Še do brezplačne dostave

VSE GOBE SO UŽITNE, ŽAL NEKATERE SAMO ENKRAT!

Boletus aestivalis (Paulet) Fr. (1838) = Boletus reticulatus Schaeff. (1774)
Sinonimi: pšeničnik, pšenični goban, ajdovček, dedec, globanja, gribanja, hrastovec, kravica, kravša, poletni jurček, posvinjka, špicelj, žlahtni goban

Da dobite kakšno nagrado, vam ni treba reševati križank in sodelovati v nagradnih igrah. Pojdite v gozd o pravem času in na pravi kraj, in če vam ni ravno pred kratkim nekdo utrl pot, bo dobitek vaš.

Poletni gozd nas najbolj razveseljuje z dišečimi jurčki. Z njimi popestrimo poletni jedilnik, dobri so na sto in en način, teknejo pa tako vegetarijancem kakor vsejedcem. A v gozdove poleti ne vabijo le gobani – svet gliv je raznovrsten in pravim gobarjem razodene še množico drugih okusov, barv in vonjav. Da niso vsi za v lonec, opozarjajo tudi gobarski vodniki. Vsak pravi priročnik za prepoznavanje in nabiranje gob namreč opisuje tudi gobe, ki so sicer lepe in fotogenične, mnoge tudi prijetno dišeče, vendar neužitne ali celo strupene.

Slovenski gobarski vodnik je – slovenski. Ni preveden iz tujega jezika in prilagojen našim gobarjem, temveč so ga napisali domači gobarski strokovnjaki, ki so opisane gobe tudi sami fotografirali: Bojan Arzenšek, Bogdan Tratnik in Božo Malovrh. V priročniku je opisanih 262 vrst gob, ki jih je mogoče občudovati v slovenskih gozdovih, če so užitne in če niso zaščitene, pa tudi nabrati.

Čeprav je osrednji in najpomembnejši del vsakega gobarskega vodnika tisti z opisi gob, pa je v tej knjigi vredno natančno prebrati tudi uvodna poglavja: napotke za pravilno nabiranje, uživanje in shranjevanje gob, opis značilnosti posameznih rodov in vrst gob, preizkušene recepte za pripravo gobjih jedi, podatke o hranljivosti in zdravilnosti posameznih gob. Posebej naj opozorimo na poglavje, v katerem so opisane nevarnosti, ki prežijo na neprevidne in slabo poučene gobarje. V naših gozdovih namreč raste tudi nekaj smrtno strupenih gob in nekatere od njih prav lepo dišijo. Nikar ne uporabite gob, če niste zares in popolnoma prepričani, da so užitne – ni hujšega, kot da se prijeten gobarski izlet konča v bolnišnici.

Gobarjenje in spoznavanje novih vrst gob ni samo koristno razvedrilo, ampak nam daje tudi obilo možnosti za razmišljanje o naravi in njenih zakonitostih. Ob nabiranju gob se namreč srečujemo z rastlinami in živalmi, opazujemo naravo v različnih letnih časih in zaznavamo spremembe, ki jih povzroča človek. Ko zbrane vtise in večletne izkušnje povežemo v celoto, presenečeni ugotovimo, kako tesno so gobe (glive) povezane z življenjem in (iz)umiranjem drugih organizmov in kako se odzivajo na naravne spremembe ali na (nerazumne) človekove posege v naravno okolje.

Avtorji

Bojan Arzenšek, Bogdan Tratnik, Božo Malovrh, SLOVENSKI GOBARSKI VODNIK

Kazalo

Uvod
Kaj so gobe – glive
Razmnoževanje gliv
Sistemi prehranjevanja gob
Glavne značilnosti trosnjakov
Razdelitev gob
Poimenovanje gob
Strupene gobe in prva pomoč
Kako pravilno nabiramo gobe
Nevarnosti pri nabiranju gob
Varstvo narave in gob
Zaščitene gobe
Pregled razširjenosti gob po posameznih pokrajinah Slovenije
Zgodovina gobarjenja na naših tleh
Gobe v prehrani
Umetno gojenje gob
Zdravilne gobe
Zanimivosti
Gobji recepti
Opisi gob
Kazalo slovenskih imen
Kazalo latinskih imen
Viri

