Še 55 € do brezplačne dostave

VSE GOBE SO UŽITNE, ŽAL NEKATERE SAMO ENKRAT!

Boletus aestivalis (Paulet) Fr. (1838) = Boletus reticulatus Schaeff. (1774)
Sinonimi: pšeničnik, pšenični goban, ajdovček, dedec, globanja, gribanja, hrastovec, kravica, kravša, poletni jurček, posvinjka, špicelj, žlahtni goban

Da dobite kakšno nagrado, vam ni treba reševati križank in sodelovati v nagradnih igrah. Pojdite v gozd o pravem času in na pravi kraj, in če vam ni ravno pred kratkim nekdo utrl pot, bo dobitek vaš.

Poletni gozd nas najbolj razveseljuje z dišečimi jurčki. Z njimi popestrimo poletni jedilnik, dobri so na sto in en način, teknejo pa tako vegetarijancem kakor vsejedcem. A v gozdove poleti ne vabijo le gobani – svet gliv je raznovrsten in pravim gobarjem razodene še množico drugih okusov, barv in vonjav. Da niso vsi za v lonec, opozarjajo tudi gobarski vodniki. Vsak pravi priročnik za prepoznavanje in nabiranje gob namreč opisuje tudi gobe, ki so sicer lepe in fotogenične, mnoge tudi prijetno dišeče, vendar neužitne ali celo strupene.

Slovenski gobarski vodnik je – slovenski. Ni preveden iz tujega jezika in prilagojen našim gobarjem, temveč so ga napisali domači gobarski strokovnjaki, ki so opisane gobe tudi sami fotografirali: Bojan Arzenšek, Bogdan Tratnik in Božo Malovrh. V priročniku je opisanih 262 vrst gob, ki jih je mogoče občudovati v slovenskih gozdovih, če so užitne in če niso zaščitene, pa tudi nabrati.

Čeprav je osrednji in najpomembnejši del vsakega gobarskega vodnika tisti z opisi gob, pa je v tej knjigi vredno natančno prebrati tudi uvodna poglavja: napotke za pravilno nabiranje, uživanje in shranjevanje gob, opis značilnosti posameznih rodov in vrst gob, preizkušene recepte za pripravo gobjih jedi, podatke o hranljivosti in zdravilnosti posameznih gob. Posebej naj opozorimo na poglavje, v katerem so opisane nevarnosti, ki prežijo na neprevidne in slabo poučene gobarje. V naših gozdovih namreč raste tudi nekaj smrtno strupenih gob in nekatere od njih prav lepo dišijo. Nikar ne uporabite gob, če niste zares in popolnoma prepričani, da so užitne – ni hujšega, kot da se prijeten gobarski izlet konča v bolnišnici.

Gobarjenje in spoznavanje novih vrst gob ni samo koristno razvedrilo, ampak nam daje tudi obilo možnosti za razmišljanje o naravi in njenih zakonitostih. Ob nabiranju gob se namreč srečujemo z rastlinami in živalmi, opazujemo naravo v različnih letnih časih in zaznavamo spremembe, ki jih povzroča človek. Ko zbrane vtise in večletne izkušnje povežemo v celoto, presenečeni ugotovimo, kako tesno so gobe (glive) povezane z življenjem in (iz)umiranjem drugih organizmov in kako se odzivajo na naravne spremembe ali na (nerazumne) človekove posege v naravno okolje.

Avtorji

Bojan Arzenšek, Bogdan Tratnik, Božo Malovrh, SLOVENSKI GOBARSKI VODNIK

Kazalo

Uvod
Kaj so gobe – glive
Razmnoževanje gliv
Sistemi prehranjevanja gob
Glavne značilnosti trosnjakov
Razdelitev gob
Poimenovanje gob
Strupene gobe in prva pomoč
Kako pravilno nabiramo gobe
Nevarnosti pri nabiranju gob
Varstvo narave in gob
Zaščitene gobe
Pregled razširjenosti gob po posameznih pokrajinah Slovenije
Zgodovina gobarjenja na naših tleh
Gobe v prehrani
Umetno gojenje gob
Zdravilne gobe
Zanimivosti
Gobji recepti
Opisi gob
Kazalo slovenskih imen
Kazalo latinskih imen
Viri

