E-novice

Novica

Moja prva fizika – Modrijanova kompleta za osnovnošolsko fiziko kmalu popolna

06.09.2012

Učitelje fizike v osnovni šoli obveščamo, da je izšla prenovljena in posodobljena izdaja delovnega zvezka za fiziko v 9. razredu osnovne šole – Moja prva fizika 2. Delovni zvezek je učno gradivo za osnovnošolsko fiziko, ki je prenovljeno na podlagi lani sprejetega posodobljenega učnega načrta.
Spremembe v učnem načrtu – čeprav ta obravnave vsebin po zaporedju, kakršno je predlagano, izrecno ne zahteva – so učiteljem prinesle nemalo preglavic. Del snovi se je namreč iz 9. razreda »preselil« v 8. razred in obratno, kar ob uporabi sicer še veljavnih Modrijanovih kompletov od učiteljev terja precej iznajdljivosti. Bistvenejših vsebinskih sprememb učni načrt ni prinesel. Lani, preden smo se lotili prenove kompletov Moja prva fizika, smo učiteljem zadrego pomagali premostiti z objavo vsebinskih sklopov Enakomerno gibanje, Svetloba in Pogled v vesolje (v obliki dokumentov PDF) na spletu. Uporabniki Modrijanovega kompleta za 8. razred, če so kupili prenovljeni izdaji učbenika in delovnega zvezka, pa v tem šolskem letu ne bodo imeli več težav.
Žal pa nam ni uspelo v celoti pripraviti tudi kompleta za 9. razred. Delovni zvezek je zdaj v prodaji, učbenik pa je še v pripravi in bo na voljo v enem od prihodnjih mesecev, odvisno tudi od uspeha pri potrjevanju. Pri obravnavi vsebinskih sklopov Delo in energija ter Temperatura, notranja energija in toplota v 9. razredu se bo torej treba vrniti k »staremu«, a še vedno veljavnemu učbeniku Moja prva fizika 1, sklopa pa objavljamo tudi na naši spletni strani pri učbeniku Moja prva fizika 2, kjer omogočamo brezplačni prevzem dokumentov PDF.
Naj še opozorimo, da so rešitve nalog prenovljenega učbenika in delovnega zvezka Moja prva fizika 1 že objavljene (najdete jih ob predstavitvah, omogočili smo tako listanje kakor prevzem). Med letnimi in urnimi učnimi pripravami najdete letni pripravi po posodobljenem učnem načrtu. Po izidu učbenika Moja prva fizika 2 bomo skušali posodobiti in obogatiti tudi vsebine Gradiv za učitelje.
Rešitve nalog v prenovljenem delovnem zvezku Moja prva fizika 2 bomo objavili do konca septembra.
Želimo vam uspešno šolsko leto 2012/13!

Branko Beznec, Branko Cedilnik, Tatjana Gulič, Jerica Lorger, Danica Vončina

Moja prva fizika 2 (prenovljeno)

Branko Beznec, Branko Cedilnik, Boris Černilec, Tatjana Gulič, Jerica Lorger, Danica Vončina

Moja prva fizika 1 (prenovljeno)

Branko Beznec, Branko Cedilnik, Tatjana Gulič, Jerica Lorger, Danica Vončina

Moja prva fizika 1 (prenovljeno)

DELO IN ENERGIJA

TEMPERATURA, NOTRANJA ENERGIJA IN TOPLOTA

objavljeno v rubriki: Za učitelje

Sorodne novice

na vrh strani

16.04.2014

Zakaj je Kostja Veselko bolj simpatičen kot Skulduggery Pleasant? – »Noč knjige« v Modrijanovi knjigarni »

V Modrijanovi knjigarni že potekajo »Dnevi Modrijanove knjige« in vse bliže je tudi noč, ki se bo na Slovenskem prvič imenovala po knjigi – Noč knjige. Tudi pri Modrijanu smo se odločili, da jo bomo pričakali s knjigo – praznovali bomo izid romana nagrajenega irskega pisatelja Dereka Landyja Kostja Veselko.
Besedo »knjiga« pa bomo povezali tudi z besedo »slovenščina« in vas skušali prepričati, da je treba literaturo brati v maternem jeziku. Od malih nog. Tako kot bi Kostja Veselko, če bi ga vprašali, v katerem jeziku najraje poka vice, brez omahovanja odvrnil: v angleščini. Navsezadnje je angleščino govoril vse od rojstva pred nekaj sto leti do smrti, pa tudi dolga stoletja potem, ki jih je preživel kot okostnjak. Kot trdi, je najlažje pameten in duhovit v materinščini, in to zanj ni majhna stvar.

