Še 55 € do brezplačne dostave

Kako pisati na univerzi

Phyllis Creme, Mary R. Lea

prevod: Mateja Mahnič
format: 160 × 235 mm
strani: 232
vezava: mehka
izid: 2013

ISBN: 978-961-241-698-0

Velja splošno mnenje, da pisati preprosto znate ali pa ne znate. Profesorici Phyllis Creme in Mary R. Lea sta nasprotno prepričani, da se pisanja lahko naučite. Njun priročnik je namenjen vsem, ki kdaj čutijo, da imajo težave pri pisanju, predvsem pa študentom, ki se ukvarjajo s pisanjem seminarskih nalog, poročil, magistrskih nalog, doktorskih disertacij ipd.

Obravnavane so vse stopnje pri pripravi naloge: branje priporočene literature, izdelava izpiskov, načrtovanje naloge, uporaba in ustrezno navajanje virov, pisanje naloge, argumentiranje ter urejanje in popravljanje naloge. Poleg praktičnih navodil so predstavljene številne vaje, s katerimi lahko izboljšate svoje pisanje in pridobite samozavest kot pisec.

Sprehod skozi vsebino knjige

Kot sva že omenili, je ta knjiga primerna za to, da si iz nje izberete poglavja in naloge, ki so za vas najpomembnejše, kljub temu pa priporočava, da jo berete od začetka do konca in pridobite popoln pregled nad pisanjem na univerzi.

2. poglavje uvaja nekaj pomembnih načinov, kako začeti oziroma se prvič lotiti visokošolskega pisanja. Dobro je, da se seznanite s tehnikami in jih tudi vadite, saj bodo zelo koristne pri vašem poznejšem študiju.

V 3. poglavju razpravljava o tem, kaj pomeni pisati za različne študijske smeri in predmete. Večina študentov odkrije, da morajo med svojim študijem pisati na veliko različnih načinov. To poglavje vam bo pomagalo prepoznati zahteve različnih študijskih smeri, ki jih boste morali upoštevati pri pisanju sestavkov.

4. poglavje se posveča pomembnosti razčlembe naslova in vprašanj, o katerih pišete v vašem sestavku. To poglavje vas usposablja, da se lahko lotite slehernega pisanja, na katerega naletite med študijem na visokošolski ustanovi.

V 5. poglavju pojmujeva branje kot sestavni del pisanja in vas usmerjava h koristnim strategijam, ki jih lahko uporabite pri branju. V tem poglavju vas bova spodbudili, da začnete razmišljati o sebi kot o bralcu svojega dela.

V 6. poglavju uvajava različne metode načrtovanja, oblikovanja in organiziranja vašega pisanja. Vse te aktivnosti vam bodo pomagale pri iskanju osrednje ideje in načrtovanju vašega pisanja.

7. poglavje se ukvarja z argumentiranjem in prepričevanjem in tudi s tem, kako pri pisanju upoštevati bralca.

8. poglavje prikaže, kako uporabljati in navajati različne vire. Povabi vas k razmišljanju o tem, kaj je plagiatorstvo in kako lahko uporabljate vaše vire, da se mu izognete.

V 9. poglavju obravnavava vprašanje, ki bega mnoge študente: kako se pripraviti na visokošolsko pisanje. To je prikazano z več strani, tudi s stališča prehoda od osebnega k univerzitetnemu pisanju. V tem poglavju se poučite tudi o strategiji pisanja v prvi osebi in o izražanju lastnih mnenj.

Ko boste prišli do 10. poglavja, boste že urejali in morda ponovno zastavljali pisanje vaše naloge, kar je tema tega poglavja, v katerem se dodatno poučite o metodah pisanja uvodov in zaključkov.

11. poglavje obravnava celoten vtis ter povezanost in enotnost vašega dela. Nekaj pozornosti namenja tudi ločilom kot enemu od načinov, da bo imelo vaše pisanje za bralca smisel. Nauči vas tudi, kako upoštevati mentorjevo povratno informacijo o vašem sestavku.

V 12. poglavju boste odkrivali, kako se poleg eseja lotiti različnih drugih vrst pisanja, ki jih boste srečali; seznanili se boste tudi z osnovami spletnega pisanja.

13. poglavje se ukvarja z učnim dnevnikom in refleksivnim pisanjem, ki vam omogočata bolj oseben pristop k vašemu učenju in poglobita razumevanje teme.

Končno naj opozoriva, da ta knjiga obravnava pisanje visokošolskih sestavkov in da ne vsebuje nikakršnih neposrednih napotkov za pisanje izpitov. Kljub temu meniva, da vam bodo razvoj razumevanja in izkušnje, ki jih boste pridobili s to knjigo, lahko pomagali tudi pri opravljanju pisnih izpitov.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Modrijan

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.