Še do brezplačne dostave. Brezplačno ob vsakem naročilu: roman Kobold Radke Denemarkove.

NOVICE

Vse se je začelo tako lepo. – V prednaročilu knjiga V TEMI Julie Ebner

13. 10. 2021

Kdo je Julia Ebner? Pri nas vedo zanjo le poznavalci, morda redni bralci Guardiana in drugih časnikov, za katere piše, ali pa se je kdo spominja po intervjuju, ki ga je Kristina Božič avgusta 2017 objavila v Večeru, malo preden je izšla njena prva knjiga, Bes: začarani krog islamističnega in skrajno desnega ekstremizma. Pogovarjali sta se malo po tistem, ko je bil v Charlottesvillu v ZDA shod skrajnih desničarjev. Raziskovalka – takrat jih je štela komaj 26 let – se je, ko je opazila, da »je po belih supremacističnih kotičkih interneta ta dogodek postal vroča tema razprav«, pod krinko pridružila zaprti skupini organizatorja Jasona Kesslerja na Discordu. »Ko se približuje dan shoda, razmišljam, da bi odletela v ZDA in se ga udeležila. Toda po tistem, ko nas številni člani obvestijo, kakšne vrste pištol in pušk nameravajo vzeti s sabo, se premislim,« je Julia Ebner zapisala v knjigi V temi.

naprej

Vsi skupaj štejejo v prednaročilu do 12. avgusta

22. 7. 2021

Vsi ljudje – vsak s svojo posebno zgodbo – pripadajo skupini: družini, šolskemu razredu, nogometni ekipi, društvu, pustnemu sprevodu ... Srečujejo se v dvigalu, na otroškem igrišču, v frizerskem salonu, na pogrebu ... So sprehajalci v parku, kupci v trgovini ali na bolšjem sejmu, obiskovalci knjižnice, slikarske razstave, podelitve nagrad, maratonci, gledalci v kinu, kopalci na plaži ... Pripadajo množici, ki protestira, in tisočerici, ki opazuje komet. In naposled – pripadajo svetu. Vsi skupaj štejejo!

Takšne knjige še niste videli! Vsi skupaj štejejo je videti kot slikanica, čeprav to ni, in namenjena je otrokom, vendar se bodo zanjo »pulili« tudi odrasli. Kdo je, kje je, s kom je, kaj dela, kaj jé, kaj se mu je pripetilo, zakaj je srečen, zakaj je žalosten ...

branje

Ob 200. obletnici rojstva Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega pripravljamo ponatis najnovejšega prevoda romana Idiot

2. 7. 2021

Ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski se je rodil 11. novembra 1821 v Moskvi. Je eden največjih ruskih književnikov vseh časov in neredko prvi, na katerega pomislimo ob omembi ruske književnosti.

200. obletnice njegovega rojstva ne obeležujejo le v njegovi domovini, temveč tudi drugod po svetu, in Slovenija pri tem ne bo izjema. Obletnica pa je tudi dober razlog, da bralcem spet ponudimo prevod enega njegovih najpomembnejših del – Idiota. Prvič je izšel leta 2013, gre za najnovejši in najboljši prevod tega dela doslej.

branje

Poleti 2021 priporočamo kratke zgodbe

8. 6. 2021

10 zbirk kratkih zgodb iz zbirke Bralec.

121 zgodb.

6 pisateljev in 4 pisateljice.

7 prevodov in 3 slovenska dela.

 

Izberite to poletje tudi katero izmed njih ali pa si privoščite kar vseh 10 skupaj! To se še bolj izplača – ob nakupu deseterice vam nudimo 30 % popusta na skupno spletno ceno. 10 tednov je na voljo tudi branje 10 zgodb, iz vsake zbirke po ena, brezplačno na naši spletni strani.

Za ogled vsebine in nakup kliknite na naslovnico, za branje zgodbe pa na kratki odlomek ob njej.
naprej

Modrijan na sejmu akademske knjige Liber.ac 2021

17. 5. 2021

Tri dni, od torka, 18., do četrtka, 20. maja, vas v Modrijanovo spletno knjigarno vabimo k ogledu, branju in nakupu novejših del z naše police s stvarno literaturo. Cene petih posebej za Liber.ac izbranih knjig smo znižali za 30 odstotkov in dodali še vselej aktualni priročnik Pravipis. Vse lahko podrobneje preučite v naši rubriki BRANJE.

naprej

Naj osmi traja ves mesec ...

