E-novice

Novice / Šolstvo

Razvrsti po: datumu objave abecedi

16.06.2011

Založba Modrijan dobrodelne pomoči ni odrekla zaradi sprejemanja sprememb pravilnika o potrjevanju učbenikov »

Po novinarski konferenci v torek, 14. junija, na kateri je Škofijska karitas Ljubljana objavila odpoved akcije »Brezplačni delovni zvezki za družine s petimi in več otroki«, so se v številnih medijih pojavile razlage v smislu, da je odtegnitev pomoči družinam s petimi in več otroki poskus pritiska založnikov na šolsko ministrstvo, da ne bi sprejelo spornih sprememb pravilnika o potrjevanju učbenikov.
Pri založbi Modrijan, sodelujoči v omenjeni akciji, to razlago odločno zavračamo. Akciji smo se prvič pridružili leta 2009, lani pa pod pogojem, da se pri razdeljevanju delovnih zvezkov, ki jih podarimo, upošteva socialni položaj družin (kriterij »pet otrok ali več« nikakor ne more biti edini in je v nasprotju z načelom enakih možnosti za vse otroke).

objavljeno v rubriki: Šolstvo

01.10.2010

Prava pot je izobraževanje! »

V torek, 5. oktobra, je svetovni dan učiteljev. Učitelji ga praznujejo vsako leto od leta 1994 dalje. 5. oktobra 1966 so bila na medvladni konferenci v organizaciji UNESCO in ILO v Parizu podpisana Priporočila o položaju učiteljev. Ta dokument priporoča državam, kakšen naj bo položaj vzgojiteljev in učiteljev v vrtcih in šolah. Z njim je bil narejen velik korak naprej v poudarjanju pomena in odgovornosti vzgojiteljskega in učiteljskega poklica. Leta 1997 so bila sprejeta tudi Priporočila o položaju visokošolskih učiteljev.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

21.08.2010

Za drage učbenike je kriva neodgovorna državna politika »

»Za nastanek kakovostnih učnih gradiv je potreben stabilen trg, na katerem so avtorji in založniki ves čas pod pritiskom konkurentov, saj imajo učitelji možnost strokovne izbire in menjave gradiv, ko in če se jim zdi to smotrno in potrebno s stališča kakovosti pouka in učenja. V Sloveniji se učbeniški trg že nekaj časa razvija v ravno nasprotni smeri,« je zapisal dr. Miha Kovač v prispevku z gornjim naslovom, v katerem skuša pojasniti kaotično stanje na področju izdajanja učbenikov. Članek je objavljen v Dnevnikovem Objektivu z dne 21. avgusta 2010, v celoti pa ga lahko preberete tudi na spletu.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

20.08.2010

Uspešni modeli oskrbe z učbeniki in e-učbeniki v Evropi »

V četrtek, 26. avgusta 2010, od 9.00 do 16.00 bo v dvorani A Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani (Dimičeva 13) potekal 1. mednarodni simpozij 2010 z naslovom »Uspešni modeli oskrbe z učbeniki in e-učbeniki v Evropi«, ki ga organizirata Odbor za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije – ZKGM – Združenju knjižnih založnikov in Ministrstvo za šolstvo in šport RS.
Simpozij je namenjen seznanjanju slovenske strokovne in laične javnosti s stanjem izdajanja učnih gradiv v tiskani in elektronski obliki v Evropi.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

13.08.2010

O avstrijskem učbeniškem modelu, imenovanem Učbeniška iniciativa, v današnjem Dnevniku »

Mesece pred koncem šolskega leta so se razvnele burne polemike o učbenikih, delovnih zvezkih in učbeniški problematiki nasploh, kar je povzročilo nemalo skrbi in glavobolov ne le med založniki, temveč tudi med učitelji in starši. Po pričakovanjih se je s počitnicami burja polegla, a kopica vprašanj, kako naprej, ostaja odprta. Pomembno vlogo pri tem imajo tudi mediji, zato so prispevki, kakršnega je v današnjem Dnevniku pripravila novinarka Petra Mlakar, za vse zelo dobrodošli.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

12.07.2010

Novi programi, stari učbeniki? »

Odbor za učbenike, ki deluje v okviru združenja založnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije, je konec junija posredoval ministru za šolstvo in šport dr. Igorju Lukšiču predlog, naj v delo »Komisije za spremljanje in posodabljanje učnih načrtov za področje splošnega izobraževanja« (t. i. Justinove komisije) vključi tudi predstavnika založnikov.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

29.06.2010

Posvet o učbenikih v EU »

Delovna skupina za učbenike, ki je bila ustanovljena pri Ministrstvu za šolstvo in šport v začetku junija, se je predzadnji dan meseca sešla na prvem sestanku. Predstavniki založnikov šolskih knjig so ministrstvu dali pobudo za skupno organizacijo posveta o oskrbi z učbeniki v Evropski uniji. Na posvetu, ki naj bi bil v četrtek, 26. avgusta, v Ljubljani, bodo predvidoma nastopili predvsem tuji predavatelji (iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Norveške). Ministrstvo se bo o sodelovanju odločilo v prihodnjih dneh.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

09.06.2010

Delovna skupina za učbenike »

Ministrstvo za šolstvo in šport je 3. junija imenovalo delovno skupino za učbenike. Vodi jo Boris Černilec, generalni direktor Direktorata za vrtce in osnovno šolstvo. Člani so Polona Šoln Vrbinc z Ministrstva, Vincenc Filipčič z Zavoda RS za šolstvo, Miha Kovač (Mladinska knjiga), Maruša Kmet (Rokus Klett), Ada de Costa Petan (DZS) in Branimir Nešović (Modrijan). Mandat skupine traja do preklica, pripravila pa naj bi predloge novih modelov stabilnejše in cenejše oskrbe z učbeniki. Skupina naj bi pretehtala tudi možnosti sodelovanja založb na področju e-učbenikov.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

03.06.2010

Naslovov učbenikov ne menjajte! »

V današnjih Financah je na strani 15 objavljen nenavaden odmev. Sebastijan Magdič, predstavnik Službe za odnose z javnostmi MŠŠ, meni, da včeraj objavljeni članek Lukšič prepovedal nabavo novih učbenikov? potrebuje dodatna pojasnila.

Odmev povzemamo v celoti.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

02.06.2010

O prepovedi nabave novih učbenikov v današnjih Financah »

V današnjih Financah (str. 10–11) smo prebrali članek Andreje Rednak z naslovom Lukšič prepovedal nabavo novih učbenikov?
Naj opozorimo na nekaj poudarkov iz članka, ki podrobno pojasnjuje zaplet zaradi spremembe Pravilnika o upravljanju učbeniških skladov, ter vas povabimo k branju celotnega članka v tiskani izdaji ali na spletu.

objavljeno v rubriki: Šolstvo

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.