Od užitne do smrtno strupene

Gobani

Najraje nabiramo »jurčke«, ki sodijo med cevarje Boletales. Pravilno jim rečemo gobani Boletus. So čokati (debel bet, izdaten klobuk), trosovnico imajo v obliki drobnih cevk in sodijo med mikorizne gobe. Zelo podobne so polstenke Xerocomus, le da so manjše, bet je tanek in enake debeline, luknjice so širše, v nekaterih primerih pa že nepravilnih oblik, kar je značilno za lupljivke Suillus. Tem lahko s klobuka olupimo kožico, ki je ponavadi mazava. Značilen bet s temnimi luskami imajo dedi in turki Leccinum. Njihovo meso na prerezu pogosto potemni (črno, zeleno, modro, rdeče). Med prave cevarje uvrščamo še bakrenopore Chalciporus in grenivce Tylopilus. Zadnji imajo rdečkasto trosovnico, bakrenopori pa so temne bakrene barve. Kljub lističasti trosovnici so med cevarje uvrstili livkarje Omphalotus, lisičkovce Hygrophoropsis, podvihanke Paxillus, slinarje Gomphidius in polžarje Chroogomphus.

So vsi užitni?

Ljubitelji gob in mikologi gremo velikokrat v gozd samo zaradi redkih gob, ki jih želimo fotografirati, ne pa tudi odnesti domov in pojesti. Žal velikokrat naletimo na pobrcane gobe in veselje nas mine.

Avtorji

O užitnih, strupenih in smrtno strupenih gobah. Kaj pa neužitne?

Kaj pomeni užitna, strupena in smrtno strupena goba, vemo. Zatakne se pri neužitnih. Taka goba ni strupena, ker ne vsebuje strupov, vendar tudi užitna ni, ker je njen okus pekoč, grenak, skratka neprijeten. Veliko gob ima olesenelo meso in tudi spadajo v to skupino. Pravilo je, da mlade užitne gobe postanejo v starosti neužitne, le redko pa strupene. Pogojno užitne gobe vsebujejo vodotopne ali termično nestabilne strupe, zato jih je pred uživanjem treba prekuhati, vodo, v kateri so se kuhale, pa večinoma zavreči, saj se vanjo izločajo strupene snovi. Surove lahko jemo le gobe, pri katerih je to posebej navedeno. Večina užitnih gob namreč vsebuje nezaželene snovi, ki se s termično obdelavo razkrojijo ali pa je njihova koncentracija nizka. Pri smrtno strupenih gobah dosežemo kritično količino, če zaužijemo 20 do 40 gramov svežih gob (približno en trosnjak). Strupene in pogojno užitne nam nekoliko bolj prizanašajo, saj se težave začnejo, ko zaužijemo en manjši trosnjak, smrtna doza pa se začne pri več kot 200 gramih zaužitih gob. Pri vseh drugih, tudi užitnih, če jih pojemo preveč (več kot 300 gramov), imamo lahko težave.

Uživaj samo tiste gobe, ki jih zares dobro poznaš; ni dovolj samo misliti, da so gobe v posodi užitne, to je treba natančno vedeti!

 

Pri zaužitju smrtno strupenih gob je umrljivost več kot 20-odstotna in je odvisna od količine zaužitih gob in časa, ki je pretekel od zaužitja do prve zdravstvene pomoči. Če smo zaužili strupeno gobo, nas na to hitro opozorijo znaki, kot so slabost, bruhanje, prebavne motnje, znojenje, pospešen srčni utrip, halucinacije. Čim hitreje moramo poiskati zdravniško pomoč. Vedeti moramo, kdaj in koliko gob smo pojedli, da zdravniki lažje ukrepajo. V tej fazi ne smemo piti mleka, saj topi beljakovine, in ker so gobji strupi povečini beljakovinski, tako hitreje prehajajo v kri. Kljub zdravniški oskrbi bomo imeli težave vsaj nekaj dni.

Vsaka zastrupitev z gobami je nujen primer, zato takoj pokliči – obišči zdravnika!

Uživaj samo tiste gobe, ki jih zares dobro poznaš; ni dovolj samo misliti, da so gobe v posodi užitne, to je treba natančno vedeti!

Ni pravila za razlikovanje med strupenimi in užitnimi gobami, poznati je treba vsako gobo posebej!

Ne uživaj podarjenih gob, če ne poznaš gob in darovalca!

Gobe naj ne bodo glavna jed, lahko so le dodatek jedem ali začimbe!

