Še do brezplačne dostave

NOVICE

Modri ljudje za darila kupujejo knjige

12. december 2023

December je čas za modro obdarovanje. Modri ljudje za darila kupujejo knjige – staršem, otrokom in drugim družinskim članom, prijateljem, sodelavcem, poslovnim partnerjem. Modrijanovo decembrsko ponudbo smo zato obarvali modro. 😉

Kdo bi vedel, mogoče vas bo prav modra – ali pa vsaj modrikasta, odtenkov je veliko – pripeljala do prave knjige.

naprej

Poletje z Nostalgijo

9. junij 2023

Ste si že naredili kupček branja za vroče poletne dni? ☀️
Poletje je (skoraj) tukaj, prav vroče nam doslej ni bilo, a pred nami sta vsaj dva meseca, ko si bo mogoče malo več časa utrgati tudi za branje dobrih knjig.

Letos smo se pri Modrijanu odločili, da vas povabimo k branju Nostalgije. To je (bila) prav imenitna zbirka brezčasnih knjig, s katero smo želeli slovensko bralstvo spomniti, da so poleg velikih književnikov in (precej redkeje) književnic, ki so dobivali prostor v najuglednejših literarnih zbirkah »starih« književnih urednikov, v minulih dveh stoletjih ustvarjali še mnogi drugi pomembni avtorji, ki jih bodisi niste brali ali pa zanje celo nikoli niste slišali.

naprej

Zbirka Svila – dovolj za najmanj sto let spletne prodaje

27. februar 2023

Letos mineva 10 let, odkar smo začeli izdajati zbirko Svila. Žal tudi 5 let, odkar smo v njej objavili zadnjo knjigo. Skupaj je izšlo 33 knjižic.
Svila je (bila) zbirka z zelo zanimivim in – o tem smo še vedno prepričani – izvrstnim konceptom. Na prvi pogled je mogoče ugotoviti, da gre za krajša literarna besedila – kratke romane, zgodbe, novele pa tudi eseje – zato so knjižice drobne, dobesedno »žepne«, saj jih brez težav spravimo v žep ali manjšo torbico, preberemo pa jih na mah ali pa v dveh, treh vožnjah z avtobusom ali vlakom na delo in domov, če se nam ta čas zdi škoda zapraviti za tabloide in »lahkotnice« ali pa za brskanje po telefonu.

naprej

Herman Gvardjančič – Prešernova nagrada za življenjsko delo 2023

3. december 2022

V petek, 2. decembra, so v Narodni galeriji v Ljubljani razglasili Prešernove nagrajence za leto 2023. Eno od dveh velikih Prešernovih nagrad za življenjsko delo prejme akademski slikar Herman Gvardjančič.
     Herman Gvardjančič je najvidnejši predstavnik ekspresivne figuralike na Slovenskem. Pri svojem delu je ne glede na uporabljeni medij vselej neposreden, silovit, z le delno nadzorovano potezo svinčnika ali čopiča. V meditativnem odslikavanju eksistencialne izkušnje sveta izhaja iz krajine, v kateri se simbolno in metaforično zrcalijo stanja človeške psihe, za njegovo ustvarjanje pa sta enako pomembni dve spodbudi: tradicija gestualne abstrakcije visokega modernizma ...

naprej

Nazadnje smo se odpovedali celo talni oblogi

14. november 2022

Štirinajstega aprila letos je v Modrijanov elektronski predal z naslova Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) prispelo sporočilo, sicer nepodpisano, s prošnjo, naj si vzamemo minuto časa ter izpolnimo anketo. Do teh »anonimnih« anket 1ka sem sicer precej zadržana: če anketar pričakuje, da me bo toliko zanimala, da jo odprem, bi moral tudi razumeti, da me zanimajo njeni rezultati. In teh po navadi ni ali pa jih anketarji z vprašanimi niso pripravljeni deliti. Toda ker je zadevala Slovenski knjižni sejem (SKS) in njegovo morebitno selitev iz Cankarjevega doma (CD) na drugo lokacijo – omenjena sta bila le Gospodarsko razstavišče (GR) in Dvorana Stožice –, sem jo izpolnila.

naprej

3. Modrijanov jesenski bazar

14. november 2022

Čas knjižnih sejmov je! Takih in drugačnih, a tudi na spletu si je mogoče pričarati čisto spodobno sejemsko vzdušje. To smo pri Modrijanu naredili že dvakrat, zakaj ne bi poskusili še v tretje.

