E-novice

Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.
(Program in vabilo na 16. slovenske dneve knjige, DSP)

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

Sorodne novice

na vrh strani

10.07.2011

Jesti zdravo pomeni pravilno izbirati – čili za ozek pas »

Ali ste vedeli, da je čili dober za ožji pas? »Čili, ki se uporablja za pripravo karija, oziroma njegova aktivna sestavina kapsaicin, zmanjšuje maščobne celice in nam s tem pomaga, da dosežemo ožji pas. Izguba telesne teže ni edina prednost čilija, saj je raziskava pokazala, da ljudje, ki živijo na območjih, kjer pogosteje uživajo čili, kar trikrat redkeje obolevajo za čirom na želodcu. Čili pospešuje proizvodnjo kemičnih snovi, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Če se vam zdi kuhanje karija preveč zapleteno, preprosto dodajte jedem kajenski poper ali svež čili. Čili lahko tudi sesekljate in ga stresete v steklenico s priljubljenim olivnim oljem. Takega potem uporabljate za solato,« piše hrvaška prehranska strokovnjakinja Lejla Kažinić Kreho v knjigi Prehrana 21. stoletja za ženske, ki je v prevodu pred kratkim izšla pri naši založbi in v kateri najdete še številne druge nasvete, kako s hrano okrepiti zdravje in preprečiti bolezni.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

27.05.2011

Slovenski avtor v središču 26. mednarodnega festivala Vilenica Drago Jančar, med gostujočimi pisatelji tudi Guy Helminger »

Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica sta pred dnevi na seznam vileniških lavreatov vpisala že 26. ime zapovrstjo – nagrajenec Vilenice 2011 je romunski književnik Mircea Cărtărescu. Festival bo potekal od 7. do 11. septembra, ko se bo na literarnih dogodkih ob nagrajencu predstavilo okoli trideset 30 avtorjev iz več kot 20 držav. Osrednji slovenski gost bo pisatelj Drago Jančar; v torek, 6. septembra, bo nastopil na »predvečeru Vilenice« v mariborski Svečani dvorani Rotovž, v petek, 9. septembra, pa na literarnem branju v Ljubljani, skupaj z nagrajencem ter kolegi iz Madžarske, Litve in Poljske.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

16.05.2011

Svojo »Tango« imata tudi Richardson in Parnell »

»Mnoge šole in knjižnice, pa tudi starši, niso želeli, da bi otroci slišali za homoseksualnost, ker naj bi jih to pokvarilo ali naj bi bilo celo proti njihovi religiji. Vse to je seveda podžgalo lokalne politike in vsi so se nenadoma borili za zaščito otrok, pri tem pa so jih izkoriščali za pridobivanje lastnih političnih točk. Drugi razlog, zakaj je bil odziv tako grob, je v tem, da se zdi mnogim nasprotnikom istospolnih porok družinska skupnost dveh moških še bolj problematična od družinske skupnosti dveh žensk. In pingvina sta bila moškega spola.« Se zdi znano? Seveda. Odlomek je del odgovora ameriške sociologinje dr. Judith Stacey, strokovnjakinje na področju raziskovanja intimnosti, partnerstev in družin, v intervjuju Vanje Pirc v zadnji Mladini, zadeva pa slikanico In s Tango smo trije, ki je v ZDA izšla leta 2005 in povzročila val ogorčenih zahtev po umiku iz šol in knjižnic.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

12.03.2011

»Smrti ne smeš pustiti zmagati.« (Hugo Claus, 1929–2008) »

V soboto, 19. marca, bodo minila tri leta od smrti Huga Clausa, enega najpomembnejših in največkrat nagrajenih belgijskih in evropskih književnikov. Ali ste vedeli, da je zapustil več kot 150 knjižnih publikacij, od pesniških zbirk, kratkih zgodb, obsežnih romanov in dram do libretov in filmskih scenarijev? Bil je tudi gledališki in filmski režiser ter prevajalec. Kljub temu smo na prvi prevod kakega njegovega dela čakali mnogo predolgo. Zanj je naposled na pobudo prevajalke iz nizozemščine Mateje Seliškar Kenda poskrbela zbirka Euroman, v kateri je, pod zaporedno številko 3, izšel roman Nedokončana preteklost (1998), nadaljevanje Govoric (1996). Hugo Claus izida naše zbirke ni dočakal – umrl je dober mesec pred izidom –, zato pa smo leto pozneje objavili še njegov roman Govorice; za prevod je spet poskrbela Mateja Seliškar Kenda in napisala tudi spremno besedilo.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

23.02.2011

Velika knjiga o veliki noči do 23. aprila samo 59 evrov! »

Letos se niz spomladanskih praznikov začenja nekoliko pozneje. Pustovali bomo šele 8. marca, veliko noč pa praznovali že globoko v pomlad, šele proti koncu aprila.
Ali ste vedeli, da se velika noč, največji in najstarejši krščanski praznik ter hkrati tudi pomladni praznik, »biblično naslanja na starejše praznovanje pashe, ki jo Judje praznujejo marca in aprila (mesec nisan) kot spomin na rešitev Izraelcev iz faraonskega zasužnjenja v Egiptu? Čeprav so cerkveni voditelji kasneje oba praznika iz razumljivih razlogov ločili, velika noč ne glede na premični datum vedno nastopa spomladi.«
To smo povzeli iz velike knjige Damjana J. Ovsca Praznovanje pomladi in velike noči na Slovenskem in po svetu, ki smo jo objavili lani malo pred veliko nočjo. V tej imenitni knjigi je mogoče najti odgovore še na tisoče drugih vprašanj, ki zadevajo pomlad in zlasti veliko noč.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.