3. 3. 2021

Do 31. marca dodatni 8-odstotni popust pri nakupu Modrijanovih knjig, ki so jih napisale ženske

Če imate trenutno na nočni omarici Modrijanovo knjigo, je precejšnja verjetnost, da jo je napisala ženska. Delež knjig avtoric je bil namreč v Modrijanovem programu vedno visok, približno tretjino knjig, ki so na voljo v naši spletni knjigarni, so napisale ženske.

naprej

Naj bo knjiga!

16. 12. 2020

Koda za popust velja do 31. januarja 2021.

Knjigarne ostajajo zaprte, zato vas vabimo, da ponovno obiščete Modrijanovo spletno knjigarno. Do sredine januarja lahko pri nas kupujete s kodo za popust 20 %. Popust se obračuna pri knjigah brez označenega popusta oz. s popustom, manjšim od 20 % (popusti se ne seštevajo).

v knjigarno

Ste nas lani na Slovenskem knjižnem sejmu pogrešali?

23. 11. 2020

Letos je drugače – spet smo skupaj, čeprav n a r a z e n – na e-Slovenskem knjižnem sejmu 2020. Mi v Poljanski dolini, vi pred zasloni in zaslončki doma ali kje na samem, d a l e č od drugih obiskovalcev, a vendarle skupaj z njimi.
Udobno in varno kupujte na Modrijanovi e-stojnici, na Modrijanovem jesenskem bazarju ali/in v knjigarni. In to zelo ugodno in brez stroškov dostave, če položite v košarico knjige za vsaj 15 €. Prepričajte se, kolikšen kupček je lahko to, in da bo še večji, bomo vsem, ki boste v času e-sejma zapravili vsaj 30 €, priložili darilo – humorni roman, da vas malo razvedrimo
.

naprej

Vabimo vas na Modrijanov jesenski bazar – mali spletni sejem založbe Modrijan

20. 10. 2020

1. Za vas smo pripravili 15 polic z dvema do petimi knjigami – skupaj jih je 50 – njihovo skupno (akcijsko) ceno pa smo znižali še za dodatnih 15 %.

2. Od 20. oktobra do konca novembra na bazarju in v knjigarni kupujete brez poštnine, če košarico napolnite s knjigami v vrednosti najmanj 15 €.
(Ta
pogoj velja v tem obdobju tudi ob naročilu po e-pošti ali telefonu in za naročilo knjig iz arhiva.)

naprej

Deset let romana To noč sem jo videl

14. 9. 2020

Ob izidu romana To noč sem jo videl leta 2010 smo pri Modrijanu še izdajali promocijski časopis Modrijan, in še danes smo nadvse zadovoljni, da smo v njem objavili čudovit esej Jaroslava SkrušnýjaPodobe iz vmesja: med nebom in zemljo, med dnevom in nočjo, med budnostjo in snom … V njem se Skrušný, ki je odličen poznavalec Jančarjevega literarnega dela, sprehaja od junakinje do junakinje Jančarjevih romanov – To noč sem jo videl je bil takrat Jančarjev zadnji. Esej smo ohranili in ga zdaj, ob 10. obletnici romana, objavljamo v nespremenjeni in neskrajšani podobi.

Prijetno branje!

naprej

V Poljanah nad Škofjo Loko smo dobili knjigobežnico

13. 9. 2020

Pobudnica in skrbnica knjižne hišice, ki jo bomo imenovali preprosto »Polanska«, je založba Modrijan, ki ima od aprila sedež v občini Gorenja vas - Poljane. Hiška je darilo domačina in prijatelja Lovra, boter pa je Boštjan Poljanšek, navdušen bralec in vodja domače Gostilne na Vidmu, ki je knjigobežnici ponudila dom. Hišica je pritrjena na notranjo stran obzidja, ki obdaja dvorišče gostilne, in je dostopna 24 ur na dan.

Knjigobežnica je prostor za izmenjavo knjig, pogosto ima obliko hišice, obstajajo pa tudi mnoge druge možnosti, kam in kako odložimo knjigo, ki je ne potrebujemo več in si želimo, da bi jo prebral še kdo drug. V Sloveniji je taka izmenjava knjig zaživela zahvaljujoč Nini Kožar ...

naprej

Črna mati zemla se vrača!

