E-novice

Novica

V najlepšem mesecu več nagrad za lepo besedo, med njimi Orange

24.04.2012

Aprila o nagradah nismo posebej poročali, saj je bila bera precej skromna, med prejemniki pa tudi ni bilo kakih zvenečih imen, vsaj ne za naša ušesa. Čehi so razdelili nagrade Magnesia Litera, Američani pa Pulitzerjeve. Prvič po letu 1977 niso podelili nagrade za roman, tako da ostaja aktualna Pulitzerjeva nagrajenka »naša« Jennifer Egan z romanom Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad); po nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado, po Pulitzerjevi in nagradi kritikov lani pa je Jennifer Egan še kandidatka za nagrado IMPAC 2012 (razglasitev bo 13. junija). No, ravno prav, če jo bo dobila, kajti približno v istem času izide tudi prevod Maje Novak!
Maja bo podeljenih nekaj več nagrad, a opozorimo le na štiri. Nizozemci bodo 7. maja izmed šestih finalistov izbrali dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade Libris. 14. maja londonski Independent podeli literarno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v angleščino. Med finalisti so Izraelec, Kitajec, Islandec, Nemka in kar dva Italijana – Diego Marani za roman Nova finska slovnica, ki smo ga izdali pri Modrijanu, in Umberto Eco za svoj zadnji roman. Okoli 20. maja bo združenje Ameriški pisatelji znanstvenofantastične in fantazijske književnosti razglasilo dobitnike nagrad Nebula. 30. maja bo podeljena nagrada Orange, britanska nagrada za roman, ki jo lahko dobi le ženska. Šest finalistk je znanih od 17. aprila, med njimi so tri Američanke, Britanka, Irka in Kanadčanka. To nagrado so prvič podelili leta 1996, od takrat jo je dobilo 16 pisateljic, a nobena dvakrat (mogoče to letos uspe Američanki Ann Patchett, ki je Orange že dobila pred desetimi leti).
Pri Modrijanu pa smo leta 2010 poskrbeli za slovensko izdajo romana Ubežni delci (Fugitive Pieces) Kanadčanke Anne Michaels. Ta roman, verjetno eden najlepših v zbirki Bralec, se zdi tudi najopaznejši na seznamu Orangea, kajti prejel je še jubilejno nagrado Orange ob 15-letnici. Leta 2007 je bil kronan s čudovitim filmom (na sliki je detajl filmskega plakata), v katerem je blestel Rade Šerberdžija.
Spremljajte Literarne nagrade na naši spletni strani!

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

31.12.2012

123 slovenskih ter tujih in mednarodnih literarnih nagrad na www.modrijan.si  »

Kaj naredi knjige še boljše in še zanimivejše, kot so morda v resnici? Literarne nagrade. Le zakaj bi bilo pri knjigah drugače kot pri filmih – priznajmo si, da kak roman še rajši kupimo in preberemo, če je avtor zanj dobil bookerja, goncourta ali kresnika, kakor pač radi pogledamo film z oskarjem, palmo ali medvedom. Literarne nagrade naredijo literarna dela vabljivejša za bralca – če drugega ne, lahko polemiziramo, ali si je ta in ta avtor to in to nagrado res zaslužil in ali je ne bi morebiti moral dobiti kdo drug. Da lahko sodimo o tem, pa moramo knjigo prebrati.
Podelitve številnih literarnih nagrad že tretje leto skrbno spremljamo pri Modrijanu – na naših spletnih straneh najdete že 123 književnih nagrad, 14 jih je domačih, preostale so tuje oziroma mednarodne.

objavljeno v rubriki: Nagrade

16.12.2012

Tretja »zlata hruška« za založbo Modrijan – Čarovnica s Četrte ulice in druge povesti »

Založba Modrijan je ena izmed redkih slovenskih založb, ki knjig za otroke in mladino tako rekoč ne objavlja. A vendar se tu in tam pripeti, da v naš program zaide tudi kakšna otroška ali mladinska knjiga. Pri Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana so pravilno ugotovili, da smo leta 2011 izdali samo štiri knjige za otroke in mladino, a to je bilo dovolj, da se je med njimi znašla tudi zlata hruška, že tretja za založbo Modrijan kljub izjemno skromni beri otroške in mladinske literature. Po Nevidnem otroku in drugih zgodbah Tove Jansson (2008) ter Živalih iz Gmajnice Colina Danna (2010) se z znakom »zlata hruška« zdaj ponaša še knjiga Čarovnica s Četrte ulice in druge povesti Myrona Levoya (2011).

