E-novice

Novica

V najlepšem mesecu več nagrad za lepo besedo, med njimi Orange

24.04.2012

Aprila o nagradah nismo posebej poročali, saj je bila bera precej skromna, med prejemniki pa tudi ni bilo kakih zvenečih imen, vsaj ne za naša ušesa. Čehi so razdelili nagrade Magnesia Litera, Američani pa Pulitzerjeve. Prvič po letu 1977 niso podelili nagrade za roman, tako da ostaja aktualna Pulitzerjeva nagrajenka »naša« Jennifer Egan z romanom Tatovi na obisku (A Visit from the Goon Squad); po nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado, po Pulitzerjevi in nagradi kritikov lani pa je Jennifer Egan še kandidatka za nagrado IMPAC 2012 (razglasitev bo 13. junija). No, ravno prav, če jo bo dobila, kajti približno v istem času izide tudi prevod Maje Novak!
Maja bo podeljenih nekaj več nagrad, a opozorimo le na štiri. Nizozemci bodo 7. maja izmed šestih finalistov izbrali dobitnika 50.000 evrov vredne nagrade Libris. 14. maja londonski Independent podeli literarno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v angleščino. Med finalisti so Izraelec, Kitajec, Islandec, Nemka in kar dva Italijana – Diego Marani za roman Nova finska slovnica, ki smo ga izdali pri Modrijanu, in Umberto Eco za svoj zadnji roman. Okoli 20. maja bo združenje Ameriški pisatelji znanstvenofantastične in fantazijske književnosti razglasilo dobitnike nagrad Nebula. 30. maja bo podeljena nagrada Orange, britanska nagrada za roman, ki jo lahko dobi le ženska. Šest finalistk je znanih od 17. aprila, med njimi so tri Američanke, Britanka, Irka in Kanadčanka. To nagrado so prvič podelili leta 1996, od takrat jo je dobilo 16 pisateljic, a nobena dvakrat (mogoče to letos uspe Američanki Ann Patchett, ki je Orange že dobila pred desetimi leti).
Pri Modrijanu pa smo leta 2010 poskrbeli za slovensko izdajo romana Ubežni delci (Fugitive Pieces) Kanadčanke Anne Michaels. Ta roman, verjetno eden najlepših v zbirki Bralec, se zdi tudi najopaznejši na seznamu Orangea, kajti prejel je še jubilejno nagrado Orange ob 15-letnici. Leta 2007 je bil kronan s čudovitim filmom (na sliki je detajl filmskega plakata), v katerem je blestel Rade Šerberdžija.
Spremljajte Literarne nagrade na naši spletni strani!

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

02.03.2013

Marca med najbolj zanimivimi nagrada Astrid Lindgren in nagrada za najboljši azijski roman »

Marec bo, kar se tiče književnih nagrad, spet malo bolj pisan. Veliko pozornost bo nedvomno spet pritegnila nagrada Astrid Lindgren, ki jo je švedska vlada v spomin na slavno pisateljico začela podeljevati leta 2003, leto dni po njeni smrti. Mednarodno nagrado, ki jo lahko prejme mladinski književnik, ilustrator ali pa ustanova, lahko imenujemo »Nobelova nagrada za mladinsko književnost«, saj je daleč največja nagrada, kar jih lahko dobi kak mladinski pisatelj, in ena najbolj bogatih književnih nagrad sploh. Vredna je pet milijonov švedskih kron, preračunano v evre – več kot pol milijona. Kdo bo letošnji nagrajenec – izmed 207 nominiranci iz 67 držav – bomo izvedeli 26. marca.

objavljeno v rubriki: Nagrade

02.03.2013

Stripar Iztok Sitar nagrajen za najboljšo ilustracijo prozne knjige na drugem BookILL Festu »