28. 7. 2020

V pripravi je ponatis romana Črna mati zemla hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka. Črna mati zemla je največja literarna senzacija preteklega desetletja na Hrvaškem, knjižna predloga gledališke predstave Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) – ki smo jo videli tudi na slovenskem odru – in nastajajoče filmske podobe v režiji Roka Bička. Novakov drugi roman je tudi pri nas pritegnil veliko pozornost, saj skorajda ni bilo resnejšega medija (ki piše tudi o knjigah), ki bi ga spregledal. Roman je »odkrila« in prevedla Đurđa Strsoglavec.
Več o romanu, nekaj odlomkov in zanimivosti preberite v nadaljevanju.
Priporočamo čimprejšnji spletni nakup – to je najlažja in najkrajša pot do knjige. Roman izide okoli 17. avgusta.

branje

Visoška kronika v poljanskem narečju

23. 6. 2020

Kakor je Travniku, starodavnemu mestu v Bosni in Hercegovini, s svojo Travniško kroniko postavil nesmrtni spomenik pisatelj in nobelovec Ivo Andrić – rodil se je v bližnjem naselju Dolac – tako je Ivan Tavčar v večnost zapisal Visoko. Kajti stvarni spomeniki propadejo, se rušijo in uničujejo, literatura pa je večna in neizbrisljiva.

Visoška kronika je nastala slaba tri desetletja pred Travniško, lani je bila 100. obletnica njenega prvega izida. In čeprav je Visoko v primerjavi s Travnikom zelo majhno naselje, danes ima komajda okoli dvajset prebivalcev – le streljaj naprej leži Tavčarjeva rojstna vas Poljane – ni veljava Visoške kronike za nas nič manjša, kot je za Andrićeve rojake veljava Travniške.

naprej

Najboljši roman tretjega kresnikovega desetletja

14. 6. 2020

Prav nič preroškega ni bilo v tem, da smo sredi maja, ob objavi nove spletne knjigarne, Jančarjev roman To noč sem jo videl razglasili za »slovenski roman desetletja«. Da kanijo pri Delu letos izbrati tudi najboljši nagrajeni roman zadnjega desetletja, smo izvedeli istega dne kot vsi drugi – 23. maja ob objavi peterice za kresnika 2020.

naprej

Poletje postane dramatično.

1. 6. 2020

Pri Modrijanu smo se to poletje odločili obarvati dramatično. K branju vas bomo nagovarjali s sloganom »Poletje postane dramatično«. Romane smo likovno povezali z devetimi turističnimi kraji v Sloveniji, kjer je zadnje mesece zelo dramatično in bo tako bržkone še vse poletje. Za dobro branje tako ali tako velja, da mora biti dramatično.

naprej

30. kresnik in »kresnik desetletja«

25. 5. 2020

V soboto, 23. maja, je žirija za kresnika, Delovo nagrado za najboljši slovenski roman preteklega leta, objavila imena petih finalistov za jubilejno, 30. nagrado, obletnico pa kani obeležiti še z izborom »kresnika desetletja«.

Založbi Modrijan sta v zadnjem desetletju kresnika »pridelala« dva pisatelja, Drago Jančar leta 2011 z romanom To noč sem jo videl ...

naprej

Umrla je znanstvenica Aleksandra Kornhauser Frazer

20. 5. 2020

17. maja 2020 je v 94. letu umrla znanstvenica prof. dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, svetovno znana slovenska kemičarka, svetovljanka in popotnica, prejemnica številnih domačih in mednarodnih priznanj, članica Svetovne akademije znanosti in umetnosti ter Evropske akademije znanosti, nosilka častnega znaka svobode RS ...

branje

Sejem akademske knjige Liber.@c 2020: Knjige z vrta

18. 5. 2020

Spletni vrt Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je pomagala zasaditi tudi založba Modrijan. Pripravili smo celo svojo gredico in po njej razprostrli 20 knjižnih naslovov, ki jih še posebej priporočamo. Pri tistih, ki v naši spletni knjigarni nimajo dodatnega popusta, lahko od 18. do 24. maja 2020 unovčite 10-odstotni popust s kodo LIBERAC2020.

naprej

Knjiga meseca: TITO

4. 5. 2020

Po osamosvojitvi je Tito začel izginjati iz slovenskih mest in zgodovinskih učbenikov. Ustavno sodišče je leta 2011 odpravilo odlok, po katerem bi lahko Ljubljana spet dobila po Titu imenovano cesto. Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim ...

branje
© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.