Še 15 € do brezplačne dostave.

PEKOVSKE DOBROTE PRLEKOV, PREKMURCEV IN PORABCEV

Foto Tone

Marija Fras, KRUH, POGAČE IN SLADICE

Prlekija, Prekmurje in Porabje

Fotografiral Ladislav Klar

V knjigi Kruh, pogače in sladice so zapisane jedi Prlekov, Prekmurcev in Porabcev, ki so se ohranile do danes. V ospredju je priprava starih in posodobljenih jedi, saj so te vedno bolj cenjene in spoštovane.

Ker sem želela, da bi bile omenjene jedi zbrane na enem mestu, sem se odločila za knjižno izdajo. Precej sem jih zapisala že v svojih prejšnjih priročnikih, nekatere pa so nastale po nagovarjanju mlajših gospodinj, mojih otrok in vnukov.

V začetku se boste seznanili z osnovami za pripravo kruha in drugih kvašenih jedi. Kruh sodi tako v Sloveniji kot Pomurju med starejše jedi. Ljudje so ga v vseh časih zelo spoštovali, pomenil je »bogastvo hiše«. Revne družine so ga pekle le ob praznikih. Namesto njega so jedli žgance, kaše, krompir, fižol … Od nekdaj so gostu ob prihodu ponudili kruh in sol, za veliko noč so ga nesli blagoslovit v cerkev, kar se je ohranilo do danes. Preden so načeli hlebec kruha, ga je gospodar ali gospodinja prekrižala z besedami »naj ga Bog blagoslovi«.

Kruh si lahko spečemo tudi sami, v pečici ali krušni peči. V prodaji so različne vrste kruha, a doma narejen ima prav poseben vonj in okus. Zato sem zapisala nekaj vrst kruha, ki ga lahko spečete doma z malo dobre volje in naklonjenosti do domačih jedi.

Kulinarika v Pomurju je bogata s kvašenimi pogačami, kakor že od nekdaj pravimo pečenim močnatim jedem. Mednje spadajo krapci, kvasenice, ocvirkovke, posolanke, potice, buhteljni, kvašeni štruklji in ocvrto kvašeno testo: krofi, flancati, miške in langaš. Med njimi je zelo stara slovenska praznična jed potica. Danes jo pripravljamo ob vseh večjih praznikih, porokah, krstih in tudi ob sklepu večjih del.

Jedi iz vlečenega testa so priljubljene in cenjene. Mednje spadajo zavitki (retaši, štruklji in štrudlji), gibanice in kuhani štruklji, ki so lahko pripravljeni z različnimi nadevi. Pogosta sladica v Prekmurju so retaši.

Sledi skupina močnatih jedi, med katere sodijo krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo, in druge vrste teh jedi, kot so ocvrto cvetje in sadje, narastki, močnata jed z makom, makove gibice, krompirjeva pogača (gibica), vinski triet, krhki flancati in drugo.

Priljubljene, hitro pripravljene in poceni so jedi iz tekočega testa, kot so palačinke z različnimi nadevi, zlivanke, praženci in praženec z rozinami. Omenjene jedi so lahko sestavni del kosila, sladica ali lažja jed za večerjo.

Jedi iz krhkega testa, kolači in rezine, spadajo pretežno k sladicam za poobedek. To so pite z različnimi nadevi in drobno pecivo, kot so keksi, rogljiči in medenjaki.

Kolači in rezine so kombinacija krhkega testa, biskvita, kvašenega testa, sadja in različnih krem. Z biskvitnim testom pripravljamo sladice in praznične jedi, med njimi različne rezine, rulade in torte.

Marija Fras, Uvodne misli

Kuhanje in skupni obroki povezujejo družino in te vezi ohranjajo. Zato je dobro, da se v pripravo hrane vključijo vsi člani družine. In če sodobne družine med tednom za to nimajo časa, je treba vztrajati vsaj ob sobotah in nedeljah.

Marija Fras, Delo

Osnovne sestavine za vlečeno testo so gladka ali mešana pšenična moka, sol, mlačna voda in žlička kisa. Kakovost testa izboljšamo z dvema žlicama sončničnega olja. Včasih so dodajali tri žlice kisle smetane ali žličko masti. Testo izboljšamo tudi z jajci.

Danes pripravimo vlečeno testo iz mešane ali gladke pšenične moke, pol žličke soli, žlice kisa ali limonovega soka, žlice rastlinskega olja, jajca in mlačne vode. Uporabimo lahko tudi polnozrnato in pirino moko.

Še nekaj koristnih napotkov: pri pripravi testa uporabljamo olje. Z njim ne smemo pretiravati, ker se sicer lahko testo začne trgati. Jajca delujejo kot vezivo in testo obogatijo. Kis ali limonov sok testo rahlja.

Iz omenjenih sestavin zamesimo gladko voljno testo, ki ga dobro pregnetemo, da je prožno in se loči od posode in rok. Naj bo mehkejše. Oblikujemo ga v hlebček, pre­mažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorja, in pokrijemo s skledo. Pokrito testo naj počiva vsaj uro ali več. Če imamo več testa kot za eno pogačo, ga razdelimo na več hlebčkov, ki jih premažemo z oljem.

Spočito testo razvaljamo za mezinec debelo in namažemo z oljem ali drugo tekočo maščobo. Nato ga čim prej razvlečemo z rokami.

