E-novice

Novica

Odrske pripovedke – izčrpen priročnik za lutkovno in dramsko uprizoritev treh pravljic

09.05.2012

Ilustratorka, pisateljica, scenaristka, režiserka, scenografka in kostumografka Eka Vogelnik je v svoji novi knjigi zbrala tri pravljice in zanje napisala dramska besedila: Kdo je napravil Vidku srajčico, O deklici, ki je prehitro rasla in O miški, ki si je trebušček raztrgala.
Knjiga Odrske pripovedke je koristen priročnik za mentorje dramskih krožkov na osnovnih šolah, ki bodo v njej našli veliko koristnih napotkov za delo z mladimi igralci. Razveselile se je bodo tudi vzgojiteljice v vrtcih, saj bodo v njej našle zamisli za gibalne, pevske in govorne ustvarjalne dejavnosti v vrtcu. V veselje pa bo tudi staršem, ki lahko skupaj z otroki ustvarijo papirnato gledališče in zaigrajo eno od igric.
Knjigi je priložen dodatek Pobarvanka, izrezanka, poigranka, v katerem je papirnato namizno lutkovno gledališče z navodili, kako naredimo izrezane figure in kako z izrezankami igramo predstavo.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

Sorodne novice

na vrh strani

10.09.2014

Petintrideset let po knjigi Mi, otroci s postaje Zoo prihaja nadaljevanje zgodbe Christiane F. »

Se je spominjate? Christiane F.? Za generacije najstnikov osemdesetih pa tudi njihove starše je bila kot znanka iz sosednje ulice – najbrž v tistih letih ni bilo najstnika, ki ne bi o njenem življenju bral v knjigi Mi, otroci s postaje Zoo (v slovenščini je prvič izšla kmalu po izidu izvirnika, leta 1980). Za mlade je bila knjiga svarilo, njihovi starši pa so se lahko iz nje bolje kot iz najboljših priročnikov o drogah poučili, kako prepoznati stisko otroka in kako pri njem razbrati že znake prvih poskusov jemanja. Christianina mati ni imela te knjige pa tudi ne filma, ki je bil posnet kmalu po njenem izidu, odličnega nemškega filma, ki svojega naboja ni izgubil niti več kot tri desetletja pozneje.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

30.06.2014

Rim je en sam – zaljubite se vanj in v čudovito monografijo Roberta Hughesa Rim »

V Rim se ni težko zaljubiti – to vam bo potrdil vsak, ki je vsaj enkrat v življenju obiskal to prekrasno starodavno mesto in ni imel ravno smole, da bi ga turistični vodič vodil le od cerkve do cerkve. V Rimu jih je menda okoli 900, med najznamenitejše pa spada sedmerica bazilik od Svetega Petra do Svetega Boštjana. A v Rimu je še tisoče drugih lepot in znamenitosti – eno življenje je prekratko, da bi si bilo mogoče ogledati in doživeti prav vse.
Zato pa imamo knjige! Rim slovitega avstralskega umetnostnega zgodovinarja in kritika Roberta Hughesa (1938–2012) bo prava uteha za vse, ki ljubijo to mesto pa se zavedajo, da se nikoli ne bodo mogli naužiti vseh njegovih lepot. Hughes ga je v svoji zadnji knjigi – izšla je leto pred njegovo smrtjo – osvetlil vsestransko, izčrpno in globoko osebno: kot mesto, imperij, izvor zahodne umetnosti in civilizacije.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

09.04.2014

Pisatelj Vladimir P. Štefanec je objavil svoj prvi mladinski roman »

Si predstavljate, da bi bil vaš povsem običajni foter nekoč čisto pravi punker? In da to odkrijete pri trinajstih, ko se sami navdušite nad punkom, seveda tudi ali predvsem zaradi uporniškega sporočila te glasbe? Svet se vam utegne prikazati v nekoliko drugačni luči. Prav to se zgodi Daši, junakinji romana Sem punk čarovnica, Debela lezbijka in ne maram vampov, tihi upornici, ki na življenje gleda drugače kot večina njenih vrstnikov, kar ji nakoplje kar nekaj težav. Toda težave jo pripeljejo do dragocenih spoznanj, s pomočjo glasbe pa najde tudi moč, da se postavi zase. Ali bo zaradi tega nemara kaznovana, sploh ni več zares pomembno.

Vladimir P. Štefanec, znan kot publicist in predvsem romanopisec, ki je s svojimi deli vedno vzbudil nemalo zanimanja – tudi žirije za nagrado Kresnik – je tokrat presenetil z nepričakovanim literarnim »obratom«.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

08.04.2014

Kraljice mačke, nova knjiga Nika Grafenauerja z ilustracijami Jožeta Ciuhe »

Redko imamo priložnost izdati knjigo, pri kateri združita moči dva tako priznana ustvarjalca, kot sta Niko Grafenauer in Jože Ciuha. Knjigi Kraljice mačke sta dala poseben pečat vsak na svojem področju, in nastalo je delo, ki ga je veselje ne le brati, ampak tudi gledati. In se ob tem še marsičesa naučiti.
Kraljice mačke so domišljijsko prerojene najznamenitejše ženske v zgodovini: Helena, Kleopatra, Elizabeta, Katarina Velika in Marija Terezija. Tudi če dobro poznate zgodovino, je v knjigi dovolj zanimivih, manj znanih prigod, predvsem pa so (seveda v verzih) podane na duhovit način, tako da se boste ob branju pogosto nasmihali. Prav tako zanimive in iskrive so ilustracije Jožeta Ciuhe, ki je za našo založbo ilustriral že pesniško zbirko Ervina Fritza Žitja (2012) in bo 26. aprila praznoval visoki jubilej – svoj 90. rojstni dan.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

07.04.2014

Kostja Veselko – detektivsko-fantazijski roman za mlade, ki (še vedno) najrajši berejo v slovenščini »

Vas spreleti srh, kadar na televiziji, internetu, v časopisu ali knjigi vidite okostnjaka? Priznajte, da še pomislite ne, da bi svojemu malemu knjižnemu molju kupili knjigo, katere naslovnico krasi okostnjak!
Kaj pa, če je okostnjaku ime Kostja, piše pa se – Veselko?

Kostja Veselko je prvi v seriji priljubljenih detektivsko-fantazijskih romanov nagrajenega irskega pisatelja Dereka Landyja. Landy, ki bo oktobra dopolnil 40 let, ga je objavil leta 2007 pri HarperCollinsu, eni najuglednejših britanskih založniških hiš. Po podpisu pogodbe za objavo se je lahko končno poslovil od kmetovanja – preživljal se je namreč s pridelavo zelenjave na kmetiji svojih staršev – in postal pisatelj. Danes je eden najpremožnejših mladinskih književnikov na Irskem.
Romanu Kostja Veselko – naša prevajalka je tako po več neprespanih nočeh, tehtnem premisleku in posvetovanju z avtorjem – prevedla naslov Skulduggery Pleasant – je sledilo še sedem nadaljevanj. Letos izide deveta knjiga, in ta bo zadnja, Landy pa že razmišlja o novi seriji.

objavljeno v rubriki: Za šolsko knjižnico

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.