E-novice

Novica

Samo drevesa imajo korenine

26.04.2019

Hudomušen humor, ki ga Prenz tako radodarno uporablja, ojačan s kontrastom resnejših, na trenutke celo brutalno naturalističnih tem, na neškodujoč način mortalizira visoke, žlahtne teme, ki naj bi oplemenitile človeški obstoj. Tako so pojmi, kot so na primer ljubezen, družina, narodnost, čast in dostojanstvo, katerim se književnost v strahu pred breznom kočljivih eksistencialističnih vprašanj že kar po navadi klanja, obarvane s skoraj otroško radoživostjo. Podobno kot humor, včasih tudi skupaj z njim, so v zgodbi uporabljena tudi naključja, s katerimi avtor zavrača idejo usode ter posameznikovo nenasitno lakoto po spreminjanju le te.
Zgodba se posveča tudi družbeno-političnim problematikam, ki so pravzaprav prikrito gonilo vsega dogajanja, s čimer se, v imenu svobode in optimizma, nastopajoči niso pripravljeni sprijazniti, pa naj gre za slab položaj izseljencev ali sam razpad Evrope ter njenih vrednot. Nekateri se s temi spremembami odločno in bojevito spoprimejo, drugi le opazujejo v nejeveri, vsem pa je skupno, da se v velikem toku zgodovine počutijo nemočne. Pred omaganjem jih varuje le povezovanje v skupine. Kdor se temu upre, ne sodeluje z ostalimi, bo v svojem zasledovanju ciljev nedvomno neuspešen.
Kristjan Rakar (18 let), Koridor, 22. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

Sorodne novice

na vrh strani

18.06.2019

Materinska nedelja »

Branje, ki se zdi, da bo kratkočasno in lahkotno, a je daleč od tega.
Priporočam. Če posebej vsem tistim, ki bi radi prebrali nekaj tipično angleškega.
Hermionin blog, 27. 5. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

02.05.2019

Prebežnik »

Lenzov motiv razumem kot poskus popolne redukcije državljana na osebo in vpogled v lik prebežnika, ki je takole po vsem, kar je in še doživlja, pod bremenom lastne krivde, vse prej kot zmagovalec in obvladač situacije. Intrigantno branje. Škoda bi bila, če bi ostalo v predalu.
Konteksti, 18. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

28.04.2019

Besedo imajo mladi »

Knjiga, ki odpira nevidni svet mladih, obenem pa napeljuje na notranje preobrate s šokantnimi spoznanji o sedanjosti, recimo ugotovitve okulistov, da mladi ne znajo več gledati na daljavo.
Bernard Nežmah, Mladina, 26. 4. 2019

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

18.03.2019

V kavarni eksistencialistov »

Knjiga je berljiva, a ni lahkotna, vse te biografske podrobnosti sem navedla le, da bi vas zvabila k branju, kot dračje je, s katerim pokriješ past za slone. To je bil čas, ko filozofije ni bilo mogoče ločiti od življenja in ko so bile ideje tesno povezane z ljudmi, ki so verjeli, da jih lahko tudi uresničijo in da imajo usodo v svojih rokah
Irena Štaudohar, Delo, 18. 12. 2018

objavljeno v rubriki: Prebrali so ...

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.