Pred vami je 3. Modrijanov jesenski bazar. Pripravili smo 16 »dvojčkov« najrazličnejših književnih zvrsti. Ob nakupu knjige, ki vas zanima, vam ponujamo drugo, ki bi vam utegnila ugajati, po 50 % nižji ceni. Razmislite, preračunajte, zalučajte v košarico!

Pri Modrijanu smo vedno posebno pozornost namenjali zgodovinskim knjigam, in za bazar smo jih izbrali devet, ki jih lahko v temle času kupite s posebnim bazarskim popustom. Nekatere bodo zdaj zdaj pošle, zato zgrabite to priložnost in si jih priskrbite, dokler je to mogoče.

Na voljo je tudi nekaj knjižnih naslovov, ki jih premoremo samo v nekaj izvodih. Preverite torej »zadnje izvode«, da vam pozneje ne bo žal.

naprej

Irska pisateljica Claire Keegan je v finalu za Bookerjevo nagrado 2022

12. september 2022

Euroman, zbirko proznih literarnih del – romanov in zbirk kratkih zgodb – iz vseh 27 držav članic Evropske unije smo začeli snovati jeseni 2006, dela pa smo izbirali še leta 2007. Izbor književnih del za prevajanje v slovenščino smo prepustili prevajalcem, nekaj pa smo jih poiskali tudi člani Modrijanovega uredništva. Eno izmed njih je bila zbirka kratkih zgodb takrat 38-letne irske pisateljice Claire Keegan. Najti je pravzaprav ni bilo težko ...V času nastajanja Euromana je že veljala za irsko literarno zvezdo. To pa ni majhna stvar!

Lani je Claire Keegan končno objavila novo literarno delo – roman Small Things Like TheeseTake majhne stvari. Gre za drobcen roman, ki obsega v angleščini le 116 strani, zato so ga mnogi recenzenti imenovali novela. Seveda smo ga takoj opazili.

naprej

Slikanica To je knjiga Lana Smitha je obrala »zlato hruško«

8. september 2022

Pri Modrijanu z obiranjem zlatih hrušk nimamo velikih izkušenj, vendar nam tu in tam vendarle kakšna pade v naročje. In smo je zato toliko bolj veseli! 😃

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig, ki ga Pionirska – Kompetenčni center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana vsako leto iz bere otroške in mladinske literature predhodnega leta podeli knjigam, ki po mnenju uredniškega odbora izstopajo po vsebini in izvedbi.

Letos je strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2022 zlato hruško podelil tudi za slikanico ameriškega ilustratorja in avtorja Lane Smitha To je knjiga. Slikanica, ki želi otrokom na hudomušen način predstaviti prednosti »prave« knjige in branja ter jih odvrniti od pretirane rabe elektronskih naprav, je v ZDA izšla leta 2010 in je bila do izida slovenskega prevoda že prava klasika. Slikanico je prevedla Aleksandra Kocmut.

h knjigi

Ponatis knjige Podivjana celina izide avgusta

20. julij 2022

Ali je britanski zgodovinar Keith Lowe ob izidu svoje knjige Savage ContinentPodivjana celina – pomislil, da se bo samo deset let pozneje na tej celini, ki jo je imenoval »divja«, »posurovela«, »podivjana«, razbesenela vojna? Morda ni, a zagotovo te možnosti – v nasprotju z večino bralcev njegove knjige – ni izključil. To bi bilo za zgodovinarja, ki raziskuje najsurovejše obdobje v svetovni zgodovini, drugo svetovno vojno in obdobje po njej, milo rečeno, precej naivno. »Historia magistra vitae« – stara modrost, ki jo je zapisal Ciceron (De oratore, II, 36) v prvem stoletju pred našim štetjem (in jo tako radi citiramo) – velja, tako kaže, samo za zgodovinarje: pa še ti so se naučili predvsem tega, da se iz zgodovine nismo ničesar naučili.

Na to nas opozarjajo tudi v svojih knjigah, in ena izmed njih je Podivjana celina, ki je izšla pred skoraj natanko desetimi leti – 3. julija 2012 – in smo jo jeseni 2014 prvič objavili tudi v slovenskem prevodu.

naprej

Bookerjeva nagrada

15. maj 2022

Prva podelitev Bookerjeve nagrade je bila 22. aprila 1969 v Stationers' Hall v Londonu. Dobil jo je angleški romanopisec Percy Howard Newby (1918–1997) za roman Something to Answer For. Newby, sicer radijec, direktor BBC-ja, in avtor več kot dvajsetih romanov, je dobil 5000 funtov nagrade, v literarnih analih pa bo večno ostal zapisan kot prejemnik »inavguralnega« bookerja.

