E-novice

Novica

V najlepšem mesecu več nagrad za lepo besedo, med njimi Orange

24.04.2012

Aprila o nagradah nismo posebej poročali, saj je bila bera precej skromna, med prejemniki pa tudi ni bilo kakih zvenečih imen, vsaj ne za naša ušesa. Čehi so razdelili nagrade Magnesia Litera, Američani pa Pulitzerjeve. Prvič po letu 1977 niso podelili nagrade za roman, tako da ostaja aktualna Pulitzerjeva nagrajenka »naša« Jennifer Egan z romanom Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad); po nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado, po Pulitzerjevi in nagradi kritikov lani pa je Jennifer Egan še kandidatka za nagrado IMPAC 2012 (razglasitev bo 13. junija). No, ravno prav, če jo bo dobila, kajti približno v istem času izide tudi prevod Maje Novak!
Maja bo podeljenih nekaj več nagrad, a opozorimo le na štiri. Nizozemci bodo 7. maja izmed šestih finalistov izbrali dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade Libris. 14. maja londonski Independent podeli literarno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v angleščino. Med finalisti so Izraelec, Kitajec, Islandec, Nemka in kar dva Italijana – Diego Marani za roman Nova finska slovnica, ki smo ga izdali pri Modrijanu, in Umberto Eco za svoj zadnji roman. Okoli 20. maja bo združenje Ameriški pisatelji znanstvenofantastične in fantazijske književnosti razglasilo dobitnike nagrad Nebula. 30. maja bo podeljena nagrada Orange, britanska nagrada za roman, ki jo lahko dobi le ženska. Šest finalistk je znanih od 17. aprila, med njimi so tri Američanke, Britanka, Irka in Kanadčanka. To nagrado so prvič podelili leta 1996, od takrat jo je dobilo 16 pisateljic, a nobena dvakrat (mogoče to letos uspe Američanki Ann Patchett, ki je Orange že dobila pred desetimi leti).
Pri Modrijanu pa smo leta 2010 poskrbeli za slovensko izdajo romana Ubežni delci (Fugitive Pieces) Kanadčanke Anne Michaels. Ta roman, verjetno eden najlepših v zbirki Bralec, se zdi tudi najopaznejši na seznamu Orangea, kajti prejel je še jubilejno nagrado Orange ob 15-letnici. Leta 2007 je bil kronan s čudovitim filmom (na sliki je detajl filmskega plakata), v katerem je blestel Rade Šerberdžija.
Spremljajte Literarne nagrade na naši spletni strani!

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

28.10.2013

Španska državna nagrada 2013 za Joséja Marío Merina, med drugim avtorja romana za maturo iz španščine Nisem knjiga »

Letošnjo špansko državno nagrado za roman – razglasitev je bila 25. oktobra – je prejel španski pisatelj José María Merino za knjigo El río del Éden (kar bi lahko prevedli kot Reka v Paradižu). S tem je le še dopolnil svojo bero literarnih nagrad, med katerimi je tudi državna nagrada za otroško in mladinsko literaturo za roman Nisem knjiga (No soy un libro, 1992), ki smo ga pri založbi Modrijan izdali leta 2011 v prevodu Ferdinanda Miklavca. Ta zanimivi znanstvenofantastični roman so v prejšnjih letih dobro spoznali dijaki, ki so pri maturi opravljali izpit iz španščine, ob izidu prevoda romana pa so se lahko v okviru naših IZbranj srečali s pisateljem v Cankarjevem domu in se z njim pogovarjali o romanu in pisanju nasploh. Roman No soy un libro je razpisan tudi za maturo v letu 2014, zato vsem dijakom, ki se bodo pripravljali na maturo iz španščine, priporočamo tudi branje slovenskega prevoda Nisem knjiga.

objavljeno v rubriki: Nagrade

22.10.2013

Nagrajenka Kalanovega sklada je Savina Zwitter, avtorica priročnika Pedagoško delo v šolski knjižnici »