Vlečeno testo uporabljamo pri pripravi zavitkov in gibanic. Zavitke lahko pripravimo s skuto, jabolki, češnjami in drugim sadjem, zeljem, repo, bučami, krompirjem (kuhanim ali svežim), jabolki in bučnimi semeni. Pripravimo lahko tudi kmečko jabolčno pogačo in kuhane ali v juhi zabeljene sirove štruklje.

Vlečeno testo uporabimo tudi pri pripravi gibanice s skuto, obarjene gibanice, prleške gibanice v pekaču, ognjiščne gibanice, prekmurske gibanice, ki imajo spodnjo plast iz krhkega testa, ter povlečenih krapcev.

Zavitki ali retaši so znana prekmurska specialiteta. V Prlekiji in nekaterih drugih po­dročjih Slovenije pa jih imenujejo zavitki, štruklji ali štrudlji.

◄ PREKMURSKA GIBANICA

ALI JIH POZNATE?

Posolanke

V skledo damo moko in vzhajani kvas. Primešamo ostale sestavine in zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razvaljamo in ga damo v pekač velikosti 35 × 25 cm.
Zmešamo sestavine za nadev. Vzhajano testo obložimo z nadevom in pečemo 40 do 50 minut pri temperaturi 190 °C. Pečene posolanke še vroče namažemo s kislo smetano.
Posolanke so podobne kvasenicam s skuto, z dodatkom pšeničnega zdroba pa so kalorično bogatejše.

Vrtanek

Moko vsujemo v večjo skledo. Kvas zdrobimo v lonček, razmešamo z nekaj žlicami mleka in žličko sladkorja. Vzhajani kvas vsujemo v presejano moko. Primešamo še jajce, rumenjak, sol in mleko. Testo dolgo mesimo in sproti dolivamo raztopljeno margarino. Gnetemo tako dolgo, da se testo loči od roke in posode. Pokrijemo ga s prtom in pustimo, da dobro vzhaja. Potem ga razdelimo na štiri dele in oblikujemo 60 cm dolge svaljke. Spletemo jih v kito, ki jo sklenemo v obroč. V sredini mora biti dovolj velika luknja, da se med peko ne sprime. Vzhajani vrtanek namažemo z jajcem in pečemo 40 minut pri temperaturi 190 °C.

Oljovica

Dobro pregneteno vlečeno testo na pomokani deski ali prtu tanko razvaljamo in razvlečemo. Po potrebi debele robove porežemo. Na testo s čopičem namažemo bučno olje, posolimo in zavijemo.
Zavitek položimo v namaščen okrogel pekač premera 40 cm, zavijemo v krogu od sredine posode proti robu. Pred peko zavitek namažemo tudi zgoraj. Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C.
Oljovica je stara jed, ki se je ohranila v določenih predelih Prlekije. Gospodinje so jo pripravile ob praznovanjih v zidanicah.

Langaš

Krompir skuhamo v olupku, olupimo in pretlačimo. Ko se nekoliko ohladi, primešamo moko, druge sestavine za testo ter kvas, ki ga zdrobimo in pomešamo s sladkorjem in tremi žlicami mlačne vode.
Zamesimo krompirjevo testo, ki ga razdelimo na manjše kroglice (drobnejše jabolko) in damo vzhajati na desko ali krpo. V kozici segrejemo dva prsta olja, v katerem ocvremo vzhajane kroglice, ki jih pred cvretjem rahlo razvlečemo. Langaš ocvremo, da je rumeno rjav. Med cvrtjem ga enkrat obrnemo. Ocvrtega položimo na kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo.
Za premaz pomešamo stisnjen česen in vodo. Uporabimo čopič in še vroč langaš premažemo s česnovo vodo.

Vinski triet

Kruh ali žemlje narežemo na pol centimetra debele kose in jih spečemo na štedilnikovi plošči ali v pečici, da porumenijo. Nastali prepečenec zložimo v plitvo skledo in prelijemo z vinsko mešanico, za katero zmešamo vino in vodo ter dodamo sladkor in začimbe. Zmes segrejemo ali skuhamo, da se sladkor lažje raztopi. Ohlajeno vlijemo na kruh. Tekočine mora biti toliko, da se z njo prepoji ves kruh.
Vinski triet je sladica naših babic. Pripravljali so ga ob praznikih, na gostijah in ob kolinah ter kot okrepčilo za starejše in oslabele.

Repnjače

Iz sestavin zamesimo vlečeno testo, ki ga dobro pregnetemo. Na površini namažemo z oljem, da se ne zaskorji. Pokrijemo ga s skledo in pustimo počivati uro do dve. Spočito testo razvaljamo na loparju in razvlečemo. Kar je na loparju, je lahko debelejše.
Mlado repo olupimo, naribamo in solimo prejšnji večer. Drugi dan iztisnemo iz nje vodo. Na masti prepražimo narezano čebulo, dodamo kislo smetano (2 žlici prihranimo za premaz) in zavremo, nato ohladimo. Razvlečeno testo potresemo z ožeto repo, sladkorjem, soljo in prelijemo s smetano. Nadev razgrnemo, pokrijemo z razvlečenim testom in spečemo v krušni peči ali pečici 40 do 45 minut pri temperaturi 180 do 200 °C.
Pečene, še vroče repnjače premažemo s kislo smetano.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.