Še do brezplačne dostave

1 Deček – imenujmo ga Jakob – je vejico, ki je na spodnjem delu slike, prinesel iz gozda z prejšnje strani. Voščilnica za rojstni dan kaže, da je star osem let. Njegov najljubši predmet je globus. V roki ima plišasto živalco.

2 V košari leži goba, ki je na sliki gozda na prvi strani. Jakob vpraša očeta, kaj je smisel življenja. Oče odgovori, da je smisel zdaj to, da je z njim v gozdu.

3 Drugouvrščeni deček je s svojim dosežkom manj zadovoljen kot Jakob.

4 Kitaristka je Jakobova mamica. Trobentačica bo morala na urgenco. Bobnarka je dvojčica.

5 Vsi trije otroci radi berejo. Jakob ima skrivno punco. Na steni za družino vidimo nekaj fotografij iz družinske zgodovine, med drugim prababico otrok, obrise praprababice in prapradedka, psa, ki ne živi več, in očkov dom iz otroštva.

6  Moški s telefonom se boji, da bo kaj zamudil. Rdečelas moški v modrem puloverju in ženska v rdečem puloverju sta osamljena. Želita si, da bi našla koga, s komer bi delila življenje, a se jima zdi, da je težko srečati nove ljudi.

7  Vseh sedem ustreza opisu, ampak vseeno je vsak drugačen. Številka sedem gre v zapor. Ampak – ali je res kriv? Številka šest pogosto dela večje ali manjše napake, tukaj narobe drži tablo.

8 Jakob se veseli rojstnega dne starejše sestre.

9 Ženska s torbico in telefonom bo šla kmalu v kino s svojim sinom. Ta je drugi z leve pri uri telovadbe. Ženska, ki ima dolge rjave lase in je oblečena v rdeč pulover, bo kmalu nezadovoljna z novo pričesko. Ženska v zeleni obleki bo kmalu sodnica na tekmovanju v peki tort. Ženska v vijoličasti obleki je pravkar izvedela, da je noseča.

10 Moški pri umivalniku bo kmalu odletel v Mehiko. Moški v karirasti srajci dobi podjetniško idejo: gojil bo lončnice in jih dajal v najem podjetjem. Ženska z vijoličastimi lasmi se bo pobarvala in ostrigla, preden bo šla na rojstnodnevno zabavo svoje nečakinje. Ženska v roza jopici je psihologinja. Moški, ki plačuje pri blagajni, je računovodja.

11 Deček, ki je vratar, se boji šole.

12 Prababica z modrimi očali ima občutek, da čas mineva čisto prehitro. Dobro se še spominja, kako je bilo, ko je bila sama stara dvanajst let. Sestrični v pikčasti obleki se zdi, da je do njenega rojstnega dne neskončno dolgo.

13 Moški v vijoličastih hlačah bo kmalu prvič postal očka. Modelka razmišlja, kaj naj jé za kosilo.

14 Očka v tretjem vagončku se ne bo nikoli več peljal z vlakcem smrti!

15 Umrl je pradedek z rojstnodnevne zabave. Star je bil 94 let. Tista dva, ki ne žalujeta, sta duhovnik in ženska, ki stoji za njim. Ta rada hodi na pogrebe in poroke neznancev! Moški v roza obleki je vedno oblečen v to barvo in je navajen izstopati.

16 Moški v zelenem se jezi, ker se nekdo ni pridružil čistilni akciji. Teta in sestrična z rojstnodnevne zabave sodelujeta. Ženska, ki pelje samokolnico, vsak dan naredi stojo na glavi.

17 Tudi moški, ki dela v sprejemni pisarni urgence, je sodeloval v čistilni akciji. Ženska v vijoličasti obleki je zaskrbljena. Jakob ima visoko vročino in spet je pozabil na razrednega pliška. Boji se, da se ne bo mogel udeležiti pustnega sprevoda, ki se ga veseli. Pozneje bomo videli, ali je moški na nosilih preživel.

18 Osamljena moški in ženska v dvigalu se najdeta med policami s knjigami o umetnosti. Ženska v roza čevljih si izposodi knjigo o begu. Kdo je oseba v rumenih hlačah in rdečih čevljih?

19 Računovodja ima slabe novice za mrkega očka. Detektivka dobi nalogo, da poišče razrednega pliška. Poizveduje pa tudi o moškem, za katerim je razpisana tiralica. Ta je pri odvetnici eno nadstropje višje. Detektivka je pogosto v njegovi bližini, ne da bi ga videla. Tudi razrednega pliška ne bo našla.