Že prvo leto sta bili v finalu dve pisateljici, Iris Murdoch in Muriel Spark, veliki dami angleškega romanopisja, obe pri petdesetih, prva z romanom The Nice and the Good, svojim enajstim, in druga z romanom The Public Image, svojim devetim.

naprej

Slovenska knjiga v trinajstih prizorih

11. maj 2022

V soboto, 23. aprila, je bil praznik – svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Pri nas ga poznamo vse od leta 1995, ko je Unesco za dan knjige razglasil datum treh smrti, Shakespearove, Cervantesove in de la Vegove. Slovenci smo praznik sprejeli odprtih rok, morda tudi zato, ker nam je praznovanje smrti v kulturi bliže kot praznovanje rojstva. Noben drug svetovni dan v kulturi ni pri nas postal tako zelo priljubljen, v boljših časih smo ga praznovali kar cel teden. Letos pa je bil še toliko pomembnejši ...

naprej

Sejem na zraku in pod streho

20. 4. 2022

Bo, ne bo. Bo, ne bo. Bo! Voda še za v čevelj ni dobra, pravi star pregovor. S tem, kar hočemo tule povedati, pregovor sicer nima nič, ima pa voda. In če že mora muhasti april komu zagosti, jo bo ravno založnikom.Toda organizatorji Sejma na zraku 2022 so nam sporočili, da sejem kljub vsemu bo. Ampak samo en dan. Na ljubljanski zrak (vzemite dežnik) pridite torej v soboto, 23. aprila, na svetovni dan knjige.

Ker pa voda še bolj kot čevljem škoduje knjigam, bomo pri Modrijanu sejmarili tudi na suhem. Vse do prazničnega 27. aprila lahko obiščete Modrijanov sejem pod streho ...

naprej

Aleksandra Kocmut je nominirana za nagrado Vasje Cerarja 2022

15. 4. 2022

Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je leta 2021 ustanovilo književno nagrado za posebno uspele prevode mladinskih leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino in jo poimenovalo po uglednem uredniku in vrhunskem prevajalcu mladinske književnosti Vasji Cerarju. Nagrado Vasje Cerarja bo podelilo vsako leto za knjigo v eni izmed štirih kategorij – za slikanico, besedilo za mlade bralce do 12 let, strip/risoroman in besedilo za mlade bralce, starejše od 12 let.

naprej

Marec je Modrijanov mesec avtoric

1. 3. 2022

Ste kdaj pomislili na to, da bi ves mesec – ali pa kar vse leto – brali samo knjige, ki so jih napisale ženske? Ni pomembno, ali ste bralec ali bralka – pisateljice in pisatelji pišejo za vse in kategorija, kot je ženski roman in jo boste našli celo v nekaterih slovenskih spletnih knjigarnah, sodi v 19. stoletje.

Vabljeni torej k ogledu in nakupu Modrijanovih knjig vseh zvrsti, ki so jih napisale ženske, pri nakupu izbrane osmerice pa lahko unovčite tudi kodo, ki velja do 31. marca.

Naj traja osmi ves mesec!

naprej

Velika Prešernova nagrada 2022 dr. Kajetanu Gantarju

5. 1. 2022

Na »ta veseli dan kulture«, 3. decembra 2021, smo se razveselili novice, da Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejme – končno! – klasični filolog, prevajalec, akademik, znanstvenik, zaslužni profesor dr. Kajetan Gantar. Ob tej priložnosti smo v rubriki BRANJE dopolnili predstavitev Heziodovih pesnitev Teogonija in Dela in dnevi ter Longinove študije O vzvišenem, ki smo jo objavili lani, ob Gantarjevi devetdesetletnici. To sta namreč le dva v množici imenitnih prevodov – oglejte si bibliografijo –, ki jih je Prešernov nagrajenec 2022 pripravil ter večino opremil tudi s spremno študijo in opombami.

branje

Modrijan na spletnem Slovenskem knjižnem sejmu

22. 11. 2021

SPLET RAZDVAJA. Preberite knjigo V temi Julie Ebner.

