Še do brezplačne dostave.

... priporočamo kratke zgodbe.

10 zbirk kratkih zgodb iz zbirke Bralec.

121 zgodb.

6 pisateljev in 4 pisateljice.

7 prevodov in 3 slovenska dela.

Izberite to poletje tudi katero izmed njih ali pa si privoščite kar vseh 10 skupaj! To se še bolj izplača – ob nakupu deseterice vam nudimo 30 % popusta na skupno spletno ceno. 10 tednov je na voljo tudi branje 10 zgodb, iz vsake zbirke po ena, brezplačno na naši spletni strani.

Za ogled vsebine in nakup kliknite na naslovnico, za branje zgodbe pa na kratki odlomek ob njej.

Ponudba velja do 17. avgusta.

Vabljeni k branju in nakupu ter prijetno poletje 2021 z najboljšimi kratkimi zgodbami!

Situacije, v katerih se ti junaki znajdejo, so bolj in manj (največkrat zelo) izvirne, v marsikatero zgodbo je vnesena skrivnostnost, v prav vse pa tudi dobrodošla napetost, saj nikoli ne vemo zagotovo, kakšen bo naslednji korak junakov Desetega decembra. Bo v levo, v desno, naprej, nazaj, bo to korak norca ali prisebneža oziroma uravnovešenca? Zvečine odprti konci omenjeno napetost še nekoliko podaljšajo, da obvisi v zraku tudi po zadnji postavljeni piki. Zapisati, da takšne zgodbe bralca potegnejo, je ob povedanem skorajda odveč, kajne.

Gaja Kos, Delo

Cigareta je torej osrednji motiv, sprožilec dogajanja ali središčni simbol, simbol z največjo težo v Eversovih zgodbah, kar se bržkone ne more zdeti prav nenavadno; motiv kajenja v literaturi (in umetnosti, posebej filmu in gledališču) je bržkone star toliko kot kajenje samo. Ne nazadnje morda nekaj šteje tudi dim, v katerem se pogosto zgodi kaj zelo pomenljivega; recimo dim, v katerem se prikaže Mefisto v Faustu. Dim, ki vselej skriva in zakriva, ustvarja podobo mističnega in – kako da ne – zapeljivega.

Anja Radaljac, Delo

Mirana Likar kalejdoskopsko zmaknjen in razpršen svet popisuje suvereno, z močno empatijo in vpogledom v svet svojih likov in pripovedovalcev, predvsem pa zna priskrbeti srečanjem primerno ozračje in okolje. Pronicljiva poročila iz notranjosti tako najdevajo ustrezno scenografijo, in ta je kozmopolitska, babilonsko pomešana in s tem podobna hitrim in izmikajočim se podobam globaliziranega sveta, ki je naša usoda.

Matej Bogataj, rtvslo.si

Z odločno neposrednostjo nas Barrett sooča z distopično prihodnostjo, zaradi česar njegov prvenec nima pomirjevalnih učinkov in ni prijetno branje. Ne da bi bil družbenokritičen na prvo žogo in ne da bi moraliziral, ponuja trezen razmislek o krdelu, ki mu pripadamo, četudi ne živimo v bedi izmišljene irske vasice, v kateri se za junaki venomer vlečejo ostanki dežja in »kot nekaj kužnega« puhtijo iz njih, ampak kakšne vse bolj sumljivo podobne slovenske.

Maja Šučur, Dnevnik

Njene zgodbe so tipičen primer tega, zakaj ti nekaj lahko, jaz pa ne. Zakaj se lahko moški brez slabe vesti ločijo od žensk, ženske pa od njih ne. Zakaj lahko moški poiščejo uteho pri ljubicah, ženske pa ne smejo imeti ljubimcev in zakaj morajo mame imeti rade svoje otroke, medtem ko so lahko očetje slabi. Vse to so vprašanja, ki si jih avtorica postavlja v svojih delih. Seveda se vsa ta vprašanja še vedno, po vseh teh letih, ne odpirajo samo na področju bivše Jugoslavije, ampak marsikje po svetu. Ta tema je, hočemo ali nočemo, še vedno zelo aktualna.

Samanta Hadžić Žavski, Koridor – križišče umetnosti

Knjigo hrvaškega pisatelja Želimirja Periša je enostavno treba prebrati. Dobro jo je brati počasi in natančno. Potem je namreč mogoče ugotoviti, da je v literaturi sosednje države spet najti nekaj, česar v podalpskem pisanju ni mogoče, nenavadno močno empatijo, presenetljivo angažiranost, srhljivo natančno detekcijo stoletij in tisočletij, v katerih se ženskam, »posiljenim, ponižanim, prevaranim, pretepenim« in kakorkoli drugače ponižanim in razžaljenim, ni moglo goditi dobro, prej zelo narobe.

