E-novice

Novica

Vabljeni med knjige, saj knjige so svet ...

15.04.2011

... vabi Društvo slovenskih pisateljev na tradicionalne, letos že šestnajste Slovenske dneve knjige – knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom, ki bo od ponedeljka, 18. aprila, do sobote, 23. aprila v srcu Ljubljane, knjižna praznovanja pa bodo tudi po drugih slovenskih mestih – v Novem mestu, Kopru, Celju, Velenju in Mariboru. Otvoritev v Ljubljani bo v ponedeljek, 18. aprila 2011, ob 11. uri pred Mestno hišo, slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.
Letošnja poslanica Milana Jesiha, predsednika Društva slovenskih pisateljev, se glasi:
Stara, blaga, dostojanstvena vzhodna omika oznanja, da zemeljske dneve prav porabi oni, ki je zaplodil življenje, posadil drevo in napisal knjigo.
Ali je kje prispodoba, ki bi videla dlje in globlje: saj smo vsi, ki ljubimo, nadaljevalci življenja; vsi, ki se v sebi prebujamo s pomladjo, sadimo v njenem vrtu; in vsi bralci smo vselej pisci knjig, pomeni sograditelji svetov, jezni pravičniki nad njimi, popotniki po njihovih blodnjakih, spremljevalci njihovih sreč in bolečin – brez nas ni knjig in ne njihovih svetov. Bralci smo njihovi skrbniki. Beremo skrbno.
(Program in vabilo na 16. slovenske dneve knjige, DSP)

_______

Ali veste, zakaj praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic ravno 23. aprila?
23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice (el dia de la rosa) in dan knjige (el dia del llibre). Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige - moški ženski vrtnico, ženska moškemu knjigo. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje k prodaji knjig: kdor na jurjevo kupi knjigo, dobi v dar še vrtnico. Seveda pa je praznik tesno povezan s književnostjo: tega dne so umrli trije znameniti književniki, Miguel de Cervantes, William Shakespeare in Garcilaso de la Vega, vsi leta 1616. 23. aprila so se rodili nekateri drugi znani književniki, na primer Vladimir Nabokov (1899), Halldór Kiljan Laxness (1902), Maurice Druon (1918) in Manuel Mejía Vallejo (1923). V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dobrodošli na stojnici založbe Modrijan!

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

Sorodne novice

na vrh strani

17.12.2011

Novica dneva – Buddy je zapustil Pedra in odšel s pingvinko Farai »

Pred dnevi so skoraj vsi slovenski mediji objavili »vročo« vestičko, da se je v torontskem živalskem vrtu razšel »najbolj znani gejevski par med pingvini«, Pedro in Buddy. Menda sta bila polno leto, odkar sta prišla v živalski vrt v Torontu, nerazdružljiva, zdaj pa naj bi mednju stopila »ženska«, pingvinka Farai, v katero se je zagledal Buddy, Pedro pa še »ne kaže znamenj obupa«.
Pedro in Buddy pripadata vrsti afriški pingvin (Spheniscus demersus), ki živi na obalah južne in zahodne Afrike ter je po velikosti in teži zelo podobna vrsti Pygoscelis antarcticus, ki živi na Antarktiki in je prepoznavna po elegantno zašiljeni glavici in tanki »ogrlici«, ki se vleče od ušesa do ušesa nekaj centimetrov nad vratom. Ali ste vedeli, da tej vrsti pripadata pingvina Roy in Silo iz živalskega vrta v newyorškem Centralnem parku, ki sta kot gejevski pingvinji par zaslovela pred nekaj leti po tistem, ko sta vzredila mladičko Tango in postala lika priljubljene pa tudi obsojane ameriške slikanice In s Tango smo trije?

