E-novice

Novica

V najlepšem mesecu več nagrad za lepo besedo, med njimi Orange

24.04.2012

Aprila o nagradah nismo posebej poročali, saj je bila bera precej skromna, med prejemniki pa tudi ni bilo kakih zvenečih imen, vsaj ne za naša ušesa. Čehi so razdelili nagrade Magnesia Litera, Američani pa Pulitzerjeve. Prvič po letu 1977 niso podelili nagrade za roman, tako da ostaja aktualna Pulitzerjeva nagrajenka »naša« Jennifer Egan z romanom Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad); po nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado, po Pulitzerjevi in nagradi kritikov lani pa je Jennifer Egan še kandidatka za nagrado IMPAC 2012 (razglasitev bo 13. junija). No, ravno prav, če jo bo dobila, kajti približno v istem času izide tudi prevod Maje Novak!
Maja bo podeljenih nekaj več nagrad, a opozorimo le na štiri. Nizozemci bodo 7. maja izmed šestih finalistov izbrali dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade Libris. 14. maja londonski Independent podeli literarno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v angleščino. Med finalisti so Izraelec, Kitajec, Islandec, Nemka in kar dva Italijana – Diego Marani za roman Nova finska slovnica, ki smo ga izdali pri Modrijanu, in Umberto Eco za svoj zadnji roman. Okoli 20. maja bo združenje Ameriški pisatelji znanstvenofantastične in fantazijske književnosti razglasilo dobitnike nagrad Nebula. 30. maja bo podeljena nagrada Orange, britanska nagrada za roman, ki jo lahko dobi le ženska. Šest finalistk je znanih od 17. aprila, med njimi so tri Američanke, Britanka, Irka in Kanadčanka. To nagrado so prvič podelili leta 1996, od takrat jo je dobilo 16 pisateljic, a nobena dvakrat (mogoče to letos uspe Američanki Ann Patchett, ki je Orange že dobila pred desetimi leti).
Pri Modrijanu pa smo leta 2010 poskrbeli za slovensko izdajo romana Ubežni delci (Fugitive Pieces) Kanadčanke Anne Michaels. Ta roman, verjetno eden najlepših v zbirki Bralec, se zdi tudi najopaznejši na seznamu Orangea, kajti prejel je še jubilejno nagrado Orange ob 15-letnici. Leta 2007 je bil kronan s čudovitim filmom (na sliki je detajl filmskega plakata), v katerem je blestel Rade Šerberdžija.
Spremljajte Literarne nagrade na naši spletni strani!

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

03.10.2012

Literarne nagrade oktobra – vrhunci bodo Planeta, Bookerjeva, Nobelova in Nemška književna nagrada »

Oktober je, ko gre za knjigo, v Evropi izjemno pomemben mesec,– v Frankfurtu je namreč oktobra največji knjižni sejem v Evropi, letos bo od 10. do 14. oktobra. Frankfurtski sejem je, kot piše na uradni spletni strani, celo največji na svetu – letos gosti več kot 7000 razstavljalcev, dogodkov pa bo več kot 3200. Eden izmed njih bo – letos četrtič – razglasitev dobitnikov nagrade Evropske unije za književnost, in to v torek, 9. oktobra. Nagrado prejme po en literat iz 12 izbranih držav: Avstrije, Hrvaške, Francije, Madžarske, Irske, Italije, Litve, Norveške, Poljske, Portugalske, Slovaške in Švedske, torej iz istih držav kot leta 2009.
V prvi polovici oktobra dobimo novega Nobelovega nagrajenca za književnost, 15. oktobra pa nagrado za španski roman Planeta. To sta tudi finančno daleč najzajetnejši književni nagradi na svetu – Planeta je vredna 601.000 €, Nobelova pa 10 milijonov švedskih kron (1,12 milijona €).

objavljeno v rubriki: Nagrade

03.09.2012

Najbolj zanimive literarne nagrade bomo spremljali tudi jeseni – prve so že podeljene »