Gobani

Najraje nabiramo »jurčke«, ki sodijo med cevarje Boletales. Pravilno jim rečemo gobani Boletus. So čokati (debel bet, izdaten klobuk), trosovnico imajo v obliki drobnih cevk in sodijo med mikorizne gobe. Zelo podobne so polstenke Xerocomus, le da so manjše, bet je tanek in enake debeline, luknjice so širše, v nekaterih primerih pa že nepravilnih oblik, kar je značilno za lupljivke Suillus. Tem lahko s klobuka olupimo kožico, ki je ponavadi mazava. Značilen bet s temnimi luskami imajo dedi in turki Leccinum. Njihovo meso na prerezu pogosto potemni (črno, zeleno, modro, rdeče). Med prave cevarje uvrščamo še bakrenopore Chalciporus in grenivce Tylopilus. Zadnji imajo rdečkasto trosovnico, bakrenopori pa so temne bakrene barve. Kljub lističasti trosovnici so med cevarje uvrstili livkarje Omphalotus, lisičkovce Hygrophoropsis, podvihanke Paxillus, slinarje Gomphidius in polžarje Chroogomphus.

Gobani

Ljubitelji gob in mikologi gremo velikokrat v gozd samo zaradi redkih gob, ki jih želimo fotografirati, ne pa tudi odnesti domov in pojesti. Žal velikokrat naletimo na pobrcane gobe in veselje nas mine.

Avtorji

O užitnih, strupenih in smrtno strupenih gobah. Kaj pa neužitne?

Kaj pomeni užitna, strupena in smrtno strupena goba, vemo. Zatakne se pri neužitnih. Taka goba ni strupena, ker ne vsebuje strupov, vendar tudi užitna ni, ker je njen okus pekoč, grenak, skratka neprijeten. Veliko gob ima olesenelo meso in tudi spadajo v to skupino. Pravilo je, da mlade užitne gobe postanejo v starosti neužitne, le redko pa strupene. Pogojno užitne gobe vsebujejo vodotopne ali termično nestabilne strupe, zato jih je pred uživanjem treba prekuhati, vodo, v kateri so se kuhale, pa večinoma zavreči, saj se vanjo izločajo strupene snovi. Surove lahko jemo le gobe, pri katerih je to posebej navedeno. Večina užitnih gob namreč vsebuje nezaželene snovi, ki se s termično obdelavo razkrojijo ali pa je njihova koncentracija nizka. Pri smrtno strupenih gobah dosežemo kritično količino, če zaužijemo 20 do 40 gramov svežih gob (približno en trosnjak). Strupene in pogojno užitne nam nekoliko bolj prizanašajo, saj se težave začnejo, ko zaužijemo en manjši trosnjak, smrtna doza pa se začne pri več kot 200 gramih zaužitih gob. Pri vseh drugih, tudi užitnih, če jih pojemo preveč (več kot 300 gramov), imamo lahko težave.

Uživaj samo tiste gobe, ki jih zares dobro poznaš; ni dovolj samo misliti, da so gobe v posodi užitne, to je treba natančno vedeti!

 

Pri zaužitju smrtno strupenih gob je umrljivost več kot 20-odstotna in je odvisna od količine zaužitih gob in časa, ki je pretekel od zaužitja do prve zdravstvene pomoči. Če smo zaužili strupeno gobo, nas na to hitro opozorijo znaki, kot so slabost, bruhanje, prebavne motnje, znojenje, pospešen srčni utrip, halucinacije. Čim hitreje moramo poiskati zdravniško pomoč. Vedeti moramo, kdaj in koliko gob smo pojedli, da zdravniki lažje ukrepajo. V tej fazi ne smemo piti mleka, saj topi beljakovine, in ker so gobji strupi povečini beljakovinski, tako hitreje prehajajo v kri. Kljub zdravniški oskrbi bomo imeli težave vsaj nekaj dni.

Vsaka zastrupitev z gobami je nujen primer, zato takoj pokliči – obišči zdravnika!

Uživaj samo tiste gobe, ki jih zares dobro poznaš; ni dovolj samo misliti, da so gobe v posodi užitne, to je treba natančno vedeti!

Ni pravila za razlikovanje med strupenimi in užitnimi gobami, poznati je treba vsako gobo posebej!

Ne uživaj podarjenih gob, če ne poznaš gob in darovalca!

Gobe naj ne bodo glavna jed, lahko so le dodatek jedem ali začimbe!

Ne uživaj starih, razpadajočih ali z vodo prepojenih gob in gob, ki so že na rastišču zmrznile!