Zakaj torej brati v slovenščini? Zakaj tudi Maja Novak, ki odlično obvlada več jezikov in prevaja iz angleščine, italijanščine, francoščine in hrvaščine, knjige bere v maternem jeziku?

objavljeno v rubriki: Za učitelje

28.02.2014

Avdio- in videoposnetki h gradivom Znanka ali uganka objavljeni na www.modrijan.si »

Spoštovane učiteljice in učitelji slovenščine,
če poučujete v 7., 8. in (ali) 9. razredu, nedvomno poznate Modrijanove učbeniške komplete Znanka ali uganka. Zdaj je mogoče z Znanko poučevati slovenščino neprekinjeno od 4. razreda naprej, že letos pa bodo za vse razrede na voljo tudi samostojni delovni zvezki.
Pouk z Modrijanovimi učnimi gradivi za slovenščino v osnovni šoli lahko odslej obogatite s poslušanjem oziroma gledanjem posnetkov, ki jih najdete med Gradivi za učitelje. Na voljo je 52 avdioposnetkov – 28 za 7., 11 za 8. in 13 za 9. razred. Posnetki so nanizani glede na zaporedje obravnave v učbenikih in delovnih zvezkih (pa tudi v samostojnih delovnih zvezkih). Na istem mestu najdete tudi njihova besedila.

objavljeno v rubriki: Za učitelje

27.02.2014

Ameriški kultni roman Vprašaj Alico končno preveden tudi v slovenščino »

Nič nenavadnega ni, da knjiga utone v morju pozabe že leto po izidu, kaj šele po tridesetih, štiridesetih letih. Nekatere knjige pa vendarle »preživijo«, od generacije do generacije romajo v družinskih in javnih knjižnicah ali pa jih založbe spet in spet ponatisnejo. Pri nas ima tako srečo le malo knjig, na razvitih knjižnih trgih z živahno prodajo in polnimi knjigarnami pa knjiga, v kateri piše 10. izdaja ali celo 40. izdaja, ni nobena posebnost.
Za enega »preživelih« velja na ameriškem knjižnem trgu tudi mladinski roman Go Ask Alice. Prvič je izšel leta 1971, nepodpisan. Knjiga naj bi bila dnevnik povprečne ameriške najstnice v šestdesetih letih, ki je zabredla v zasvojenost z drogo. Zaradi zelo nazornih prizorov uživanja drog in spolnosti je močno razburkala ameriško javnost, a bila hkrati zelo priljubljena med bralci, zato ji je že po slabih dveh letih sledil televizijski film.

objavljeno v rubriki: Za učitelje

11.02.2014

Samostojni delovni zvezek je pri učenju slovenščine daleč najučinkovitejši pripomoček ... »

... vendar le, če izberete pravega.
Leta 2014 bomo pri založbi Modrijan pripravili samostojne delovne zvezke za slovenščino za vse razrede osnovne šole. Začeli smo zelo dobro – pravkar je izšel samostojni delovni zvezek za šestošolceSlovenščina, Znanka ali uganka 6 (v dveh zvezkih), ki ga je napisala Marta Kocjan - Barle, v kratkem pa lahko pričakujete še samostojne delovne zvezke za 5., 7. in 9. razred; samostojni delovni zvezek za 8. razred smo izdali že lani, četrtošolci pa našo Znanko uporabljajo že vrsto let.
Spomnimo, da smo lani izdali še zadnji učbeniški komplet Znanka ali uganka – za 9. razred – in da je zdaj mogoče naše učbenike za slovenščino uporabljati neprekinjeno od 4. razreda naprej. Toda samostojni delovni zvezek je nedvomno boljši učni pripomoček za učenje jezika kot učbeniški komplet.

objavljeno v rubriki: Za učitelje

05.02.2014

Zakaj menimo, da je Mlinček najboljši, najcenejši in edini pravi medpredmetni učbenik »

Mlinček je v šolski uporabi že tri leta. Komplet za posamezen razred sestavljajo trije delovni učbeniki ter vadnici za slovenščino in matematiko, kar zadostuje za doseganje vseh učnih ciljev. Dodatna gradiva zato niso potrebna. Delovni učbeniki so skrbno pregledani, urejeni in dodobra preizkušeni v praksi.
Pomembna prednost Mlinčka pred drugimi sorodnimi gradivi je, da so vsebine vseh treh predmetov povezane v eni knjigi. To pomeni, da učencem ni treba nositi s seboj učbenika za vsak predmet posebej. Mlinček je »razrezan« v tri dele, vsak vključuje snov matematike, slovenščine in spoznavanja okolja v skladu z učnim načrtom za te predmete v prvih treh razredih. V njem je tudi berilo s kakovostnimi ilustracijami.
Ena izmed prednosti učbeniškega kompleta je tudi, da učenci v zvezke pišejo in rišejo, saj jim učbenikov konec šolskega leta ni treba nedotaknjenih vrniti v učbeniški sklad. Strošek za starše ni velik, saj je Mlinček še vedno najcenejši učbeniški komplet za tri predmete v prvem triletju.
Mlinček je plod domačega znanja in izkušenj – avtorsko skupino namreč sestavljajo ugledni slovenski pedagogi in izkušeni avtorji številnih uspešnih učbeniških gradiv: dr. Dušan Krnel, dr. Tatjana Hodnik Čadež, Tatjana Kokalj in Tanja Pristovnik.

objavljeno v rubriki: Za učitelje

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.