovrednih žitaric ter svežih mediteranskih začimb za bogastvo okusov priporoča tudi uporabo hrane iz organske pridelave.

več »

Kava »

Čarobni napoj

Božidar Jezernik »

V knjigi je v devetnajstih poglavjih opisan zmagoviti pohod kave na vse celine sveta, od Jemna, Etiopije, Osmanskega cesarstva, Balkana, zahodne Evrope, Brazilije do sodobne proizvodnje in porabe, kjer sta pomembna igralca Vietnam in ameriški Starbucks.
Avtor je v desetletjih ukvarjanja s to tematiko zbral okoli 500 razglednic; izbor iz njegove in zbirk drugih zbiralcev je zdaj prvič objavljen. Več kot 250 fotografij, risb in reklamnih sporočil ilustrira proizvodnjo, razširjenost, nasprotovanje in odobravanje napitka, »črnega kot hudič in vročega kot pekel«. Razlike v pogledih na učinke tega čarobnega napoja so sprožile v muslimanskih deželah, kasneje pa tudi v Evropi, vroče polemike o njegovi koristnosti oziroma škodljivosti. Knjiga prinaša tudi zgodbe o številnih zanimivih osebnostih, ki so bili njeni odvisniki.

več »

Prehrana 21. stoletja za moške »

Lejla Kažinić Kreho »

Po izidu in velikem uspehu knjige Prehrana 21. stoletja za ženske je dr. Lejla Kažinić Kreho prejemala navdušene odzive žensk, mnoge so ji zaupale, da je ta knjiga zdaj njihov vodnik v novem, bolj zdravem življenju. Pohvalam pa so pogosto sledila tudi vprašanja: V čem se torej razlikujeta ženska in moška prehrana? Ali se sploh razlikujeta? Res bi me zanimalo, kako bi se moral prehranjevati ON. Tako je bila knjiga Prehrana 21. stoletja za moške logično nadaljevanje. V njej, podobno kot v knjigi za ženske, moškega popelje skozi vsa njegova življenjska obdobja – od najstniških vse do njegovih »zlatih« let, posebej se posveti prehrani aktivnega športnika ali rekreativca, svetuje, kakšna naj bo prehrana pri preventivi ali zdravljenju najpogostejših bolezni, ki pestijo sodobne moške.

več »

101 zelenjavni jedilnik »

Prva slovenska vegetarijanska kuharica

Miriam Drev, Sonja Tomažič

101 zelenjavni jedilnik je nova, posodobljena izdaja knjige, ki je kot prva izvirna slovenska vegetarijanska kuharica izšla leta 1983, bila pohvaljena, uporabljana in je že zdavnaj razprodana. Že takrat, kot tudi v tej prenovljeni izdaji, je bila namenjena ljubiteljem brezmesne prehrane, tistim, ki si radi pripravijo zelenjavni obrok za spremembo, in sladokuscem na sploh. V novi izdaji so nekatere jedi zamenjane z drugimi, nekaj je dodanih, recepti pa so kakor prvotno sestavljeni v jedilnike, ki po hranilni vrednosti nasitijo štiri lačne ljudi. Vsi so bili preizkušeni takrat in zdaj ponovno.

več »

Vinske bravure »

O podobi vina ter njegovih snovnih in duhovnih poteh skozi našo zavest

Drago Medved »

Vinske bravure so že osma knjiga o vinski kulturi, ki jo je napisal Drago Medved. V njej nadgrajuje svoj dosedanji pogled na nastanek in razvoj vinske trte, na rojstvo vina in na njegove zgodovinske, verske, gospodarske in druge socialne funkcije skozi čas. Predstavlja Slovenijo z vsemi tremi vinorodnimi deželami in vinarji, pa tudi ves preostali svet, ki je bil dolgo na vinskem zemljevidu manj prisoten, denimo tudi države, ki doslej niso slovele kot pridelovalke vina (Peru, Venezuela, Brazilija, Indija, Kitajska, Rusija, Ukrajina, Velika Britanija itd.). Zelo pomemben je zgodovinski prerez socialnih funkcij vina skozi čas – od pijače opoja do zdravila in statusnega simbola; v knjigi je zajeto vse, kar je vino spremljalo v njegovi pojavni obliki in kar je vino spodbujalo v druženju s človekom.

več »

Prehrana 21. stoletja za ženske »

Lejla Kažinić Kreho »

Prehrana 21. stoletja za ženske je namenjena vsem ženskam, od najstnic do tistih v »zlatih« letih. Njen moto je: »Če današnji zdravniki jutri ne bodo postali nutricionisti, bodo današnji nutricionisti jutri postali zdravniki,« in kot avtorica poudarja v uvodu, želi moderni ženski pomagati, da bi bila kos življenjskemu ritmu, ki ga terja 21. stoletje, in to z najmanj bolečim, najpreprostejšim in najlažje dostopnim sredstvom – s hrano.
V 12 poglavjih in več kot 100 receptih prinaša nasvete, kako z vsakdanjimi živili ohranjati želeno težo, kako osvežiti spolno življenje, v kuhinji pripraviti naravni prozac, kako se pripraviti na nosečnost in dojenje ali pa z obraza izbrisati nekaj let, kako si pomagati pri najpogostejših ženskih zdravstvenih težavah v posameznem življenjskem obdobju, od motenj hranjenja v najstniških letih, prek neplodnosti in endometrioze, vse do osteoporoze in raka na dojkah.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.