Otrokom do četrtega leta starosti in starejšim ljudem s prebavnimi težavami ne ponujaj gobjih jedi!

Zamrzovanje in drugi načini shranjevanja gob so podaljšali obdobje zastrupitev na vse leto!

Vse gobe so užitne, žal nekatere samo enkrat!

Gobe v kuhinji

Gobe pripravljamo na različne načine: v omakah, dušene v lastnem soku, lahko jih le prekuhamo in odcedimo. Vreti morajo okoli 4 minute, trše vrste (lešnikove golobice Russula mustelina, nagubane koprenke Cortinarius praestans in še nekatere druge) pa tudi dlje. Nekatere gobe so užitne samo, če jih pripravimo na žaru (poprova mlečnica Lactarius piperatus, sočna mlečnica Lactarius volemus), kuhane so neužitne. Za peko so odlične tudi vse vrste sirovk Lactarius subsect. deliciosini. Gobe lahko pripravimo tudi v solati. Najprej jih seveda prekuhamo in dodamo vse potrebne začimbe. Izjemi sta le navadna ledenka Pseudohydnum gelatinosum in uhati drhtavež Tremiscus helvelloides, ki ju lahko pripravimo kar surova. Iz gob lahko pripravimo tudi gobov burek, gobov zavitek in gobovo musako.

Za pripravo gobovih juh je primernih precej vrst gob. Najboljši so razni gobani Boletus, lisičke Cantharellus, golobice Russula, polstenke Xerocomus in kolobarnice Tricholoma. Gobova juha je najboljša, če jo pripravimo vsaj iz petih vrst gob.

Vse gobje jedi moramo porabiti v enem dnevu, pogrevanje je lahko škodljivo.

Gobova juha s krompirjem

Potrebujemo: 20 dag mešanih gob, 2 dl sladke smetane, 5 dag masla, 2 stroka česna, 5 krompirjev, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na debelejše rezine. Olupljen krompir skuhamo s česnom v slani vodi, ga odcedimo, napravimo pire in ga ponovno damo v odcejeno vodo. Dodamo maslo in poper ter na lahnem ognju ob neprestanem mešanju kuhamo tako dolgo, dokler ne dobimo redke kaše. Primešamo še gobe in smetano, prevremo in postrežemo.

Cvetača z gobami

Potrebujemo: 30 dag gob, 40 dag cvetače, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 5 dl mleka, 2 jajci, 1 čebulo, 3 dag masla, drobtine, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na srednje velike lističe. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo gobe in pražimo, dokler ne spustijo večino vode. Zatem solimo, popramo, potresemo s peteršiljem in dušimo, dokler ne izpari vsa tekočina. Cvetačo skuhamo v slani vodi, jo odcedimo, narežemo na manjše koščke in dodamo gobam. V pekač, premazan z maslom, stresemo pripravljeno maso, potresemo z drobtinami in prelijemo z mešanico mleka in jajc.
Pečemo v srednje vroči pečici dobrih 45 minut.

Rižota z jurčki

Potrebujemo: 20 dag jurčkov, 40 dag riža, 5 dag masla, 0,5 dl olja, pol čebule, 1 l mesne juhe, 2 žlici sesekljanega peteršilja, nariban parmezan, sol, poper.
Priprava: Gobe očistimo in narežemo na večje koščke. Na žlici masla in olju prepražimo sesekljano čebulo in peteršilj, dodamo gobe in 10 minut dušimo. Zatem dodamo sol in poper, prilijemo približno 2 dl vroče juhe, dušimo 10 minut, nato primešamo riž, zalijemo s preostalo juho in kuhamo do mehkega.
Rižoto večkrat premešamo. Pripravljeno jed potresemo s parmezanom, dodamo preostalo maslo, premešamo in postrežemo.

Gobe s testeninami

Potrebujemo: 50 dag gob, 20 dag testenin, 5 dag slanine, 3 krompirje, 1 čebulo, strok česna, jušno kocko, 1 dl olivnega olja, sol, poper.
Priprava: V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in narezano slanino. Dodamo na kocke narezan krompir in zrezane gobe ter dušimo, dokler voda ne izpari. Potem jed solimo in popramo. Prilijemo liter juhe, ki smo jo pripravili iz jušne kocke. Počakamo, da omaka zavre. Nato dodamo kuhane testenine in pustimo vreti še 10 minut.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.