Knjige povezujejo. To pa je slogan Slovenskega knjižnega sejma, ki je letos v spletu nesrečnih okoliščin spet pristal na spletu.

Tudi letos se lahko prek spleta povežete z nami in našimi knjigami.
Obiščite Modrijanov jesenski bazar, ki smo ga odprli 9. novembra, zelo ugodne nakupe pa omogočamo vse do konca leta.
Pripravili smo tudi posebno ponudbo za e-sejem. Od 22. novembra do 5. decembra je po nižjih cenah na voljo še več Modrijanovih knjig.

naprej

Modrijanov jesenski bazar 2021

9. 11. 2021

Kako ste kaj s knjigami do konca tega leta?
Ne čakajte na knjižni sejem, z Modrijanovimi knjigami se lahko oskrbite že danes. Mislili smo na vse:
1. na vas, ki najrajši – že več kot poldrugo leto je to najbolj varno – kupujete na spletu;
2. na vas, ki berete in podarjate le dobre knjige, pa še nimate dovolj Modrijanovih;
3. na vas, ki od spletne knjigarne pričakujete več kot le skope podatke o knjigah – v naši vas čakajo izbrani odlomki iz več kot 100 knjig, za povrh pa še številne druge zanimivosti o knjigah in njihovih avtorjih ...

naprej

Največ dobrih knjig za en bon

9. 11. 2021

Imamo dobro novico. Če »darila«, ki smo ga vsi državljani prejeli zato, da bi pomagali kulturi, športu, turizmu in gostinstvu, sebi pa privoščili kak priboljšek, še niste utegnili unovčiti, ga lahko odslej zamenjate tudi za katero/e izmed Modrijanovih knjig. In to izmed vseh knjig, ki so na voljo v Modrijanovi spletni knjigarni in v našem novem domovanju pod Blegošem.

BON21 sprejemamo do 30. junija 2022, najnižji znesek za unovčitev pa je 25 €. To je ravno dovolj, da si ob nakupu do 31. decembra 2021 zagotovite tudi brezplačno poštnino. (*Prag za poštnino smo vse do konca leta, ko poteka Modrijanov jesenski bazar, znižali na 25 €. Ne brez razloga: letos praznujemo 25. obletnico izida prve Modrijanove knjige.)

naprej

Vse se je začelo tako lepo

13. 10. 2021

Kdo je Julia Ebner? Pri nas vedo zanjo le poznavalci, morda redni bralci Guardiana in drugih časnikov, za katere piše, ali pa se je kdo spominja po intervjuju, ki ga je Kristina Božič avgusta 2017 objavila v Večeru, malo preden je izšla njena prva knjiga, Bes: začarani krog islamističnega in skrajno desnega ekstremizma. Pogovarjali sta se malo po tistem, ko je bil v Charlottesvillu v ZDA shod skrajnih desničarjev. Raziskovalka – takrat jih je štela komaj 26 let – se je, ko je opazila, da »je po belih supremacističnih kotičkih interneta ta dogodek postal vroča tema razprav«, pod krinko pridružila zaprti skupini organizatorja Jasona Kesslerja na Discordu. »Ko se približuje dan shoda, razmišljam, da bi odletela v ZDA in se ga udeležila.

naprej

Vsi skupaj štejejo v prednaročilu do 12. avgusta

22. 7. 2021

Vsi ljudje – vsak s svojo posebno zgodbo – pripadajo skupini: družini, šolskemu razredu, nogometni ekipi, društvu, pustnemu sprevodu ... Srečujejo se v dvigalu, na otroškem igrišču, v frizerskem salonu, na pogrebu ... So sprehajalci v parku, kupci v trgovini ali na bolšjem sejmu, obiskovalci knjižnice, slikarske razstave, podelitve nagrad, maratonci, gledalci v kinu, kopalci na plaži ... Pripadajo množici, ki protestira, in tisočerici, ki opazuje komet. In naposled – pripadajo svetu. Vsi skupaj štejejo!

Takšne knjige še niste videli! Vsi skupaj štejejo je videti kot slikanica, čeprav to ni, in namenjena je otrokom, vendar se bodo zanjo »pulili« tudi odrasli. Kdo je, kje je, s kom je, kaj dela, kaj jé, kaj se mu je pripetilo, zakaj je srečen, zakaj je žalosten ...

branje

Ob 200. obletnici rojstva Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega pripravljamo ponatis najnovejšega prevoda romana Idiot

2. 7. 2021

Ruski pisatelj Fjodor Mihajlovič Dostojevski se je rodil 11. novembra 1821 v Moskvi. Je eden največjih ruskih književnikov vseh časov in neredko prvi, na katerega pomislimo ob omembi ruske književnosti.