20 Otroci so dobili nalogo, da narišejo veliki pok. Deklica z roza pentljami je hčerka mrkega očka. Njeni starši so ločeni, živi pri mami. Deklica v pikčastem puloverju je skrivna Jakobova punca. Deček v zelenem puloverju, ki sedi v predzadnji vrsti, se boji nogometnega treninga.

21 Dečka v zgornjem desnem kotu ne najdejo, dokler ni čas za spanje. Deček v črtastem puloverju se uči stati na rokah, rad bi se postavil pred očetom. Perilo pripada visoki in suhi ženski s slikarskega tečaja in njenemu možu. Mrki očka živi v hiši čisto spredaj.

22 Čistilna akcija je potekala pred tem blokom. Moški v četrtem nadstropju na levi ima cvetličarno ter ljubi mir in tišino. Trobentačica iz benda stanuje v sosednjem stanovanju. Nekega dne sta se stepla in morala je na urgenco! Jakobova teta stanuje s hčerko nadstropje niže. Mama deklice z roza pentljami ima zbirateljsko strast, zato ima mnogo preveč blazin. Oseba v vijoličastem puloverju za roletami že osem let ni zapustila stanovanja. Detektivka stanuje nad žensko, ki vsak dan naredi stojo na glavi.

23 Jakobova teta je zaposlena v zaporu in se veseli konca delovnega dne. Moškemu v celici skrajno levo v tretjem nadstropju bo žena pomagala pobegniti. Ženska v celici skrajno desno zgoraj je dvojčica in je v zaporu že osem let. Ženska v pritličju na levi zelo obžaluje zločin, ki ga je zagrešila. Moški v kleti pa ne obžaluje ničesar.

24 Ženska v roza krilu najde kos blaga, iz katerega bo naredila kostum za čajnik. Ženska, ki najde božično zvezdo, si zamisli, da jo bo uporabila za kostum samoroga za svoja otroka. Ženska z zbirateljsko strastjo kupi še eno blazino. Jakob zagleda globus, ki je nekoliko drugačen od njegovega, in razmišlja, kako smešno je, da je mogoče svet videti na različne načine. Njegova mama najde razrednega pliška. Zapornikova žena najde žago in utrne se ji rešitev. Na bolšjem sejmu je tudi vaza z okenske police mrkega očka.

25 Visoka in suha ženska s slikarskega tečaja je našemljena v svinčnik. Košara s sadjem in flamingo skleneta, da bosta odslej hodila naokrog v maskah. Jakob se je našemil v vesolje, njegova sestra v sladoled, bratec v darilo, oče pa v drevo. Ženska iz dvigala in knjižnice je zaljubljena in zato oblečena v srce. Umetnica se je oblekla v Mono Lizo. Ženska, ki se je našemila v selfi, ves čas dela selfije. Zdaj je naredila selfi selfija! Moški, ki se ukvarja z oddajanjem lončnic, se je oblekel v kaktus. Je nevarno blizu prodajalca balonov, ki pa ni našemljen.

26 Če preštejemo vse ljudi, lahko ugotovimo, da v vozičku ni dojenčka. Moški z vozičkom je tat. Umetnica občuduje lepe oblike in vzorce polic v trgovini. Modelka s slikarskega tečaja še vedno ne ve, kaj bo jedla za kosilo. Ženska z zbirateljsko strastjo se sklanja nad zamrzovalno skrinjo. Osamljeni moški iz dvigala nakupuje za eno osebo. Ženska v vijoličasti obleki je zdaj visoko noseča in je izčrpana. Ženska, ki je bila za pusta steklenica kečapa, kupi kečap. Kdo kupuje sestavine za torto?

27 Jakob doživi umetniško izkušnjo, ki bo vplivala na to, kateri poklic bo izbral. Ženska v rumeni jopici in s čopom je umetnica in je zadovoljna s številom obiskovalcev. Moškemu in ženski, ki sta se spoznala v knjižnici, se zdi prijetno skupaj hoditi na razstave. Ženski s sončnimi očali bodo kmalu nekaj ukradli. Na levi je komajda mogoče opaziti osebo v rumenih hlačah in rdečih čevljih. Le kdo bi to lahko bil?