Igor Bratož, Delo

V devetih deroče izpisanih zgodbicah, ki jih bralec prebere na mah, so protagonisti postavljeni v različne okoliščine, ki so največkrat krute ali vsaj bizarne in groteskne. Težo jim rahljajo primesi humorja, ki ga avtor vstavlja tako rekoč nevidno, nato pa iz teh nevidnih niti stke celotno zgodbo do te mere, da ponekod celo zasuče njeno osišče. Zato je upovedeno nenehno podvrženo nepredvidljivosti, kar je med drugim razlog intenzivnega bralčevega angažmaja.

Jasna Lasja, Dnevnik

Zgodb je enajst in iz vsake govori svoj glas z lastnim pogledom na življenje in lastno ujetostjo v svoj svet, tako drugačen od sveta sosednje zgodbe. Jezik je knjižni, vendar Rozina tako kredibilno slika vsak posamičen svet, da tega sploh ne opazimo. Dikcija je naravna, neprisiljena in tekoča. Nazorni opisi še poudarjajo živost literarnih svetov. Glede na naslov je nepričakovana tudi prisotnost humorja. Ponekod daje glavni poudarek, drugje je odsoten, nekje zažari le za trenutek in spet drugje se pojavi, ko bi najmanj pričakovali.

Ana Hancock, rtvslo.si

Kocmutovi uspe nadaljevati žanr in ga nadgraditi z vsem tistim, kar je postalo sestavni del našega življenja, računalniki, družabna omrežja in robotika so v teh svetovih že polno zastopani. Prehajalec je tako zbirka, ki ji s sugestivnimi in skrivnostnimi, enigmatičnimi atmosferami uspe ponoviti ključna vprašanja o onstranstvu in naši sposobnosti, da bi ga mislili in razumeli.

Matej Bogataj, Delo

Četudi fiktivnost dodaja zgodbam vedrino ali vsaj poskus razlage nerazumljivega, je rdeča nit vendarle dejstvo, da je Tito, tako ali drugače, mrtev in da so opisani dogodki in situacije produkt otroštva, ki je že zdavnaj minilo in se ga v celoti ne da popolnoma rekonstruirati. Knjiga se s svojimi temami, liričnostjo in bogastvom podob lahko dotakne prav vsakega bralca; nekoliko zasanjanega pa še toliko bolj.

Petra Hvalič, LUD Literatura

 

O zbirkah, ki so izšle v Bralcu, ni nobenega dvoma: njihovi avtorji – štiri pisateljice in šest pisateljev – so vrhunski »zgodbarji«, mojstri in mojstrice te literarne zvrsti. Nekateri avtorji so imeli v času izida v svojem opusu samo zbirke ali pa je bila zbirka prvenec, in zelo zanimivo je, da jih je večina pozneje objavila tudi roman. Američan George Saunders, čigar zbirka velja za eno najboljših leta 2013 v ZDA – prejel je inavguralno nagrado Folio in nagrado za kratke zgodbe (The Story Prize), ki jo podeljuje univerza New School v New Yorku –, je pozneje napisal roman Lincoln v bardu in zaslovel po vsem svetu, zahvaljujoč, seveda, zlasti Bookerjevi nagradi. Glasovom, drugi zbirki Mirane Likar, je kmalu sledil roman Babuškin kovček. V romanopisju so se pozneje preizkusili še avtorji prvencev Marica Bodrožić, Stuart Evers in Želimir Periš, prvi roman Colina Barretta pa naj bi izšel letos. Barrettova zbirka je sploh najbolj izstopajoča v tem izboru: avtor je prejel celo vrsto nagrad, kritike so bile navdušujoče, po Miru s konji, najdaljši zgodbi, pa je bil posnet film. Moj mož je tretja zbirka Rumene Bužarovske, četrto, Nikamor ne grem, je objavila leta 2018 in tudi prevod te bo izšel pri Modrijanu. Po motivih iz zbirk je nastala odrska uprizoritev SNG Drame Ljubljana v režiji Ivane Djilas. Prehajalec je edina kratkoprozna zbirka med več kot 20 samostojnimi književnimi deli Aleksandre Kocmut, Roman Rozina pa je pred zbirko Po cipresah diši objavil zbirko Šumijo besede domače (2011) in več romanov. Okrutni svet je kratkoprozni prvenec portoriškega pisatelja Luisa Negróna; Negrón je zanj prejel nagrado Lambda v kategoriji »gay fiction«, in tako je bila ta nagrada (od leta 1988) prvikrat podeljena za prevod.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.