Sezona jesenskih literarnih nagrad je že odprta. V soboto, 1. septembra, je bila v Benetkah slovesna podelitev italijanske nagrade Campiello, ki letos praznuje 50 let, 2. septembra pa je nagrade podelilo Svetovno združenje za znanstveno fantastiko (WSFS) – Hugove nagrade, in to v 17 kategorijah; najzanimivejša je seveda tista za roman.
7. septembra bodo v idiličnem italijanskem mestu Viareggio delili nagrade za najboljši italijanski roman, najboljše esejistično delo in najboljšo pesniško zbirko. Po trije finalisti so znani od 17. julija.
Od 6. do 9. septembra bodo v bosanskem mestu Tuzla 12. mednarodna književna srečanja Cum grano salis, na kateri bodo podelili nagrado Meše Selimovića, tj. nagrado za najboljši roman, objavljen v predhodnem letu na območju Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Črne gore.

objavljeno v rubriki: Nagrade

04.07.2012

Poletje je pravi čas za literaturo na prostem – in za literarne nagrade  »

Čeprav se včasih zdi, da se poleti ustavi čas, da literati izključijo svoje računalnike in pokrijejo svoje pisalne stroje, bralci pa jo z njihovimi »pridelki« mahnejo na morje in v hribe, objave nominacij, nagrad in literarnih prireditev v juliju in avgustu dokazujejo prav nasprotno. Literarno dogajanje je v poletnih mesecih živahno tako rekoč povsod. Tako smo junija poleg nagrad, ki smo jih že napovedali, vpisali prejemnike Carnegiejeve medalje, nagrade Thomasa Manna, obeh nagrad Mauricea Genevoixa, nagrade roman@tportal.hr in Stritarjeve nagrade, pravkar pa še Cainove nagrade, ki jo za kratko zgodbo, napisano v angleščini, dobi avtor iz Afrike. Pri nas smo te dni izvedeli še, katerih pet otroških oziroma mladinskih knjig je v konkurenci za Večernico (razglasitev zmagovalca bo 20. septembra), katerih pet pesniških zbirk pa za letošnjo Veronikino nagrado (28. avgust).

objavljeno v rubriki: Nagrade

07.06.2012

Pisatelju Philipu Rothu še literarna nagrada asturijskega princa »

Pri Modrijanu smo se lani takle čas kar zapovrstjo veselili nagrad. Seveda tistih za avtorje, katerih knjige izhajajo pri naši založbi. Sredi maja 2011 si je že tako dolg seznam literarnih nagrad še malo podaljšal Philip Roth – dobil je mednarodno Bookerjevo nagrado. V začetku junija smo objavili novico o nagradi asturijskega princa za književnost, ki jo je prejel Leonard Cohen (pri Modrijanu smo namreč izdali kar tri njegove knjige), sledila je kresna noč in z njo nagrada Kresnik za To noč sem jo videl Draga Jančarja.

Leto je naokrog in spet je na vrsti Philip Roth. Literarne nagrade namreč niza kot za stavo. V sredo, 6. junija, so ga v Španiji razglasili za »avtorja, čigar dela predstavljajo pomemben prispevek k svetovni literaturi«, in mu pripeli še eno pomembno literarno nagrado – nagrado asturijskega princa. Slavnostna podelitev bo jeseni v španskem Oviedu, sprejel pa ga bo asturijski princ Felipe. Poleg priznanja, znamenja časti in kipa španskega slikarja Joana Mirója bo Roth prejel tudi denarno nagrado v višini 50.000 evrov.

objavljeno v rubriki: Nagrade

02.06.2012

Junija več pomembnih književnih nagrad – pri nas Sovretova in kresnik »

Junij se zdi nadvse pravšnji za podeljevanje literarnih priznanj – dolgi poletni dnevi so kot nalašč za branje kakovostnih romanov in drugih leposlovnih del. Če so za povrh nagrajeni, toliko boljše.
To velja tudi za slovenski roman – 23. junija dobimo 22. kresnikovca. Če bi bili radi med prvimi, ki bodo izvedeli, kdo izmed petih finalistov se bo poslej v svoji bibliografiji ponašal s to nagrado, ki je že leta najbolje promovirana nagrada na Slovenskem, pa se bo treba potruditi na ljubljanski Rožnik. Lani si je nagrado Kresnik, že tretjo v pisateljski karieri, prislužil Drago Jančar za roman To noč sem jo videl, edini med letošnjimi finalisti, ki že ima kresnika, pa je Andrej E. Skubic – leta 2000 mu ga je prinesel roman Grenki med.

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.