Oktober je mednarodni mesec šolskih knjižnic, zato se zdi to še posebej primeren čas za nagrado knjigi, namenjeni šolskim knjižnicam in knjižničarjem. Za priročnik Pedagoško delo v šolski knjižnici, ki smo ga pri založbi Modrijan izdali lani, je namreč magistrica Savina Zwitter prejela nagrado Kalanovega sklada, ki jo podeljujejo v okviru Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS) za najboljše objavljene strokovne ali znanstvene prispevke. Nagrada je bila podeljena na kongresu ZBDS, ki je potekal od 17. do 19. oktobra 2013 v Laškem.
Po mnenju sklada pomeni njen priročnik pomemben prispevek k oblikovanju teorije bibliotekarstva in informacijske znanosti ter k praksi bibliotekarske in informacijske dejavnosti. V knjigi se avtorica posveča glavni posebnosti šolskih knjižnic, se pravi pedagoškemu delu v njih, in jih razume kot prostor, v katerem se lahko učenci seznanijo z delovanjem knjižnic nasploh. To pa je povsem skladno z letošnjim geslom mednarodnega meseca šolskih knjižnic, ki se glasi: »Šolske knjižnice: vstop v življenje«. Naj vam pri vodenju učencev pomaga tudi kakovostna knjiga – priročnik Pedagoško delo v šolski knjižnici.

objavljeno v rubriki: Nagrade

26.09.2013

Nagrada EU za književnost 2013 dvanajstim evropskim pisateljem – med izbranci Lidija Dimkovska »

Roman Rezervno življenje (2012) Lidije Dimkovske, ki bo prihodnje leto izšel pri založbi Modrijan – o njem smo že pisali, ko smo opozorili na rezultate razpisa za literarno prevajanje EACEA –, je uspešno začel svoje »življenje« in ga zdaj v takšnem duhu tudi nadaljuje. Makedonska pisateljica je z njim najprej prepričala domačo javnost in zanj prejela nagrado Stale Popov za najboljše prozno delo leta, ki jo podeljuje Društvo pisateljev Makedonije, zdaj pa je postala tudi dobitnica nagrade Evropske unije za književnost (EUPL) za najobetavnejše evropske pisatelje.

objavljeno v rubriki: Nagrade

08.07.2013

Za Spominsko nagrado James Tait Black za leto 2012 nominiran tudi Salman Rushdie s knjigo Joseph Anton »

Avgust, 17 dni, 700 dogodkov, 800 avtorjev. To je lahko samo mednarodni knjižni festival v Edinburghu (Škotska), ki bo letos že tridesetič in bo trajal od 10. do 26. avgusta. Festival ni le »praznik literature«, temveč knjige in književne ustvarjalnosti nasploh, saj poleg literatov, kot so romanopisci in pesniki, gosti tudi znanstvenike, filozofe, športnike, ilustratorje, grafične oblikovalce, zgodovinarje, biografe, okoljevarstvenike, ekonomiste ... Skratka vse, ki ustvarjajo knjige.
Eden pomembnejših dogodkov tega festivala pa je podelitev Spominske nagrade James Tait Black. Podeljuje jo edinburška univerza, in to že od leta 1919, kar pomeni, da je to najstarejša literarna nagrada v Veliki Britaniji in tudi ena najstarejših na evropskih tleh.

objavljeno v rubriki: Nagrade

23.05.2013

Borut Golob s svojim drugim romanom Raclette v finalu za Delovo nagrado Kresnik »

V Sloveniji imamo samo eno literarno nagrado za roman in samo enega Boruta Goloba, ki je doslej izdal dva romana in se v krog najboljših romanopiscev preteklega leta za to nagrado uvrstil z obema. Spomnimo, da je bil njegov prvenec SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ v deseterici leta 2010. Dve leti zatem je objavil drugi roman, in znano je, da je napisati drugi roman po zelo uspešnem prvencu huda stvar; neredko avtor, ki zablesti s svojim prvim delom, za drugo izgubi pogum ali pa si z njim naredi več škode kot koristi, še posebej, če se mu preveč mudi. Toda ne Borut Golob! Roman Raclette je izšel »preudarna« tri leta po prvencu. In se prav tako uvrstil v deseterico za edino slovensko literarno nagrado za roman!

objavljeno v rubriki: Nagrade