200. obletnice njegovega rojstva ne obeležujejo le v njegovi domovini, temveč tudi drugod po svetu, in Slovenija pri tem ne bo izjema. Obletnica pa je tudi dober razlog, da bralcem spet ponudimo prevod enega njegovih najpomembnejših del – Idiota. Prvič je izšel leta 2013, gre za najnovejši in najboljši prevod tega dela doslej.

branje

Poleti 2021 priporočamo kratke zgodbe

8. 6. 2021

10 zbirk kratkih zgodb iz zbirke Bralec.
121 zgodb.
6 pisateljev in 4 pisateljice.
7 prevodov in 3 slovenska dela.

Izberite to poletje tudi katero izmed njih ali pa si privoščite kar vseh 10 skupaj!

naprej

Modrijan na sejmu akademske knjige Liber.ac 2021

17. 5. 2021

Tri dni, od torka, 18., do četrtka, 20. maja, vas v Modrijanovo spletno knjigarno vabimo k ogledu, branju in nakupu novejših del z naše police s stvarno literaturo. Cene petih posebej za Liber.ac izbranih knjig smo znižali za 30 odstotkov in dodali še vselej aktualni priročnik Pravipis. Vse lahko podrobneje preučite v naši rubriki BRANJE.

naprej

Naj osmi traja ves mesec ...

3. 3. 2021

Do 31. marca dodatni 8-odstotni popust pri nakupu Modrijanovih knjig, ki so jih napisale ženske

Če imate trenutno na nočni omarici Modrijanovo knjigo, je precejšnja verjetnost, da jo je napisala ženska. Delež knjig avtoric je bil namreč v Modrijanovem programu vedno visok, približno tretjino knjig, ki so na voljo v naši spletni knjigarni, so napisale ženske.

naprej

Naj bo knjiga!

16. 12. 2020

Koda za popust velja do 31. januarja 2021.

Knjigarne ostajajo zaprte, zato vas vabimo, da ponovno obiščete Modrijanovo spletno knjigarno. Do sredine januarja lahko pri nas kupujete s kodo za popust 20 %. Popust se obračuna pri knjigah brez označenega popusta oz. s popustom, manjšim od 20 % (popusti se ne seštevajo).

v knjigarno

Ste nas lani na Slovenskem knjižnem sejmu pogrešali?

23. 11. 2020

Letos je drugače – spet smo skupaj, čeprav n a r a z e n – na e-Slovenskem knjižnem sejmu 2020. Mi v Poljanski dolini, vi pred zasloni in zaslončki doma ali kje na samem, d a l e č od drugih obiskovalcev, a vendarle skupaj z njimi.
Udobno in varno kupujte na Modrijanovi e-stojnici, na Modrijanovem jesenskem bazarju ali/in v knjigarni. In to zelo ugodno in brez stroškov dostave, če položite v košarico knjige za vsaj 15 €.

naprej

Vabimo vas na Modrijanov jesenski bazar – mali spletni sejem založbe Modrijan

20. 10. 2020

1. Za vas smo pripravili 15 polic z dvema do petimi knjigami – skupaj jih je 50 – njihovo skupno (akcijsko) ceno pa smo znižali še za dodatnih 15 %.

2. Od 20. oktobra do konca novembra na bazarju in v knjigarni kupujete brez poštnine, če košarico napolnite s knjigami v vrednosti najmanj 15 €.
(Ta
pogoj velja v tem obdobju tudi ob naročilu po e-pošti ali telefonu in za naročilo knjig iz arhiva.)

naprej

Deset let romana To noč sem jo videl

14. 9. 2020

Ob izidu romana To noč sem jo videl leta 2010 smo pri Modrijanu še izdajali promocijski časopis Modrijan, in še danes smo nadvse zadovoljni, da smo v njem objavili čudovit esej Jaroslava SkrušnýjaPodobe iz vmesja: med nebom in zemljo, med dnevom in nočjo, med budnostjo in snom … V njem se Skrušný, ki je odličen poznavalec Jančarjevega literarnega dela, sprehaja od junakinje do junakinje Jančarjevih romanov. Esej smo ohranili in ga zdaj, ob 10. obletnici romana, objavljamo v nespremenjeni in neskrajšani podobi.