objavljeno v rubriki: Nagrade

02.12.2012

Decembrski seznam literarnih nagrad bo skromnejši – nagrade Finlandia, Kiklop in ruska Bookerjeva »

Po novembrski poplavi književnih nagrad – čisto nazadnje sta bili na vrsti Cervantesova nagrada in nagrada Doris Giller – prihaja skromnejši december.
4. decembra bo za najboljši roman nagrajen eden od šestih romanopiscev, ki so bili sredi novembra nominirani za nagrado Finlandia. Gre za same znane finske avtorje, štiri pisateljice in dva pisatelja, eden od njih je nominiran že četrtič, dva tretjič. Zmagovalca bo izbrala nekdanja finska predsednica Tarja Halonen. Nagrada je vredna 30.000 evrov, zmagovalcu pa se obeta tudi odlična prodaja – ne nazadnje smo tik pred božičem. Finske romane v slovenskem prevodu lahko, če izvzamemo popularnega avtorja Paasilinno, preštejemo na prste. Izmed romanov na seznamu te pomembne finske nagrade lahko v prevodu preberemo komaj kakšnega, čeprav podeljujejo nagrado že od leta 1984. Pri založbi Modrijan smo v veliki zbirki Euroman izdali roman leta 2000 nagrajene Johanne Sinisalo.

objavljeno v rubriki: Nagrade

20.11.2012

Vladimir Makanin osmi prejemnik evropske književne nagrade (ACEL); Asan že v slovenščini, v francoščini drugo leto »

O evropski književni nagradi, ki jo od leta 2005 za literarni opus podeljuje Association Capitale Européenne des Littératures (ACEL – »Glavna evropska zveza za književnost«) v Strasbourgu, so lani, ko je bil za prejemnika izbran Drago Jančar, poročali tudi slovenski mediji. Ponovno so se nanjo spomnili še marca letos, ob izročitvi nagrade na sedmih Evropskih literarnih srečanjih v Strasbourgu. O letošnji razglasitvi pa nič.

Ime prejemnika evropske književne nagrade za leto 2012 je bilo objavljeno v soboto, 10. novembra 2012, osmi lavreat ACEL pa je postal ruski pisatelj Vladimir Makanin (1937). Ob podelitvi nagrade pisatelju prihodnje leto na Evropskih literarnih srečanjih v Strasbourgu bodo Francozi predstavili prevod Makaninovega zadnjega romana Asan (2008), ki ga bo založba Éditions Gallimard izdala v prevodu Christine Zeytounian-Beloüs, prejemnice letošnje prevajalske nagrade ACEL.
Makaninov roman Asan pa je pravkar izšel v slovenskem prevodu!

objavljeno v rubriki: Nagrade

31.10.2012

Novembra skoraj vsak dan kakšna literarna nagrada – glavna francoska – Goncourtova – že 7. novembra »

Že lani smo bralce naših spletnih novic opozorili, da je november posebej radodaren z nagradami predvsem za francoske pisatelje, zlasti za romanopisce. Da si najvidnejše nagrade v prvi polovici novembra sledijo tako rekoč nepretrgoma, tako da poročevalci komajda utegnejo vmes zajeti zrak – kaj šele prebrati kakšno knjigo – najbrž ni naključje. Napetost in s tem zanimanje bralcev (= kupcev) tako ne pojenjata, upoštevajoč tudi to, da se od nagrade do nagrade, od izbora do izbora nekatera imena in naslovi tudi ponavljajo. Dobitnik velike nagrade Francoske akademije za roman, denimo – podelili so jo 25. oktobra –, je v finalu še za nekaj drugih nagrad, sicer pa francoski literarni žirantje poskrbijo, da se nagrade lepo porazdelijo med več avtorjev. Tako je bilo tudi lani.
5. novembra Francozi razglasijo dobitnike nagrad Femina za roman, tuji roman in esejistiko. Med finalisti za nagrado za tuji roman je Irec Sebastian Barry (avtor Skritega sporočila) z zadnjim romanom On Canaan's Side (francosko Du côté de Canaan).

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.