Ne uživaj starih, razpadajočih ali z vodo prepojenih gob in gob, ki so že na rastišču zmrznile!

Otrokom do četrtega leta starosti in starejšim ljudem s prebavnimi težavami ne ponujaj gobjih jedi!

Zamrzovanje in drugi načini shranjevanja gob so podaljšali obdobje zastrupitev na vse leto!

Vse gobe so užitne, žal nekatere samo enkrat!

Gobe v kuhinji

Gobe pripravljamo na različne načine: v omakah, dušene v lastnem soku, lahko jih le prekuhamo in odcedimo. Vreti morajo okoli 4 minute, trše vrste (lešnikove golobice Russula mustelina, nagubane koprenke Cortinarius praestans in še nekatere druge) pa tudi dlje. Nekatere gobe so užitne samo, če jih pripravimo na žaru (poprova mlečnica Lactarius piperatus, sočna mlečnica Lactarius volemus), kuhane so neužitne. Za peko so odlične tudi vse vrste sirovk Lactarius subsect. deliciosini. Gobe lahko pripravimo tudi v solati. Najprej jih seveda prekuhamo in dodamo vse potrebne začimbe. Izjemi sta le navadna ledenka Pseudohydnum gelatinosum in uhati drhtavež Tremiscus helvelloides, ki ju lahko pripravimo kar surova. Iz gob lahko pripravimo tudi gobov burek, gobov zavitek in gobovo musako.

Za pripravo gobovih juh je primernih precej vrst gob. Najboljši so razni gobani Boletus, lisičke Cantharellus, golobice Russula, polstenke Xerocomus in kolobarnice Tricholoma. Gobova juha je najboljša, če jo pripravimo vsaj iz petih vrst gob.

Vse gobje jedi moramo porabiti v enem dnevu, pogrevanje je lahko škodljivo.

Gobova juha s krompirjem

Potrebujemo: 20 dag mešanih gob, 2 dl sladke smetane, 5 dag masla, 2 stroka česna, 5 krompirjev, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na debelejše rezine. Olupljen krompir skuhamo s česnom v slani vodi, ga odcedimo, napravimo pire in ga ponovno damo v odcejeno vodo. Dodamo maslo in poper ter na lahnem ognju ob neprestanem mešanju kuhamo tako dolgo, dokler ne dobimo redke kaše. Primešamo še gobe in smetano, prevremo in postrežemo.

Cvetača z gobami

Potrebujemo: 30 dag gob, 40 dag cvetače, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 dl mleka, 2 jajci, 1 čebulo, 3 dag masla, drobtine, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na srednje velike lističe. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo gobe in pražimo, dokler ne spustijo večino vode. Zatem solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in dušimo, dokler ne izpari vsa tekočina. Cvetačo skuhamo v slani vodi, jo odcedimo, narežemo na manjše koščke in dodamo gobam. V pekač, premazan z maslom, stresemo pripravljeno maso, potresemo z drobtinami in prelijemo z mešanico mleka in jajc.
Pečemo v srednje vroči pečici dobrih 45 minut.

Rižota z jurčki

Potrebujemo: 20 dag jurčkov, 40 dag riža, 5 dag masla, 0,5 dl olja, pol čebule, 1 l mesne juhe, 2 žlici sesekljanega peteršilja, nariban parmezan, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na večje koščke. Na žlici masla in olju prepražimo sesekljano čebulo in peteršilj, dodamo gobe in 10 minut dušimo. Zatem dodamo sol in poper, prilijemo približno 2 dl vroče juhe, dušimo 10 minut, nato primešamo riž, zalijemo s preostalo juho in kuhamo do mehkega.
Rižoto večkrat premešamo. Pripravljeno jed potresemo s parmezanom, dodamo preostalo maslo, premešamo in postrežemo.

Gobe s testeninami

Potrebujemo: 50 dag gob, 20 dag testenin, 5 dag slanine, 3 krompirje, 1 čebulo, strok česna, jušno kocko, 1 dl olivnega olja, sol, poper.
Priprava: V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in narezano slanino. Dodamo na kocke narezan krompir in zrezane gobe ter dušimo, dokler voda ne izpari. Potem jed solimo in popramo. Prilijemo liter juhe, ki smo jo pripravili iz jušne kocke. Počakamo, da omaka zavre. Nato dodamo kuhane testenine in pustimo vreti še 10 minut.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Modrijan

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.