E-novice

Novica

Ironični komentator iz obla(č)kov v reviji Jana

08.09.2010

»Še premice in enačbe v matematičnih učbenikih so ob stripovsko navdihnjenih ilustracijah Iztoka Sitarja videti manj strašljive, sklanjatve v učbeniku za slovenski jezik pa so v oblačkih nad hudomušnimi liki že skoraj zabavne. In prav učbenik za slovenščino ima zaslugo, da je okrog 50 znanih slovenskih pregovorov dobilo stripovsko upodobitev – iz rekov so nastali striporeki, marsikateri je ob tem dobil humoren ali ironičen pomenski zasuk.«
To je uvod v predstavitev Iztoka Sitarja, avtorja Striporekov, ki smo jih pred kratkim objavili pri Modrijanu. O Sitarju piše Renata Hrovatič v včerajšnji reviji Jana, in če vas zanima, ob katerem učbeniku lahko učenci uživajo v Iztokovih stripih: to je Znanka ali uganka 7, slovenščina za 7. razred osnovne šole, ilustriral pa je tudi Znanko ali uganko 6.

objavljeno v rubriki: Odmevi

Sorodne novice

na vrh strani

09.07.2014

Miriam Drev in Andrej E. Skubic za Buklo na modri zofi Modrijanove knjigarne »

Poletna Bukla, brezplačna revija o dobrih knjigah, je dvojna, zajetnejša kot običajno in bogatejša tako s knjižnimi novostmi kakor članki. Pri Modrijanu smo se nove Bukle še posebej razveselili zaradi naslovnih intervjujev z Miriam Drev in Andrejem E. Skubicem, ki ju je zapisala Vesna Sivec Poljanšek. Tako je – na naslovnici najnovejše Bukle sta priznana slovenska književnika in prevajalca, ki sta pred kratkim literarni program založbe Modrijan obogatila z romanoma Nemir in Samo pridi domov. Fotografijo je posnel Borut Krajnc in na njej boste nedvomno prepoznali tudi modro zofo Modrijanove knjigarne, prav tisto, na kateri sta konec maja na literarnem večeru »brala drug drugega«.

objavljeno v rubriki: Odmevi

31.01.2014

Pet glasov za žrtev zgodovine – Le Monde des Livres o romanu Draga Jančarja »

Pariški Le Monde, ki bo decembra letos praznoval 70-letnico neprekinjenega izhajanja, vsak petek v 10-stranski knjižni prilogi Le Monde des Livres povabi k branju knjižnih novosti v Franciji z recenzijami, članki, kratkimi obvestili, izbori in zanimivostmi. V petek, 24. januarja, je bila v časopisu objavljena recenzija romana Draga Jančarja To noč sem jo videl Cette nuit, je l’ai vue, ki je v prevodu Andrée Lück-Gaye dobra dva tedna prej izšel pri založbi Phébus. »Jančar nam pomaga zaslutiti norost in nasilje, ki korak za korakom zastrupljata Veronikino okolico ter spreminjata sleherno življenje, celo najnedolžnejše, v bojno polje,« je v recenziji z naslovom »Pet glasov za žrtev zgodovine« zapisala Stéphanie Dupays, ki je »za tem razmišljanjem o tragičnih trenutkih evropske zgodovine« začutila »bolečino in usmiljenje, ki se kažeta v izjemni občutljivosti, s katero Jančar popisuje svoje junake, ne da bi jih kdajkoli obsojal. Bralec zlepa ne bo pozabil bleščečega like Veronike in njene nedolžnosti, ki jo je izničilo vojno nasilje.«

objavljeno v rubriki: Odmevi

02.01.2014

Knjiga mene briga – v zadnjih dveh mesecih kar trikrat Modrijanova knjiga »

Knjiga mene briga, tako rekoč edina oddaja na nacionalki, ki je posvečena zgolj knjigi in samo knjigi, je spomladi skrivnostno izginila s teve zaslonov, in neuradno smo izvedeli, da je vzrok – kaj drugega kot varčevanje. A po nekaj mesecih premora se je oddaja na veselje ljubiteljev knjig vrnila v naše domove, skupaj s prijetnimi voditelji in voditeljicami Tino Košir Mazi, Katjo Šulc, Draženom Dragojevićem in Tadejem Troho, zanimivimi gosti in, seveda, kakovostnimi knjigami, ki jih izdajamo slovenski založniki.
Knjiga mene briga je ponovno na programu RTV Slovenija od začetka novembra 2013. V teh dveh mesecih »se je brigalo« za devet knjig. In kar tri so bile Modrijanove: Tino Košir Mazi sta očarali Starogrška literatura Tima Whitmarsha, o kateri se je pogovarjala s klasično filologinjo Kristino Tomc in literarnim zgodovinarjem Janezom Vrečkom, in Knjiga mojih življenj Aleksandra Hemona, o kateri sta se razgovorili Sanja Grcić in Maja Petrović - Šteger; o avtobiografiji Marcela Reich-Ranickega Moje življenje pa se je z literarnima kritikoma Urbanom Vovkom in Matejem Bogatajem pogovarjal Dražen Dragojević (na sliki).

objavljeno v rubriki: Odmevi

23.04.2013

Prvi intervju avtorja romana o Tesli že objavljen – mesec pozneje prihaja k nam tudi pisatelj Vladimir Pištalo »

Če knjige Tesla, portret med maskami srbskega pisatelja Vladimirja Pištala še niste kupili in prebrali, počakajte še malo in si ob nakupu knjige v Modrijanovi knjigarni prislužite še pisateljev avtogram. Vladimir Pištalo bo namreč maja gostoval v Ljubljani.
Dotlej pa preberite intervju, ki je bil objavljen v Sobotni prilogi Dela 20. aprila 2013. S pisateljem, ki se je rodil v Sarajevu, od leta 1993 pa živi in dela v ZDA – ameriškim študentom predava svetovno in ameriško zgodovino – se je pogovarjal Branko Soban.
Vladimir Pištalo je eden najbolj znanih sodobnih srbskih pisateljev. Piše kratke zgodbe in romane ter prevaja. Roman Tesla, portret med maskami je v Srbiji objavil leta 2008, leta 2009 pa zanj prejel ugledno Ninovo nagrado. Delo je prevedeno v več jezikov, že nekaj mesecev pa ga je mogoče brati tudi v slovenščini, v odličnem prevodu Đurđe Strsoglavec.

objavljeno v rubriki: Odmevi

16.12.2012

Kralj vseh bolezni – biografija, ki se ne konča s smrtjo glavnega junaka »

21. novembra, prvi dan 28. slovenskega knjižnega sejma, je izšel slovenski prevod knjige Kralj vseh bolezni, ki jo je leta 2010 objavil indijsko-ameriški zdravnik Siddhartha Mukherjee. Za to knjigo je avtor prejel kar tri pomembne književne nagrade, med njimi Pulitzerjevo, a to sploh ni glavni razlog, da gre za enega najpomembnejših in najteže pričakovanih izidov pri naši založbi. Knjiga – ena redkih s Pulitzerjevo nagrado, ki je dočakala slovenski prevod – namreč spada med tiste, za katere je zelo težko opredeliti ciljno skupino bralcev. In to preprosto zato, ker bi morala zanimati tako rekoč vsakogar, kajti vsi se naposled, tako ali drugače, srečamo z rakom, kraljem vseh bolezni.

objavljeno v rubriki: Odmevi