E-novice

Novica

Dr. Lejla Kažinić Kreho o prehrani 21. stoletja – oglejte si, preberite, prisluhnite

15.06.2011

»Prehranske navade se razlikujejo od osebe do osebe, države do države, kaj šele od celine do celine. Pri tem pa je treba upoštevati tudi dostopnost hrane in socialne razlike. Kljub vsemu pa je moja idealna kombinacija telovadba in hrana z nizkim glikemičnim indeksom. Kar je zame izjemno pomembno, je, da ta preprečuje obolenja, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, uravnava ženske hormone in varuje pred možgansko kapjo. Vedeti pa je tudi treba, da vitkost za vsako ceno (kar danes na žalost diktira modna industrija) najpogosteje ni zdrava! Poleg tega se je treba izogibati različnim shujševalnim programom ali 'pametnim' preparatom, saj ti na koncu prinašajo korist le tistim, ki jih prodajajo, vi pa dolgoročno od njihovega produkta ne boste imeli nikakršne koristi. Lahko vam celo škodijo.«
To je pojasnilo dr. Lejle Kažinić Kreho, hrvaške prehranske strokovnjakinje in avtorice knjige Prehrana 21. stoletja za ženske, v pogovoru s Katjo Benčina za spletni portal Vizita.si. Intervju, ki ga zaključi to razmišljanje o debelosti in dietah, je nastal v povezavi z nedavnim izidom knjige v slovenščini, za katerega smo poskrbeli pri založbi Modrijan, ter avtoričinim obiskom v Sloveniji 26. maja 2011. Dr. Lejla Kažinić Kreho je bila namreč tega dne gostja v Modrijanovi knjigarni, kjer je zbranim poslušalkam natrosila številne koristne nasvete glede zdrave prehrane, spletne uporabnice pa ste si lahko pogovor, ki ga je povezovala Jelena Jančič Bobbera, ogledale neposredno prek naših spletnih strani ter spletnih strani Studia 12. Opozorimo pa naj še na druge objave in jih toplo priporočimo v branje, gledanje in poslušanje.
V torek, 2. junija, ste lahko avtorici prisluhnili v izobraževalni oddaji Glasovi svetov na Tretjem programu ARS. Če ste oddajo preslišali, kliknite na to povezavo, posnetek pa si lahko tudi prenesete. V Večerovi prilogi Bonbon v torek, 14. junija, o knjigi in njeni vsebini piše Katja Ertl v članku »S hrano nad težave sodobne ženske«, istega dne pa ste lahko dr. Lejlo Kažinić Kreho in njen pogled na prehrano 21. stoletja spoznale tudi gledalke jutranje televizijske oddaje Dobro jutro (TV Slovenija). Posnetek si oglejte na tejle povezavi (prispevek se začne po oglasih ob 9.45, drsnik pa povlecite na približno 40. minuto). Intervju z avtorico tega edinstvenega priročnika za vsako sodobno žensko pa je bil v torek, 9. junija, objavljen tudi v reviji Lisa.
Dodajmo še, da je dr. Lejla Kažinić Kreho avtorica več odličnih priročnikov o prehrani in zdravem življenju. Le kakšen teden pred njenim gostovanjem v Sloveniji je v Zagrebu izšla še Prehrana 21. stoletja za moške (slovenski prevod izide v začetku naslednjega leta pri naši založbi), zaupala pa nam je, da že nastaja njen novi knjižni projekt. Obiščite tudi njeno uradno spletno stran www.lejlakazinickreho.com.

objavljeno v rubriki:

Sorodne novice

na vrh strani

03.08.2011

»Čudežno hrano imamo doma« v 31. številki revije Jana »

»Knjiga Prehrana 21. stoletja za ženske hrvaške zdravnice in znane prehranske strokovnjakinje dr. Lejle Kažinić Kreho je že postala uspešnica tudi pri nas,« piše Renata Hari v svojem prispevku v zadnji Jani in dodaja, da »morda zato, ker je ravno prav tuja, da ji bolj verjamemo kot domačim strokovnjakom, in ravno prav domača, da njene ugotovitve lahko prenesemo v naše okolje. V nasprotju s tistimi, ki hočejo svoje teorije samo čim bolje prodati, ne obljublja ne čudežnih ozdravitev ne čudežnih živil, temveč prinaša predvsem preproste resnice, ki jih radi pozabljamo, ker se nam zdijo preveč preproste, veliki prehranski proizvajalci in farmacevtska industrija pa jih raje zamolčijo, ker jim ne prinašajo dobička.«
Preprosta resnica je tudi, da bi lahko članek »Čudežno hrano imamo doma«, ki povzema osnovne značilnosti in prednosti te knjige, prebrali v zadnji, 31. številki Jane, po kateri ste v torek zaman pogledovali v nabiralnik ali jo iskali pri svojem prodajalcu časopisov.

objavljeno v rubriki:

10.07.2011

Jesti zdravo pomeni pravilno izbirati – čili za ozek pas »

Ali ste vedeli, da je čili dober za ožji pas? »Čili, ki se uporablja za pripravo karija, oziroma njegova aktivna sestavina kapsaicin, zmanjšuje maščobne celice in nam s tem pomaga, da dosežemo ožji pas. Izguba telesne teže ni edina prednost čilija, saj je raziskava pokazala, da ljudje, ki živijo na območjih, kjer pogosteje uživajo čili, kar trikrat redkeje obolevajo za čirom na želodcu. Čili pospešuje proizvodnjo kemičnih snovi, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Če se vam zdi kuhanje karija preveč zapleteno, preprosto dodajte jedem kajenski poper ali svež čili. Čili lahko tudi sesekljate in ga stresete v steklenico s priljubljenim olivnim oljem. Takega potem uporabljate za solato,« piše hrvaška prehranska strokovnjakinja Lejla Kažinić Kreho v knjigi Prehrana 21. stoletja za ženske, ki je v prevodu pred kratkim izšla pri naši založbi in v kateri najdete še številne druge nasvete, kako s hrano okrepiti zdravje in preprečiti bolezni.

objavljeno v rubriki:

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.