28 Ženska v roza čevljih je spekla torto, v katero je skrila žago. Upa, da bo zmagala in dobila letalski vozovnici. Jakob je spekel torto v obliki zemeljske krogle. Učiteljica matematike je spekla torto, ki ponazarja premer in polmer. Detektivka je smetano nabrizgala v obliko prstnih odtisov, vedeževalka pa je spekla torto v obliki steklene krogle. Ženska, ki je naredila torto v obliki hriba, je bila za pusta oblečena v hrib. Moški, ki je spekel torto v obliki reševalnega obroča, je reševalec iz vode. Ženska, ki je spekla torto v obliki klobuka, dela v trgovini s klobuki. Njena pričeska pogosto povzroča težave. Osamljeni moški iz dvigala je zaljubljen in je zato spekel torto v obliki srca.

29 Jakobov oče je zgrešil pot, nameraval je na tečaj za odpravljanje strahu pred letenjem. Sreča starega prijatelja svojega dedka, ki je bil tudi na pogrebu, in mu pove o svojem strahu. Moški mu pove, da se je tudi sam bal letenja, in mu dá nekaj dobrih nasvetov. Oseba v flamingovem kostumu se je pravkar včlanila. Moški na skrajni levi je taksist. Na sredini za vazo s cvetjem stoji sodnik s tekmovanja v peki tort.

30 Moški in ženska iz dvigala in knjižnice sta par. Ženska, ki je bila za pusta steklenica kečapa, nosi obleko z vzorcem kečapovih madežev. Ali je Jakobov oče tukaj z drugo žensko? Ženska s sončnimi očali ne opazi, da ji je nekdo ukradel torbico. Tega ne opazi nihče, a tat se pokaže na selfiju ženske, ki rada dela selfije. Moški, ki hodi po sveže posajeni travi, ima za to dober izgovor. Računovodja se sprehaja s svojim sinom. Moški s telefonom ne opazi, da je njegov sin prvič naredil stojo. Visoka in suha ženska, ki je bila za pusta svinčnik, pelje psa na sprehod. Skrivnostna oseba v rumenih hlačah gleda zemljevid. Ženska v vijoličasti obleki in moški s slikarskega tečaja sta dobila otroka. Na sliki lahko naštejemo samo osemindvajset ljudi. Kje sta še dva?

45 Tatu iz parka ujame policija. Ženska, ki je v torto skrila žago, je možu pomagala pobegniti iz zapora in zdaj sta na begu. Mrki očka je mrk tudi v prometu. Moški s telefonom brska po spletu, medtem ko vozi! Ženska v limuzini sanjari o večji limuzini. V taksiju je zaspal moški. Na avtu ženske, ki je bila oblečena v klobčič volne, piše »make stuff – not war« (ustvarjaj stvari, ne vojne). Ali je zaljubljeni moški ugrabljen?

50 Moški s telefonom se bo na vrhu tekočih stopnic spotaknil. Frizerka je zaskrbljena, ker je bila stranka nezadovoljna, boji se, da bo bankrotirala, če bo nezadovoljnih še več. Mrki očka ima trgovino za tatove, ki se imenuje Kradljivec. Zdaj je besen, ker mu je nekdo nekaj ukradel. Računovodja je skupaj s sinom, ki si želi torto. Detektivka kupuje novo detektivsko opremo. Jakobova sestra bi rada kupila povečevalno steklo. Jakob in njegov oče se dolgočasita, medtem ko mama pomerja obleke. Sploh ne opazita, da se bratec pelje po tekočih stopnicah. Moški, ki je tekel v parku, zdaj teče mimo zlatarne. Moški, ki je hodil po sveže posejani travi, je slep. Ženska, ki je bila za pusta klobčič volne, ima trgovino z volno. Moški, ki se ukvarja z oddajanjem lončnic, nosi veliko lončnico. Vedeževalka išče novo stekleno kroglo v trgovini Vse je okroglo. Moški, ki je kupil veliko okroglo darilo, razmišlja o tem, da je življenje nenehno iskanje daril za rojstni dan. Ženska na begu je namenjena v trgovino z lasuljami. Lastnik kavarne je na razstavi kupil sliko, ki spominja na rolice toaletnega papirja. Zaljubljeni par načrtuje pomemben dogodek.

60 Zaljubljeni par se poroči. Ne vesta, da sta se nekoč peljala z istim dvigalom. Nevesta je obleko kupila v trgovskem centru. »Ugrabitelj« zaljubljenega moškega je v resnici njegova poročna priča, peljala sta se na fantovščino. Na poročnem slavju sta tudi Jakobova teta in sestrična. Teta ujame nevestin šopek, pozneje pa se začne pogovarjati z moškim poleg sebe. Moški s črtasto kravato razmišlja o nogometni tekmi, ki bi si jo rad ogledal. Na svatbo se je prikradla tudi sivolasa ženska z vijoličastimi očali, ki je bila prej na pogrebu.