naprej

V Poljanah nad Škofjo Loko smo dobili knjigobežnico

13. 9. 2020

Pobudnica in skrbnica knjižne hišice, ki jo bomo imenovali preprosto »Polanska«, je založba Modrijan, ki ima od aprila sedež v občini Gorenja vas - Poljane. Hiška je darilo domačina in prijatelja Lovra, boter pa je Boštjan Poljanšek, navdušen bralec in vodja domače Gostilne na Vidmu, ki je knjigobežnici ponudila dom. Hišica je pritrjena na notranjo stran obzidja, ki obdaja dvorišče gostilne, in je dostopna 24 ur na dan.

naprej

Črna mati zemla se vrača!

28. 7. 2020

V pripravi je ponatis romana Črna mati zemla hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka. Črna mati zemla je največja literarna senzacija preteklega desetletja na Hrvaškem, knjižna predloga gledališke predstave Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) – ki smo jo videli tudi na slovenskem odru – in nastajajoče filmske podobe v režiji Roka Bička.

branje

Visoška kronika v poljanskem narečju

23. 6. 2020

Kakor je Travniku, starodavnemu mestu v Bosni in Hercegovini, s svojo Travniško kroniko postavil nesmrtni spomenik pisatelj in nobelovec Ivo Andrić – rodil se je v bližnjem naselju Dolac – tako je Ivan Tavčar v večnost zapisal Visoko. Kajti stvarni spomeniki propadejo, se rušijo in uničujejo, literatura pa je večna in neizbrisljiva.

naprej

Najboljši roman tretjega kresnikovega desetletja

14. 6. 2020

Prav nič preroškega ni bilo v tem, da smo sredi maja, ob objavi nove spletne knjigarne, Jančarjev roman To noč sem jo videl razglasili za »slovenski roman desetletja«. Da kanijo pri Delu letos izbrati tudi najboljši nagrajeni roman zadnjega desetletja, smo izvedeli istega dne kot vsi drugi – 23. maja ob objavi peterice za kresnika 2020.

naprej

Poletje postane dramatično.

1. 6. 2020

Pri Modrijanu smo se to poletje odločili obarvati dramatično. K branju vas bomo nagovarjali s sloganom »Poletje postane dramatično«. Romane smo likovno povezali z devetimi turističnimi kraji v Sloveniji, kjer je zadnje mesece zelo dramatično in bo tako bržkone še vse poletje. Za dobro branje tako ali tako velja, da mora biti dramatično.

naprej

30. kresnik in »kresnik desetletja«

25. 5. 2020

V soboto, 23. maja, je žirija za kresnika, Delovo nagrado za najboljši slovenski roman preteklega leta, objavila imena petih finalistov za jubilejno, 30. nagrado, obletnico pa kani obeležiti še z izborom »kresnika desetletja«.

Založbi Modrijan sta v zadnjem desetletju kresnika »pridelala« dva pisatelja, Drago Jančar leta 2011 z romanom To noč sem jo videl ...

naprej

Umrla je znanstvenica Aleksandra Kornhauser Frazer

20. 5. 2020

17. maja 2020 je v 94. letu umrla znanstvenica prof. dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, svetovno znana slovenska kemičarka, svetovljanka in popotnica, prejemnica številnih domačih in mednarodnih priznanj, članica Svetovne akademije znanosti in umetnosti ter Evropske akademije znanosti, nosilka častnega znaka svobode RS ...

branje

Sejem akademske knjige Liber.@c 2020: Knjige z vrta

18. 5. 2020

Spletni vrt Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je pomagala zasaditi tudi založba Modrijan. Pripravili smo celo svojo gredico in po njej razprostrli 20 knjižnih naslovov, ki jih še posebej priporočamo. Pri tistih, ki v naši spletni knjigarni nimajo dodatnega popusta, lahko od 18. do 24. maja 2020 unovčite 10-odstotni popust s kodo LIBERAC2020.

naprej

Knjiga meseca: TITO

4. 5. 2020

Po osamosvojitvi je Tito začel izginjati iz slovenskih mest in zgodovinskih učbenikov. Ustavno sodišče je leta 2011 odpravilo odlok, po katerem bi lahko Ljubljana spet dobila po Titu imenovano cesto. Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni vojni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim ...

branje
© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.