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

05.11.2011

T. C. Boyle: »Jedro vsake umetnosti je razvedrilo.« »

Ko je T. C. Boyle kupil hišo v Kaliforniji in se preselil tja, je kmalu spoznal, da je skupaj s hišo kupil tudi duha. Le da to ni bil klasični duh, ki bi trkal po stenah ali rožljal z verigami; to je bil duh, ki je pisatelja spodbudil, da je o njem napisal knjigo.
T. C. Boyle je podlegel duhu Franka Lloyda Wrighta. Ali ste vedeli, da ta ameriški pisatelj, avtor romana Ženske, ki smo ga pred kratkim v prevodu Aleksandre Rekar izdali v zbirki Poteze, živi v hiši, ki jo je zasnoval ameriški arhitekt Frank Lloyd Wright? Hiša – imenuje se hiša Georgea C. Stewarta – stoji v mestu Montecito, okoli 30 kilometrov severno od Los Angelesa, in je prva, ki jo je Wright v svojem slavnem prerijskem slogu postavil v Kaliforniji. Zgrajena je bila leta 1909. T. C. Boyle, ki se je vanjo preselil pred šestnajstimi leti, je njen šesti lastnik.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

28.09.2011

Gandhi – večkrat nominiran, a nikoli nobelovec za mir »

V petek, 7. oktobra 2011, ob 11. uri bo razglasitev Nobelove nagrade za mir za leto 2011. Lani jo je dobil kitajski borec za človekove pravice Liu Xiaobo, seveda v odsotnosti, saj na Kitajskem kot oporečnik prestaja zaporno kazen, leto prej pa ameriški predsednik Barack Obama (lani smo pri Modrijanu objavili njegove govore).
Nobelovo nagrado za mir podeljujejo od leta 1901 za izjemne dosežke in prizadevanje na področju miru in človekovih pravic; prva dobitnika sta bila Henry Dunant, ustanovitelj Rdečega križa, in mirovnik Frédéric Passy. Nagrajenca izbere petčlanski komite, ki ga določi norveški parlament v Oslu (storting).

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

10.07.2011

Jesti zdravo pomeni pravilno izbirati – čili za ozek pas »

Ali ste vedeli, da je čili dober za ožji pas? »Čili, ki se uporablja za pripravo karija, oziroma njegova aktivna sestavina kapsaicin, zmanjšuje maščobne celice in nam s tem pomaga, da dosežemo ožji pas. Izguba telesne teže ni edina prednost čilija, saj je raziskava pokazala, da ljudje, ki živijo na območjih, kjer pogosteje uživajo čili, kar trikrat redkeje obolevajo za čirom na želodcu. Čili pospešuje proizvodnjo kemičnih snovi, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Če se vam zdi kuhanje karija preveč zapleteno, preprosto dodajte jedem kajenski poper ali svež čili. Čili lahko tudi sesekljate in ga stresete v steklenico s priljubljenim olivnim oljem. Takega potem uporabljate za solato,« piše hrvaška prehranska strokovnjakinja Lejla Kažinić Kreho v knjigi Prehrana 21. stoletja za ženske, ki je v prevodu pred kratkim izšla pri naši založbi in v kateri najdete še številne druge nasvete, kako s hrano okrepiti zdravje in preprečiti bolezni.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

27.05.2011

Slovenski avtor v središču 26. mednarodnega festivala Vilenica Drago Jančar, med gostujočimi pisatelji tudi Guy Helminger »

Društvo slovenskih pisateljev in Kulturno društvo Vilenica sta pred dnevi na seznam vileniških lavreatov vpisala že 26. ime zapovrstjo – nagrajenec Vilenice 2011 je romunski književnik Mircea Cărtărescu. Festival bo potekal od 7. do 11. septembra, ko se bo na literarnih dogodkih ob nagrajencu predstavilo okoli trideset 30 avtorjev iz več kot 20 držav. Osrednji slovenski gost bo pisatelj Drago Jančar; v torek, 6. septembra, bo nastopil na »predvečeru Vilenice« v mariborski Svečani dvorani Rotovž, v petek, 9. septembra, pa na literarnem branju v Ljubljani, skupaj z nagrajencem ter kolegi iz Madžarske, Litve in Poljske.

objavljeno v rubriki: Ali ste vedeli ...

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.