65 Izkaže se, da je Jakobov očka trojček! Ženska v vijoličasti obleki, ki je bila noseča, je dvojčica in zdaj izvemo, da sta bila v parku v vozičku dva dojenčka. Moška v črtastih puloverjih se zaljubita v ženski v pikčastih puloverjih. Moški s telefonom ima brata dvojčka in tudi ta se boji, da bo kaj zamudil.

75 Moški s kravato teče iz veselja, ker je zadel na lotu. Številki 7 in 51 sta sestri, ampak tega ne vesta. Tečejo tudi novopečena mamica, moški, ki je tekel v parku in trgovskem centru, Jakobova mama in moški s telefonom.

85 Jakob je s sestro v kinu. Film naredi nanj tako močan vtis, da si ga bo ogledal tudi čez dvainosemdeset let. Moški s telefonom je na zmenku, vendar se ne zmeni ne za film ne za partnerico. Ženska, ki je telefonirala med poročnim slavjem, to počne tudi tukaj. Ženska z visoko pričesko nekomu zastira pogled. Ženski v temno rumeni jopici se zdi, da je po osmih letih v zaporu zabavno biti v kinu.

90 Umetnica z razstave prejme nagrado. Modelka s slikarskega tečaja sedi v dvorani. Prav tako tam sedi tisti, ki je bil na urgenci, še vedno ima povito glavo. Oseba, ki je bila za pusta košara s sadjem, je tudi tukaj, še vedno v kostumu. Tam je tudi Jakob z družino. Moški s telefonom sploh ne opazi, kdo je dobil nagrado.

100 Jakob je na igralu in dobi poljub. Deklica z roza pentljami je eno izgubila, leži pod igralom. Nihče ne ve, kdo se bo poškodoval in kdo bo odkril cepivo.

135 Jakobova družina gre na počitnice na Ibizo. Oče ima na sebi roza šal, ki ga je dobil od dedkovega prijatelja. Ženska z maratona teče proti stopnicam, vendar bo zamudila letalo. Par, ki je na begu, bo letalski vozovnici s tekmovanja v peki tort uporabil za potovanje v Mehiko. Moški v modrem puloverju in črnih hlačah fotografira svojo družino. Moški, ki je spal v taksiju, tukaj spi na klopi. Mrki očka potuje skupaj s svojo hčerko, ampak ona raje ne bi šla z njim. Moški, ki čaka žensko po imenu Zmaga, bo lahko tablico z imenom uporabil še kdaj drugič. Mladoporočenca gresta na poročno potovanje. Računovodja je svojemu sinu podaril igračko letalo. Košara s sadjem potuje v Seul. Ženska pri desetem oknu z zadnje strani bo prvič srečala svojo družino. Iz prvih črk vseh destinacij lahko sestavimo naslov knjige.

200 Jakob, bratec in sestra so skriti za skalo in starši se prestrašijo, ker jih ne vidijo. A reševalec iz vode, ki je spekel torto v obliki reševalnega obroča, pazi nanje. Mladoporočenca se kopata. Moškega, ki je bil na pogrebu v roza obleki, je opeklo sonce. Zdaj ko je gol, je prav tako rožnat. Računovodjo je sin zasul z mivko. Moški s telefonom gleda na zaslon tudi v vodi. Modelka se kopa, tokrat je v kopalkah. Spalec bo kmalu doživel mrzlo presenečenje. Visoka in suha ženska je na plaži z možem in psom. Ženska, ki zbira blazine, ima na zadnjici tetovažo vrtnice.

400 Skoraj vsi so tukaj. Jakobova  družina verjame v pravičnost. Moški, ki je na letališču čakal Zmago, lahko napis spet uporabi. Skrivnostna oseba v rumenih hlačah drži napis Odprtost. Oseba, ki že osem let ni zapustila stanovanja, je zbrala pogum in prišla na protest.

1000 Vsi mislijo, da je komet čudovit. Moški s telefonom ga opazuje na zaslonu. Mrki očka popolnoma pozabi biti mrk. Skrivnostna oseba v rumenih hlačah, ki stoji v prvi vrsti, je detektivka!

V knjigi je še cel kup skrivnosti, ugotovi, koliko jih lahko najdeš!

(»Skrivnosti« so na voljo tudi kot datoteka PDF.)

Sestavite še več zanimivih vprašanj!

Ob kliku na sliko si lahko naložite 30 sličic in se poigrate z njimi doma ali v šoli.

© Modrijan. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Modrijan poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežij.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb "POTRJUJEM". Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Modrijan
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.