V Novem Sadu v Srbiji poteka te dni 19. mednarodni knjižni sejem – Salon knjige. Že drugič so v okviru sejma organizirali BookILL Fest – Festival knjižne ilustracije, na katerem so izbrali najboljše knjižne ilustracije v štirih kategorijah – za poezijo, prozo, otroško knjigo in fotoilustracijo. Na razpisan natečaj je prispelo okoli 350 del 61 avtorjev iz osmih držav – Srbije, Romunije, Madžarske, Nemčije, BIH, Hrvaške, Črne gore, Jordanije in Slovenije. Razglasitev s podelitvijo nagrad je bila v petek, 1. marca, in z veseljem objavljamo, da je nagrado za najboljšo knjižno ilustracijo v kategoriji proza prejel Iztok Sitar, in to za ilustriranje romana poljske pisateljice Dorote Masłowske Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo, ki je v prevodu Tatjane Jamnik izšel leta 2011 pri Modrijanu.

objavljeno v rubriki: Nagrade

30.01.2013

Kratek seznam literarnih nagrad za najkrajši mesec leta »

Literarnih nagrad bo februarja, v najkrajšem mesecu leta, nekoliko manj kot januarja, ko je bilo spravljenih pod streho tudi nekaj nagrad z oznako predhodnega leta, npr. Ninova in nagrada Costa. Januarja je bilo tudi nekaj objav nominacij pomembnih nagrad, ki bodo podeljene v mesecih, ki sledijo. 24. januarja smo izvedeli imena desetih nominiranih za mednarodno Bookerjevo nagrado – kdo jo prejme, bo znano 22. maja (nominirana je tudi francoska pisateljica Marie NDiaye). 9. januarja so objavili, katerih pet romanov je v finalu za nagrado za najboljši azijski roman, samo še letos imenovano »Manova azijska literarna nagrada« ali krajše »azijski booker«. Spomnimo, da je lani nagrado prvič dobila pisateljica: to je bila Korejka Kjung-suk Šin, katere nagrajeni roman izide letos pri Modrijanu.
14. januarja pa so seznam svojih favoritov objavili ameriški književni kritiki.

objavljeno v rubriki: Nagrade

26.01.2013

Francoska pisateljica Marie NDiaye je najmlajša nominiranka za mednarodno Bookerjevo nagrado doslej »

Mednarodno Bookerjevo nagrado so prvikrat podelili leta 2005. Dobil jo je albanski pisatelj Ismail Kadare, avtor Palače sanj in številnih drugih odličnih romanov. Odtlej jo prejeme eden izmed velikanov svetovne literature vsako drugo leto: leta 2007 je bil nagrajen Nigerijec Chinua Achebe, leta 2009 Kanadčanka Alice Munro, pred dvema letoma pa Američan Philip Roth. Kadare je bil ob prejemu star 69 let, Alice Munro še starejša, 76 let, Achebe še starejši, 78 let, in prav toliko jih je imel Roth – 78 let. Seveda to ne pomeni, da se med nominiranimi ni kdaj znašel tudi kak mlajši pisatelj, čeprav je mednarodna Bookerjeva nagrada priznanje za življenjsko delo in ne za posamezno knjigo, od običajne Bookerjeve nagrade pa jo loči tudi dejstvo, da jo lahko dobi katerikoli pisatelj na svetu.

objavljeno v rubriki: Nagrade

03.01.2013

Januarja bodo podelili nagradi Nadal in Costa, Ninovo nagrado ter nagrado Deux Magots »

V resnici bo januarja podeljenih mnogo več nagrad, kot smo jih našteli v naslovu, toda »manj je več«, zato se osredotočimo le na njihov izbor – nagrade Nadal, Costa, Deux Magots ter Ninovo nagrado, torej za španski, angleški, francoski in srbski roman.
Že v nedeljo, 6. januarja – tako je vsako leto – dobimo prejemnika nagrade Nadal. To podeljuje založba Destino (del skupine Planeta) že od davnega leta 1944, danes je nagrada vredna 18.000 evrov. Letos je žirija pregledala 229 del (lani 313). Čeprav je med dosedanjimi dobitniki mnogo zvenečih imen, pa je v slovenščino preveden komaj kakšen roman.
Podobno velja za francosko nagrado Deux Magots, ki jo podeljuje – že od leta 1933! – pariška restavracija Les Deux Magots, ki domuje na trgu Saint-Germain-des-Prés. Izbrana kulinarika in dobra knjiga – izvrstna kombinacija! Na kakršno naši gostinci bržkone še dolgo ne bodo pomislili ...

objavljeno v rubriki: Nagrade

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.